"kara cezaevleri" iddiası | " /> "kara cezaevleri" iddiası | "/>

En Sıcak Konular

Çin'i sarsan "kara cezaevleri" iddiası

12 Kasım 2009 16:05 tsi
Çin'i sarsan İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Çinli yetkililerin ülkede yerel haksızlıklardan yakınan Çinlilerin tutulduğunu yasadışı cezaevleri kurduğunu öne sürdü.

Örgüt, Pekin'e yada kırsal kesimden büyük kentlere bazı taleplerle giden Çinlilerin kaçırıldığı ve yargılanmadan "kara cezaevi" denilen yasadışı cezaevlerinde fiziksel ve psikolojik işkenceye tabi tutulduklarını rapor etti. HRW'nin Asya sorumlularından Sophie Richardson, "Pekin'in göbeğinde gizli cezaevleri bulunması, Çin hükümetinin insan haklarını iyileştirdiği yolundaki açıklamalarını gülünç hale getiriyor." derken, söz konusu cezaevlerinin kapanmasını istedi. İddialara göre, güvenlik güçleri, yolsuzluğu ihbar girişiminde bulunan kişileri engelleme çabası içine giriyor.

China Daily gazetesi de geçen hafta "kara cezaevi" diye nitelenen bu tür bir hapishanedeki bir kadına tecavüz eden bir kişinin yargılanma davasının ayrıntılarını yayınlamıştı. Konuyla ilgili bugün gazetecilerin sorularını cevaplayan Dışişleri bakanlığı Sözcüsü Qin Gang ise iddiaları reddederek, "Sizi temin ederim Çin'de o tür cezaevleri yok. Biz halkı öncelikli tutarız ve biz halk için bir yönetimiz." diye konuştu.

Söz konusu cezaevleri akademisyenler ve gazeteciler tarafından sık sık gündeme getiriliyor. HRW'nin raporuna göre bir tutsak, başında geçenleri söyle anlatıyor: "Neden beni gözaltına alıyorsunuz diye sorduğumda, bir grup içeri gelerek beni tekmeledi ve beni öldürmek istediklerini söyledi." diye konuştu.

OBAMA BASKI YAPACAK

HRW'ye göre, "kara cezaevleri" için genellikle devlete ait oteller, bakım yurtları ya da ruh sağlığı merkezleri kullanılıyor. Örgüt, konuyla ilgili raporunu 38 eski tutsağın anlatımları doğrultusunda hazırladı. Buna göre, kaçırılan Çinliler soyunmaya zorlanıyor, dövülüyor ve neden gözaltına alındıklarına ilişkin de kendilerine herhangi bir açıklama yapılmıyor.

Raporun ABD Başkanı Barack Obama'nın 15-18 Kasım tarihlerinde Çin'i ziyaret etmesinden önce yayınlanması dikkat çekti. Obama, Pazar günü gerçekleştireceği dört günlük ziyarette Çin'e insan hakları konusunda baskı yapacağını belirtmişti.

DAVACILARI MEN İÇİN POLİSE 2 PUAN VERİLİYOR İDDİASI

Raporda Çinli yetkililerin kullandıkları yöntemlere de dikkat çekiliyor. Buna göre, 2007 yılında Çin'in Hunan eyaletinin Shimen kasabasında yetkililere verilen direktifte, eğer yetkililer, söz konusu davacıları Pekin'den ya da eyaletin merkezi Changsha'dan getirebilirse 2 puan alıyor. Bunu başaramazsa yarın puan kesiliyor.

Rapora göre ayrıca, yetkililer, davacıların cezaevlerinden alınana kadar ya da evlerine dönene kadar "kara cezaevleri"nde tutulmaları için her gün 22 ila 44 dolar arasında ödeme yapıyor. Rapordaki iddialara göre, başkent Pekin'de her yıl çeşitli sebepten tutuklananlar da dahil olmak üzere 10 bine yakın kişi bu cezaevlerinde tutuluyor.

Pekin'de polisin söz konusu cezaevlerini bildiği ancak davacıları şehirden uzak tutmak için bunu reddettiği, hatta bazı durumlarda polisin bu cezaevleri yöneticilerine doğrudan yardımcı olduğu ileri sürülüyor.

CİHAN



Bu haber 666 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,562 µs