'darbe' korkusu | " /> 'darbe' korkusu | "/>

En Sıcak Konular

Turkcell'de 'darbe' korkusu

13 Kasım 2009 09:21 tsi
Turkcell'de 'darbe' korkusu İskandinav TeliaSonera ve Rus Alfa, Turkcell ve Rusya'da Megafon'daki doğrudan ve dolaylı hisselerini, kuracakları yeni şirkete aktarıyor. Birleşik cephenin Turkcell'de kontrol ettiği hisse oranı yüzde 50'yi geçecek

Turkcell’in küçük ortağı Mehmet Emin Karamehmet ile baş edemeyen Rus Alfa ve İskandinav TeliaSonera Türkiye ve Rusya’da güçlerini birleştireceklerini açıkladı. Çukurova Grubu’nun patronu Mehmet Emin Karamehmet’in, Türkiye’nin en büyük GSM operatörü Turkcell’de kavgalı olduğu ortakları Rus Alfa ile İsveçli TeliaSonera güçlerini birleştiriyor. İki şirketten dün yapılan açıklamada, Altimo ve TeliaSonera’nın Turkcell İletişim ve Rus telekomünikasyon şirketi Megafon’daki doğrudan ve dolaylı hisselerini yeni kuracakları bir şirkete devretmek suretiyle bu şirketlerdeki hissedarlıklarını birleştirecekleri belirtildi.





Bir batı ülkesinin hukuki kurallarına uygun olarak kurulacak olan şirketin hisse senetleri New York Borsası’nda işlem görecek. Açıklamaya göre TeliaSonera ve Altimo aralarındaki hukuki uyuşmazlıkları da sona erdirmek ve bu yeni şirketin kurulmasını mümkün kılmak için işbirliği yapmaya ve bu doğrultuda ortak çaba sarf etmeye karar verdi.  Anlaşmanın resmi yetkililerce onaylanıp yürürlüğe girmesi durumunda Alfa ve TeliaSonera’nın Turkcell’de doğrudan ve dolaylı olarak kontrol ettiği hisselerin oranı yüzde 42’ye çıkacak. Buna bir de Alfa’nın kontrolünde olduğu öne sürülen Nadash ve Henri Services adlı iki Rus ve Kazak yatırımcının elindeki yüzde 8.22’lik hissenin eklenmesi durumunda TeliaSonera- Alfa ittifakının Turkcell’deki doğrudan ya da dolaylı kontrolündeki hisse oranı yüzde 50.22’ye ulaşacak. Ancak Turkcell İletişim’deki karmaşık ortaklık yapısı nedeniyle TeliaSonera- Alfa güçbirliği şirkette yönetimi ele geçiremeyecek.  Rusya’nın üçüncü büyük GSM operatörü MegaFon’da Altimo’nun yüzde 25.1, TeliSonera’nın ise yüzde 33.4 hissesi var.

Karar bağımsızların
TeliaSonera ve Alfa’nın yeni kuracağı şirketin yönetim yapısı tarafların geçmişte hem Turkcell’de, hem de Megafon’daki bitmez tükenmez kavgalar gözönünde bulundurularak dizayn ediliyor. Buna göre diğer çoğunluk ortakların onayı olmadan hiçbir ortak şirkette kontrolü ele geçiremiyor. Yeni kurulacak şirketin yönetim kurulunda bağımsız üyeler bulunacak. Çoğunluk hissedarların yönetim kurulundaki temsilcileri arasında görüş ayrılığı çıktığı zaman bağımsız yönetim kurulu üyelerinin kararları geçerli olacak. Yönetim Kurulu Başkanı bağımsız üyeler arasından seçilecek.

FinturTeliaSonera’ya
Anlaşma çevçevesinde Altimo, TeliaSonera’nın Fintur Holdings’in yüzde 100’üne sahip olmak için yapacağı işlemlere  destek olacak. Bugün itibarıyla Fintur Holdings’in yüzde 58.55’i TeliaSonera’ya, yüzde 41.45’i ise Turkcell’e ait. Alfa anlaşmaya göre Turkcell’in Fintur Holdings’deki hisselerinin TeliaSonera’ya satışını destekleyecek. Ancak satış gerçekleşirse TeliaSonera bu hisseler için adil bir piyasa değeri üzerinden ödeme yapacak. Açıklamada bu operasyonun gerekçesi olarak ‘ileride doğabilecek çelişkileri önlemek’ isteği gösterildi.

