En Sıcak Konular

Çin, Obama'yı uyardı: Sakın görüşme

12 Kasım 2009 17:46 tsi
Çin hükümeti, ABD Başkanı Barack Obama'yı Tibet'in Hindistan'da sürgünde bulunan ruhani lideri Dalay Lama ile görüşmemesi konusunda uyardı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Qin Gang, bugün başkent Pekin'de düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplarken, 15-18 Kasım günleri arasında Çin'e resmi bir ziyaret yapacak Obama'yı Dalay Lama konusunda uyardı. Çin'in her zaman, Dalay Lama'nın uluslararası alanda faaliyet göstermesine ve yabancı siyasetçilerin herhangi bir neden veya şekilde Dalay Lama'yla temas kurmasına karşı çıktığı vurgulayan Qin, "Çin'in bu tutumu son derece açıktır." diye konuştu. Qin, Obama'nın Dalay Lama'yı "eski köle devleti başkanı" olarak görmesi gerektiğini dile getirdi. Qin, "Dalay Lama eski Tibet'teki feodal kölelik sisteminin lideridir ve yurt dışına kaçtıktan sonraki girişimleri, anavatanın birliğini bozmayı ve toprak bütünlüğüne zarar vermeyi amaçlamaktadır." dedi.

OBAMA'YA LİNCOLN ÖRNEĞİ

Bir gazetecinin "Obama'nın Nobel Barış Ödülü sahibi Dalay Lama ile görüşmesi halinde tepkiniz ne olur?" diye sorması üzerine ise Qin, ABD'nin ilk siyahi Başkanı olan Barack Obama'ya, eski Başkanlardan Abraham Lincoln'un ABD'deki köleliği kaldırmasını örnek gösterdi. Sözcü, Dalay Lama yönetimi altında eski Tibet'te "karanlık bir kölelik sistemi" uygulandığını ileri sürerek, Çin merkezi hükümetinin 1959'da kölelik sistemini kaldırmasının, Lincoln'un köleliği kaldırmasına benzeyen bir hareket ve dünya insan hakları davası için büyük bir kazanım olduğunu ifade etti.

Ancak birçok Tibetli kölelik iddialarını reddediyor ve Tibet'in Çin'in 1950'deki işgalinden önce bağımsız bir devlet olduğunu savunuyor. Tibetliler ayrıca o dönemde feodal statüde çalışmaları istenen köylülerin, hatırı sayılır özgürlüklerinin olduğu ve köle olmadıklarını düşünüyor.

Dışişleri Sözcüsü Qin, Obama'nın Dalay Lama'nın uluslararası alanda anavatanı bölmeyi amaçlayan ve Tibet'in bağımsızlığını sağlama girişimlerine karşı Çin'in tutumunu anlaması gerektiğini de dile getirdi.

Cihan



Bu haber 606 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,594 µs