En Sıcak Konular

Olmert neden geliyor?

0 0 0000 00:00 tsi
Olmert neden geliyor? İsrail Haremüşşerif’in altını kazıyor… Ayrıca Lübnan sınırına yığınak yaparken, ABD-İran gerilimi tepe noktasına çıkıyor. Rus lider Putin ise Arap liderlerle... İşte tam bu esnada Olmert Türkiye’ye geliyor. Peki, ama neden? iyibilgi, bu

Ortadoğu’da ilginç gelişmeler oluyor. Bölge adeta kaynayan bir kazan gibi. Amerika Kuzey Kore’nin denklem dışı kalmasıyla artık tüm enerjisini bölgeye veriyor. İran ile gerilim artarken, bölgeye üçüncü savaş gemisini gönderiyor. Bölgedeki tek gerilim ABD ile İran arasında değil şüphesiz. İsrail’in Lübnan sınırına yığınak yaptığı haberleri geliyor. konuşulanlar arasında İsrail’in geniş çaplı bir kara harekatına hazırlandığı şeklinde iddialar da var. İsrail Haremüşşerif’in altını kazarken, bir yandan da kuzeyindeki tehdide karşı kendisini hazırlıyor.

Bölgeyle ilgili yeni bir gelişme ise Arap ülkelerinde yaşanıyor. Geçtiğimiz hafta ABD Savunma Bakanı ile tartışmaya giren ve açıklamaları “yeni bir soğuk savaşın başlangıcı” olarak tanımlanan Rus lider Vladimir Putin Arap ülkelerine ziyarette bulunuyor. Peki, tüm bunlar ne anlama geliyor? İsrail Lübnan’a saldırdığında konu ile ilgili çok önemli yazılar kaleme alan ve Rusya’yı yakından takip eden gazeteci Fikret Ertan’a sorduk… İşte yanıtları…

Olmert neden geliyor?

Daha önce iptal edilmiş bir ziyaretin yenilenmesi bu. Rutin bir ziyaret. Çok bir şey beklememek lazım. Belli konuları tartışacaklar. Konular arasında İran, Irak, Suriye, petrol, doğalgaz, su ve casus Eli Kohen meseleleri var. İsrail 1965 yılında Suriye’de asılan Eli Kohen’in kemiklerinin iadesi için Türkiye’den yardım isteyecek. Olmert casusun eşine söz vermiş. Tabi Türkiye de Haremüşşerif ile ilgili kaygısını güçlü bir şekilde iletecek.

İsrail Haremüşşerif’te neden kazı yapıyor peki?

İsrail’de bir takım radikal gruplar var. Bu gruplar Aksa’nın yerine Süleyman tapınağı yapalım diyor.

Peki, İsrail?

İsrail’in şu anda böyle bir şeyi istediğinden emin değilim. İsrail orada şu anda statükoyu korumaya çalışıyor. Hiçbir devlet daha fazla sorun istemez. Süleyman’ın tapınağının inşa edilmeye çalışılması ciddi sorunlar doğurur.

İsrail buna karar verdi diyelim. İsrail’i bu kararından kim döndürür?

Önce şunu söyleyelim… Oradaki Filistinliler görülmedik bir şekilde isyan eder. Çok kanlı bir savaş yaşanır. Çünkü bu çok hassas bir konu. Dahası tüm dünyadaki İsrail noktaları hedef haline gelir. Şu an için olmaz. İsrail’in bunu göze alacağını sanmam.

İsrail’in Hizbullah’a saldırı hazırlığında olduğu iddia ediliyor. İsrail daha önce başaramadığını neden şimdi tekrar gündeme alıyor? Bunun, ABD’nin İran’a yapmayı planladığı saldırı ile bir ilgisi var mı?

Bu hazırlığın İran’a yapılacağı iddia edilen saldırı ile güçlü bir bağı yok. İsrail geçtiğimiz yaz başaramadı. Kuzeyinde kendisine yönelmiş duran 5 bin civarında Katyuşa füzesi var hala… İsrail kendisine yönelik bir tehdidi ortadan kaldırmayı planlıyor. Rafael adlı bir şirkete Katyuşalara çözüm üretmesi için ihale verdi. İsrail hazırlanıyor, doğru. Ama o başlatmayabilir savaşı. Bunu Hizbullah da başlatabilir. Kendiliğinden de başlayabilir. İsrail havadan sonuç alamadı, bu kez karadan deneyecek.

Peki, İsrail bu kez başarabilir mi?

Onu hiç kimse bilemez. Lübnan’a karadan girip Hizbullah ile savaşmak için 150 bin kişilik bir kuvvet lazım. Ancak şu söylenebilir: Olası operasyon eskisinden kanlı olur.

Peki, bunun İran bağlantısı…

Hizbullah’a yönelik saldırı hazırlığının zamanlama açısından İran ile ilgisi olduğunu düşünmüyorum. İsrail İran’a saldırmaya hazırlanıyor. Doğru… Ancak bunu yıllardır yapıyor. Bu yaz göreceğiz onu. ABD de hazırlanıyor. Bu yaz vurabilirler.

Siz Rusya’yı da yakından takip ediyorsunuz. Putin’in Arap ülkelerine ziyaretini bu gelişmelerle birlikte değerlendirirsek…

O farklı bir konu ancak Rusya Suriye ve İran’a füzeler veriyor. Denklemin içinde her zaman var Rusya. Yarın İsrail İran ya da Suriye’ye saldırırsa karşısında Rus füzelerini bulacak.

iyibilgi.com



Bu haber 310 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,161 µs