En Sıcak Konular

Teknik takibe takılan hakim ve savcılar

13 Kasım 2009 08:30 tsi
Teknik takibe takılan hakim ve savcılar 10 yargı mensubunun dinlenmesinin altından Ergenekon ile derin ilişkiler çıktı...

İşçi Partisi'ne yapılan baskında 56 hakim ve savcının telefon numarası bulunması, terör örgütünün yargı boyutunu gündeme getirdi. Bu isimlerden bazılarının Ergenekon'la bağlantılı kişilerle yaptığı görüşmeler teknik takibe takıldı. İki müfettiş de zanlılarla sistemli görüşenleri tespit edince, Adalet Bakanlığı ve savcılar dinleme kararı için düğmeye bastı.

On hakim ve savcının Ergenekon operasyonu kapsamında mahkeme kararıyla dinlenen bazı çete mensuplarıyla yaptıkları konuşmalar sırasında dinlemeye takıldıkları ortaya çıktı.

Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz, YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ile İstanbul Basın savcısı Ali Çakır başta olmak üzere 10 yargı mensubunun mahkeme kararıyla dinlendiği öğrenildi.

50 İSİM BULUNDU

Edinilen bilgilere göre, Ergenekon soruşturması kapsamında İşçi Partisi'nin Genel Merkezi'ndeki aramada 50'ye yakın hâkim ve savcının telefon numaraları bulundu. Eski Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, bu deliller kapsamında, “Ergenekon soruşturmasının yargı boyutunun ortaya çıkarılması” için soruşturma izni verdi. Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz'ün de bu dönemde aralarında Cumhuriyet Savcısı Murat Yiğit, hakim Hakkı Yalçınkaya ile Savcı Ali Çakır'ın da bulunduğu ve terör örgütüyle ilişkileri saptanan 56 hakim ve savcıya ilişkin bilgileri Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu'na gönderdiği öğrenildi.

SİSTEMLİ GÖRÜŞTÜLER

Bu kapsamda Adalet Bakanlığı tarafından görevlendirilen 2 müfettiş İstanbul Adliyesi'nde bir süre inceleme yaptı. İki ay süreyle sözkonusu hakim ve savcıların dosyalarını inceleyen, haklarındaki şikayetleri dinleyen müfettişlerin bir rapor hazırlayarak Adalet Bakanlığı'na sundukları belirlendi. Çetelerle dinlemeye takılan 56 yargı mensubunun isminin tespit edildiği ancak görevlendirilen 2 müfettişin yaptığı inceleme sonucunda sistemli ve düzenli olarak görüşen isimler üzerinde durduğu öğrenildi. Yargı mensuplarının Ergenekon operasyonu başta olmak üzere çetelere ilişkin bilgileri sızdırdıkları ve sanıkları yönlendirdikleri kuşkusunu yerinde bulan Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu 10 hakim ve savcının dinlenmesini uygun bulurken, 46 dinleme talebini ise geri çevirdi.

İŞTE O GÖRÜŞMELER

Kısa bir süre önce emekliye ayrılan Bakırköy Adliyesi Savcısı Ali Çakır'ın Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Cinali ile yaptığı görüşme teknik takibe takılmıştı. Ergenekon sanığı Veli Küçük'ün de bir konuşmasında Mecit Ceylan'dan söz ettiği belirlenmişti. Basın davalarına bakan Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görev yapan Hakim Hakkı Yalçınkaya'nın da Ergenekon sanığı Kemal Kerinçsiz ile yaptığı telefon görüşmesi dinlemeye takılmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Murat Yiğit'in ise Ergenekon sanığı Adil Serdar Saçan'la yaptığı konuşmalar tespit edilmişti.

İlk işi savcılarla görüşmek oldu

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, telefonunun dinlenildiği iddialarına ilişkin olarak dün sabah ilk olarak Ergenekon savcılarıyla görüştü. Engin, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada 'Örgütlü suçlar birimindeki görevli başsavcı vekili arkadaşlarla görüştük. Onlardan bilgi aldım. Bu bilgiler ışığında esası için Adalet Bakanlığı'ndan bilgi talep edeceğim. Gelecek bilgilere göre yasaya, usule aykırılık görülüyorsa tabii ki yasal haklarımı kullanacağım' dedi.

Teknik olarak mümkün değil

Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek Yargıtay'ın dinlendiği iddialarını kesin bir dille yalanladı. "Yargıtay santralinin özelliğinden dolayı dinleme yapılamayacağını" bildiren Şimşek, şunları söyledi:

Yapılan incelemede, Yargıtay'a ait olduğu iddia edilen sabit telefonlardan biriyle ilgili olarak hiçbir dinleme işleminin yapılmadığı, diğer sabit telefon numarasıyla ilgili olarak, hakim kararı bulunmasına rağmen, kullanılan santralin özelliği nedeniyle, dinleme işleminin gerçekleştirilemiştir. Yargıtay'ın olduğu iddia edilen hiçbir dinleme yapılmamıştır.

yenişafak



Bu haber 435 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,705 µs