bir konuşma yaptı... | " /> bir konuşma yaptı... | "/>

En Sıcak Konular

Öymen bir konuşma yaptı...

12 Kasım 2009 19:54 tsi
Öymen bir konuşma yaptı... TBMM Genel Kurulu’nda Onur Öymen’in yaptığı konuşma Alevi toplumunda büyük tepki yarattı. CHP kurmayları tepkileri nasıl dindireceklerini düşünüyor. Alevilerin CHP konusundaki düşüncelerinde büyük bir sarsıntı yaşanıyor. İyibilgi farkıyla Öyme

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’in 10 Kasım’da TBMM’de öngörüşmeleri yapılan “demokratik açılım” konusunda meclis kürsüsünde yaptığı konuşma, Alevi toplumunda büyük tepkilere neden oldu.

Bu tepkiler kolay kolay dineceğe de benzemiyor. Nitekim İyibilgi’ye gelen haberlere göre 13 Kasım 2009’da CHP’nin İstanbul Taksim’deki İl Örgütü önünde çok sayıda STK Onur Öymen’in konuşmasını kınayan bir protesto gösterisi yapmaya hazırlanıyor.

Bunun yanı sıra, “Dersim 38” olaylarının 71. yıldönümüyle ilgili hazırlıkları süren etkinliklerde de Onur Öymen ve CHP’ye yönelik tepkilerin öne çıkacağı şimdiden belli.

Aralarında Munzur Aydın ve Sanatçılar Platformu (MASAP), Özgür Demokratik Alevi Hareketi (ÖDAH), Tunceli Dernekleri Federasyonu (TUDEF), Munzur Çevre Derneği gibi STK ve girişimlerin de bulunduğu çok sayıda konuya duyarlı dernek ve sivil girişim, dünden bu yana yaptıkları açıklamalarda Onur Öymen ve CHP’yi sert ifadelerle kınadılar. Bu açıklamalarda öne çıkan vurgulardan biri ise, CHP’nin artık Anakara’nın doğusunda tamamen silineceği yönündeki ifadeler…

22 Temmuz 2007 seçimleri de göz önüne alındığında, CHP’nin “Ankara’nın doğusunda” sadece Alevi nüfusun yoğun olduğu Sivas, Erzincan, Malatya, Kahramanmaraş ve Tunceli’de kayda değer ölçülerde oy alabildiği hatırlanacaktır. Bu illerden biri olan Tunceli’de yapılan seçimlerde CHP uzun süre iki milletvekilliğinin ya ikisini ya da birini almıştı. 22 Temmuz seçimlerinde ise, CHP bu ilden ilk defa milletvekili çıkaramamıştı.

Onur Öymen’in “Atatürk müzakere etmedi, gereğini yaptı” şeklindeki sözleriyle adeta “Dersim 38” olayını “örnek” ve “model” gösteren bir tutumu ifade etmesi, bir süredir CHP konusunda zaten “kafası karışık” olan Alevi çevrelerinde CHP aleyhine bir “netleşmeye” yol açacak.

Alevi sorunuyla ilgili araştırmaları, makale ve haberleriyle tanınan gazeteci-yazar Cafer Solgun da, konuyu bu açıdan yorumlayanlardan biri.

Solgun, “laiklik elden gidiyor” söylemleriyle uzun zamandır Alevilerin CHP tarafından istismar edildiğini söylüyor. Alevi sorunuyla ve Alevi talepleriyle ilgili kayda değer hiçbir adım atmadığı halde Alevilerin uzun süre büyük bir çoğunlukla CHP’yi desteklemelerinin çarpık ve sorunlu bir tablo arz ettiğini söyleyen Cafer Solgun, “Ama artık bu tablo değişiyor. Aleviler kendilerine atfedilen ve kendi gerçek sorunlarıyla, gündemleriyle alakası olmayan rolleri sorgulamaya, reddetmeye başladılar” diyor.

Solgun’a göre Öymen’in konuşması, “Aleviler açısından yenilir-yutulur olmayan, ama aynı zamanda CHP’ye hakim olan zihniyeti hiçbir şekilde gizleyemeyecek olan bir özelliğe sahip. Bu yüzden Alevilerin CHP ile olan sorunlu ilişkileri, bu konuşmadan sonra kaçınılmaz olarak netleşecektir”.

Bu arada CHP çevrelerinden edindiğimiz haberlere göre, CHP Genel Merkezi’nde de gelişen tepkilerin “ne şekilde” önlenebileceğine dair yoğun temas ve değerlendirmeler yapılıyor. Basına ısrarla açıklama yapmaktan kaçınan CHP Tunceli il ve ilçe örgütlerinde de önümüzdeki günlerde “toplu istifaların” gerçekleşebileceği yönünde haberler alınıyor.

Gelişen tepkilerin önünü almak adına Onur Öymen’in “öyle demek istemedim” yolunda bir açıklama yapması da muhtemel.

Fakat bu bile gelişen tepkilerin önünü almaya yeterli olacak gibi görünmüyor. Zira gerek Kürt sorunu, gerek Alevi sorunu, gerekse de Türkiye’nin demokratikleşmeyle ilgili diğer sorunlarıyla ilgili “açılım” ve “reform” sözcüklerini duymaya bile tahammül edemeyen bir CHP tarzı siyaset söz konusu. Ve sorun, Onur Öymen o konuşmayı yapmamış olsaydı bile, tam da budur…

www.iyibilgi.com analiz



Bu haber 2,673 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,863 µs