En Sıcak Konular

SSCB'nin silah mirasını yedik, yakında Çin'den silah alırız

12 Kasım 2009 16:16 tsi
Dünyadaki mali kriz ile birlikte silah satışı yarı yarıya düşerken, Ukrayna silah ihraç eden ülkeler ligindeki yerini kaybetti.

Kiev, silah ticaretinde 2004 yılından bu yana koruduğu ilk 10'daki yerini kaybetti. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Merkezi'nden (SIPRI) yapılan açıklamada silah ihraç eden ülkeler sıralamasında 2007'de 7'inci olan Ukrayna'nın 2008 yılında yaptığı 233 milyon dolarlık silah ihracatı ile artık 14'üncü olduğu bildirildi.

Ukrayna'nın silah ihracatı her geçen yıl düşmeye devam ediyor. 2001-2005 yılları arasında toplam silah satışı ortalaması ile 6 sırada olan ülke, 2004-2008 yıllarında 9'uncu sıraya geriledi. Enstitüsünün verilerine göre ,2004-2008 yılları arasında Ukrayna 2 milyar 83 milyon dolarlık silah sattı.

Ülkenin silah ihracatının düşüşünü, Komersant-Ukrayna gazetesine değerlendiren Ukrayna Parlamentosu Milli Güvenlik ve Savunma Komisyonu Başkan Yarımcısı milletvekili Valentin Zubov, ordunun sanayi tesislerinin ve modern teknolojiyi geliştiren birimlerin çökmüş durumda olduğunu ifade etti.

Valentin Zubov; "Bunca yıldır sattığımız silahlar kendi ürettiğimiz silahlar değildi. SSCB'den bize miras kalan silahları sattık. Silah ihracat rakamlarının bu şekilde düşmesi gayet mantıklı. Yakında otomatik kalaşnikof silahları Çin'den ya da Polonya'dan almaya başlarız" dedi.

Ukrayna Ordusu Araştırma Merkezi ise silah satışı ile ilgili rakamların gizli olduğunu, bu tür enstitülerin açık bilgileri değerlendirdiklerini savundu. Silah satış sözleşmelerinin gizliliğine vurgu yapan uzman, buna İsrail örneğini verdi. Söz konusu enstitünün önceki yıllarda İsrail'in silah ihracatını 2 milyar 300 milyon dolar açıkladığı dönemde İsrail silah ihracatlarını 5 milyar 500 milyon dolar olduğunu duyurmuştu.

Merkez, SIPRI'nın 2008 yılı için açıkladığı 233 milyon dolarlık ihracat rakamını komik buldu. 2008'de Gürcistan'a satılanın silahtan elde edilen gelirin bile bu rakamın çok üstünde olduğu kaydedildi. Ukrayna Ordusu Araştırma Merkezi , 2008 yılında Ukrayna'nın yaptığı silah ihracatını 1 milyar 200 milyon dolar olarak açıklamıştı. SIPRI'nin hazırladığı dünya silah ihracatı yapan ülkeler liginde 2007 ve 2008 yıllarında ilk dört sırada; ABD, Rusya, Almanya ve Fransa bulunuyor.

Cihan



Bu haber 561 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,510 µs