Açıklamada Altimo’nun Çukurova Grubu’nun Turkcell’de sahip olduğu dolaylı hisseleri almasına ve yeni şirkete primsiz fiyattan aktarmayı kabul ettiği de belirtildi. Uzmanlara göre Çukurova Grubu’na ait sözkonusu yüzde 13.88’lik hisse bloku Altimo’dan alınan borç karşılığında teminat olarak verilmişti. Altimo Çukurova Grubu’nun borç ödeme konusunda temerrüde düştüğünü belirterek hisselerin mülkilyetinin kendisine intikalini sağlamak üzere Biritish Virgin Islands’da dava açmıştı. İlk kararın Altimo’nun lehine çıktığı davada taraflar  son kararı bekliyor.

Taraflar memnun
Açıklamada görüşlerine yer verilen TeliaSonera Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Lars Nyberg şunları ifade etti:

“Uzun zamandır devam eden anlaşmazlıklarımızın çözülmesi için birlikte çaba gösterdiğimiz Altimo ile anlaşmaya varmamızdan dolayı son derece mutluyum. Ancak bu anlaşmanın asıl kıymeti hayata geçince ortaya çıkacak. Turkcell ve MegaFon’un kontrol ve hissedar yapılarının gelişmesinin yanı sıra varlıklarının değeri de artacak. Şu anda bütün büyük ortaklara gelişmiş etki alanları tanıyan, tek taraflı kontrol edilmeyen bir idari yapısı olan yönetişim modeli yaratmaya odaklanmış durumdayız. Süreç zarfında çözümsüz kalınması durumu yaşama riskimizin düşük olduğunu düşünüyoruz. Sonuca varmamız biraz vakit alabilir ancak borsaya da kote edilecek olan yeni şirketin heyecan verici bir geleceğe sahip olmasını ve hissedarlarımıza değer katmasını bekliyoruz.”

Altimo İcra Kurulu Başkanı Alexei Reznikovich ise anlaşmanın her iki şirketin de uzun süredir devam eden Turkcell hisseleri açmazına bir çözüm bulmasına yardımcı olacağına inandıklarını belirterek şöyle devam etti:

“Şirketlerimiz Megafon ve Turkcell hisseleri bir araya geldiğinde çoğunluğu oluşturuyor. Bu durum mobil telekom sektöründe yeni bir küresel lider yaratmak ve ortak bir çalışma prensibinde buluşmak için iyi bir zemin oluşturuyor. Anlaşmamızın bizlere sağlayacağı fayda ortada. Amacımız, muazzam bir genişleme ve büyüme potansiyeline sahip, gelişmekte olan pazarların en dinamik oyuncularından biri haline gelecek bir şirket yaratmak ve yönetmektir. Yeni operatör, iş geliştirme ve farklı gelişen pazarlarda yayılma imkanlarına sahip olacak, abonelere yüksek kalitede hizmetler sunacak ve bütün paydaşlarına değer katacaktır.”

Yönetim değişmiyor
British Vergin Islands’daki kararın da Altimo lehine çıkması TeliaSonera-Altimo güçbirliğinin Turkçell’de dolaylı ve doğrudan kontrol ettiği hisse oranını yüzde 64.1’e çıkartabilecek olmasına rağmen Karamehmet’in yönetimi kaybetmesine yetmiyor. Çünkü Turkcell’in, Mehmet Emin Karalehmet tarafından oluşturulan ortaklık yapısı çok karmaşık. TeliaSonera’nın doğrudan ve dolaylı hisse oranı yüzde 37 olmasına rağmen Turkcell İletişim’i, Turkcell Holding yönetiyor. Bu şirkette çoğunluk Çukurova Telecom Holding’in. Bu şirkette ise yüzde 51 hisse Çukurova Holding’e, yüzde 49 hisse ise Alfa Telecom’a ait. Yani kararlanrı Karamehmet veriyor. Bu nedenle en küçük hissedar olmasına karşı Mehmet Emin Karamehmet, Turkcell İletişim’i yönetiyor.
(Radikal)



Bu haber 768 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,906 µs