En Sıcak Konular

TV dizileri, askerleri işkenceci yaptı

0 0 0000 00:00 tsi
TV dizileri, askerleri işkenceci yaptı Amerikan insan hakları örgütü Human Rights First (HRF), Amerikan dizilerinde başrol oyuncularının dahi sık sık işkenceye başvurduklarını belirterek, bu dizilerin Amerikan askerlerini işkenceciye çevirdiği uyarısında bulundu.

       HRF, televizyon dizilerinde şiddet görüntülerine karşı başlattığı kampanya için kurduğu "primetimetorture.org" sitesinde, "eskiden sadece kötülerin TV dizilerinde işkence yaptıklarına, bugünse nazik Amerikan kahramanlarının işkence yaptığına ve bu işkencenin gerekli, etkili, hatta yurtsever bir yöntem olarak sunulduğuna" dikkat çekiyor.
      HRF, bu durumun Irak’ta yaptıkları eleştirilen genç askerleri etkilediğini belirtirken, Amerikan ordusunda bir dönem sorgucu olarak görev yapan Tony Lagouranis, "Sorgulama tekniklerimizde yaratıcı olmamız konusunda teşvik ediliyorduk. Ancak eğitimimiz buna pek izin vermiyordu. Yapılması gereken konusunda resmi bir doktrinimiz yoktu. Sonradan insanlar filmleri ve televizyonu izlediler ve buradan yeni fikirler edindiler" diye konuşuyor.
      Kampanyanın koordinatörlerinden David Danzig, kampanyanın öncelikle genç askerleri hedeflediğini belirterek, "Televizyonda gösterilenin eğlence olduğunu anlamalarını, bunun bir uygulama rehberi olarak algılanmamasını istiyoruz" diyor.
      Danzig, "24" dizisindeki Jack Bauer’in gerçek hayatta varolsaydı, acımasız bir sorgucu olacağını belirterek, Bauer’in aslında ABD’nin hapsetmesi gereken bir psikopat olduğunu kaydediyor.
      Kampanya için hazırlanan sitede görüşlerini dile getiren emekli FBI ajanı Joe Navarro da dizilerde akla gelen tekniklerin kullanıldığını ve bunların yasadışı olmalarının yanı sıra gerçek hayatta işe yaramayacaklarını belirtiyor.
      HRF, askerlerin yanı sıra film sanayisini de uyarmak istiyor. HRF’nin girişimiyle emekli bir general ile üç eski sorgucunun kısa süre önce Hollywood’a giderek "24"ün yapımcı ve senaristleriyle görüştüğü belirtiliyor.
      Etrafında büyük tartışma kopan ve Türkiye’de de izlenen "24" dizisinin terörle mücadele uzmanı kahramanı Bauer, terör saldırılarını engellemek için şiddet eylemlerine başvuruyor, bir zanlının dizine konuşturmak için ateş ediyor veya bir başkasını vurmakla tehdit ediyor.
      Yine Türkiye’de ilgiyle izlenen "Alias" veya "Law and Order" dizilerinde, kahraman zehirli şırıngayı şüphelinin dirseğine batırıyor veya insan kaçıran bir kişinin kafasını uzun süre tuvalette tutuyor.
      Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de geniş bir izleyici kitlesi bulunan "Lost" dizisinde de eski Irak askeri olan kahraman, sevimsiz bir kişiye işkence yaparken, kameralar, baş kahraman olan doktorun sessiz kalarak, suça katılımını gösteriyor.
      milliyet



Bu haber 395 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,635 µs