ekonomide devrime gidiyor | " /> ekonomide devrime gidiyor | "/>

En Sıcak Konular

Medvedev, ekonomide devrime gidiyor

12 Kasım 2009 17:18 tsi
Medvedev, ekonomide devrime gidiyor Son yaşanan küresel krizden en çok etkilenen ülkeler arasında yer alan Rusya'da, Devlet Başkanı Dimitri Medvedev devletin ekonomiden elini çekmesi için kolları sıvadı.

Rusya'nın ham madde ihracatına dayalı ekonomik anlayışa son verip, yüksek teknolojiye dayalı modele geçmesinin gerekliliğine vurgu yapan Medvedev, bu görüşü ile kendisinden önce Devlet Başkanlığı görevini yapan Vladimir Putin'in devletçi görüşleri ile de ters düştü.

Associated Press haber ajansı tarafından yayımlanan bir haber analizde, Medvedev'in Perşembe günü halka yaptığı konuşmada devletin ekonomiye müdahalesinin azaltılması ve sivil toplum kuruluşlarına destek verilmesi konularını öne çıkardığı belirtildi.

Medvedev konuşmasında Rusya'nın hâlâ Sovyetler Birliği döneminden kalan sanayi tesislerine bağlı kaldığı ve gelirinin büyük bölümünü enerji kaynaklarının ihracatından elde ettiğini anımsatırken, bunun artık sona erdirilmesi gereken bir süreç olduğunu söyledi.

Medvedev konuşmasında, "Ülkenin prestijinin ve refahının sonsuza dek geçmişin kazanımlarına bağlı kalamaz" dedi ve SSCB döneminde yapılan petrol, doğalgaz ve diğer tesislerin ülkeyi kalkındırdığını ancak bunların hızla eskidiğinin altını çizdi.

YANILGIYA DÜŞÜLDÜ

Rusya, yıllarca artan enerji fiyatları yüzünden ekonominin modernizasyonu için gerekli çabaları göz ardı ederek, bu reformların bekleyebileceği bir yanılgıya düştü.

Medvedev, konuşmasında bunun için artık beklenemeyeceğini söylerken, ülkedeki tüm sanayi tesislerinin modernizasyon ve yenileme sürecinden geçmesinin gerekliliğini savundu.

Medvedev konuşmasında selefi olan Putin'in daha önce uyguladığı politikalar ile de ters düştüğünü açık ifadelerle ortaya koydu. Rusya Devlet Başkanı, ülkesinin son yaşanan küresel krizde en çok darbe yiyen ülkeler arasında yer aldığını ancak bunun için daha önceden Putin'in yaptığının tersine, ABD'yi suçlamanın doğru olmadığını da belirtti.

Medvedev, "Suçluyu dışarıda aramamız gerekiyor... [Üzerimize düşeni] yeterince yapamadık" dedi.

Rusya, geçen sene finansal krizin derinleşmesinin ardından bir düzine sanayi kuruluşunu kurtarmak için yaklaşık 35 milyar dolarlık yardım paketi açıkladı.

DEVLET YARDIMLARI HAK EDENE

Medvedev, yapılan bu yardımlarla ilgili eleştirilerde getirerek, hükümetin bu yardımları yalnızca verimliliklerini artıracak planları ortaya şirketlere yöneltmesinin gerektiğini söyledi.

Medvedev, verimli olmayan şirketlerin iflas etmesi ya da piyasadan çıkması gerektiğini, devletin sonsuza kadar bu şirketlere destek olamayacağını da sözlerine ekledi.

Rusya'da Putin sekiz yıllık başkanlığı döneminde devletin ekonomideki payını sistematik olarak artırarak şu andaki toplam ekonominin yüzde 40'ına kontrol eden noktaya getirdi.

Medvedev, büyük kamu kuruluşlarına tanınan imtiyazların artık devam edemeyeceğini, böyle bir modelin gelecekte yeri olmadığına da işaret etti.

Rusya Devlet Başkanı, bu nedenle bazı kamu kurumlarına ellerindeki işleri bitirip, faaliyetlerine son vermek için belirli süre tanınması gerektiğini söylerken, bazılarını ise halka açılması ve özelleştirilmesi gerektiğini belirtti.

Cihan



Bu haber 555 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,519 µs