Hitler Onur Öymen Tunceli sokaklarında | " /> Hitler Onur Öymen Tunceli sokaklarında | "/>

En Sıcak Konular

Hitler Onur Öymen Tunceli sokaklarında

13 Kasım 2009 08:21 tsi
Hitler Onur Öymen Tunceli sokaklarında

Onur Öymen, mevcut terörle mücadelenin devam etmesini savunurken buna, 1937'de kanlı şekilde bastırılan Dersim isyanını örnek gösterince ayağa kalkan Tuncelililer, Öymen'i 'Hitler'e benzeten afişleri şehrin sokaklarına astı.

Öymen, mevcut terörle mücadelenin devam etmesini savunurken buna, 1937'de kanlı şekilde bastırılan Dersim isyanını örnek göstermişti. Kıyaslamanın haksızlık olduğunu vurgulayan Tuncelililer, Öymen'i 'Hitler'e benzeten afişleri şehrin sokaklarına astı. Sivil toplum kuruluşları, belediye, rektörlük ve Alevî dernekleri ise CHP il binasına yürüme kararı aldı. Yürüyüş sonunda CHP binası önüne siyah çelenk bırakılacak. Tunceli Üniversitesi Rektörü Durmuş Boztuğ, Öymen'in sözlerini talihsizlik olarak değerlendirdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in TBMM Genel Kurulu'nda demokratik açılım görüşmelerinde sarf ettiği sözler Tunceli'yi ayağa kaldırdı. Öymen, "Şeyh Said isyanında analar ağlamadı mı? Dersim isyanında analar ağlamadı mı?" diye sorarak, o dönemlerde yapılan kanlı müdahaleleri doğru bulduğunu ifade etmişti. Alevi camia ile Tunceli'de büyük tepki toplayan bu sözler üzerine sivil toplum kuruluşları, belediye, rektörlük ve Alevi dernekleri CHP'ye karşı eylem kararı aldı. Öymen'in sözleri CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın da tepkisini çekti. Alınan bilgilere göre Baykal, Öymen'e "Dersim örneği hiç hoş olmadı. Vatandaşlar bu tür konularda çok duyarlı, bize ulaşıp tepkilerini aktardılar. Bir daha böyle söylemler istemiyorum." dedi. CHP'nin Doğu ve Güneydoğu kökenli yöneticileri de Öymen'i, açıklamaları nedeniyle sert bir dille eleştirdi.

CHP lideri Baykal, önceki akşam partisinin Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında TBMM'de demokratik açılım sürecine ilişkin ön görüşmeleri değerlendirdi. Onur Öymen'in sözleriyle ilgili olarak, "Bu tür değerlendirmeler, yanlış yorumlamaya müsaittir, CHP'nin izlediği barış ve kardeşlik politikalarına da zarar verir. Hassas konularda böyle sözlerin mantığı yok." eleştirisini getirdi. Toplantıda, Tunceli doğumlu Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, Genel Sekreter Yardımcısı Mesut Değer ve MYK Üyesi Sırrı Özbek'in de Öymen'i ifadeleri nedeniyle sert bir dille eleştirdikleri öğrenildi. Onur Öymen ise, "Ben Atatürk'ün terörle mücadele konusundaki kararlılığını vurgulamak için bu örnekleri verdim." diyerek kendini savundu. Baykal, bunun üzerine, "Geçmişi deşerek insanları rencide etmek uygun değildir. Bunları günümüzdeki gelişmelere uyarlayamayız. Hepimizin bu tür hassas konularda çok dikkatli konuşmamız gerekir." sözleriyle tepkisini sürdürdü.

Öymen'in sözlerine CHP'nin Tunceli teşkilatından da tepki geldi. CHP İl Başkanı Hüseyin Güneş, açıklamaların 'talihsiz' olduğunu belirtti. 1938'de yaşanan olayları, bugünkü terörle mücadele yöntemleriyle karşılaştırmanın yanlış olduğuna işaret eden Güneş, "Bu açıklamalar nedeniyle çok tepki aldık. Konuyu genel merkez yöneticileriyle yüz yüze konuşacağım." dedi. CHP Genel Merkezi'ne gün boyu Alevi kesiminden tepki mesajları geldi. Alevi sorunlarına ağırlık veren internet siteleri de Öymen'e tepki göstererek 'özür dilemesini' istedi.

Özür dilemedi medyayı suçladı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, yaşananlara rağmen sözlerinin arkasında durdu. "Sözlerimin hiçbir bölümünde farklı etnik, dinî ve mezhepsel kökenden gelen vatandaşlarımızı incitici bir ifade yer almamaktadır." diyerek, suçu medyaya attı. Konuşmasının bir bölümünün bazı köşe yazarları ve televizyon yorumcularınca amacından saptırılarak kamuoyunu yanıltıcı biçimde yorumlanmaya çalışıldığını ileri sürerek, özür dilemeyeceğini söyledi.

cihan



Bu haber 535 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,298 µs