En Sıcak Konular

'Ekonomik realite neyi gerektiriyorsa onu yapacağız'

12 Kasım 2009 11:26 tsi
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, tamamen ticari temellere göre kararların alındığını, matematiği tutmayan, ticari mantığı olmayan işlem olamayacağını belirterek, ''Bu dönemde 'kamu bankaları niye duruyor, niye sağa sola para dağıtmıyor

Babacan, Active Academy tarafından düzenlenen, krizden sonra yeni finansal mimari konusunun ele alındığı ''7. Uluslararası Finans Zirvesi''nin açılışında yaptığı konuşmada, küresel finansal kriz ve etkilerine değinirken, Türkiye'deki finansal sistemin sağlam yapısının krize karşı ülke ekonomisinin dayanıklılığını artırdığını vurguladı.

Önümüzdeki dönemde pekçok uluslararası kuruluşun Türkiye'nin bu krizden daha hızlı çıkacak ülkelerden biri olduğu konusunda hemfikir olduğunu ifade eden Babacan, Türkiye'de yaşanan krizlerin bir kısmının dışardaki gelişmelerden kaynaklandığını, ancak birçoğunun içerden kaynaklanan krizler olduğunu söyledi.

Bakan Babacan, fırsat kaçırıldığında ve zamanında doğru adımlar atılmadığında telafisi mümkün olmayan sonuçlar ortaya çıkabileceğine dikkati çekerek, güven unsurunun büyük önem taşıdığını, güvenin olmadığı yerde üretim, tüketim ve yatırımın zor olduğunu kaydetti.

-KAMU BANKALARI...-

Türk bankacılık sektöründeki gelişmelere de değinen Babacan, şöyle devam etti:

''2005-2006 yıllarında bankacılık sektöründe çok önemli gelişmeler oldu. 90'lı yıllarda kamu bankaları ne yapıyordu? Kamu bankaları, sürekli sermaye, likidite açığı olan bankalardı. Bugün ise kamu bankaları sektörün ortalamasından daha düşük takipteki alacaklara sahip. Nereden nereye... Beklersiniz, bu bankalar siyasi direktiflerle sağa sola kredi dağıtır, sonra da zarar eder. Bu dönemde eğer kamu bankalarının takipteki alacak rakamı sektör ortalamasına göre düşükse, bu, Türkiye'deki ekonomi anlayışının nereden nereye geldiğinin en önemli kanıtlarından biridir.

Tamamen ticari temellere göre kararlar alınır. Matematiği tutmayan, ticari mantığı olmayan işlem yoktur. Bunlar siyasi perspektiften baktığınızda, belki akıntıya kürek çekmektir, rüzgara karşı yelken açmaktır. Bu dönemde 'kamu bankaları niye duruyor, niye sağa sola para dağıtmıyorlar? O kadar sermayeleri, likiditeleri var'... Asla o tuzaklara düşmeyiniz asla... Ekonomik realite neyi gerektiriyorsa onu yapacağız. Aksi halde bunun bedelini gelecek nesiller ödeyecektir. Bugün aldığınız kararlar geçici dönemler olumlu sonuçlar verebilir. Ama ne pahasına? 3 sene, 5 sene, 10 sene sonrasına ciddi külfetler getirme pahasına... 'Bugünü kurtaralım da bugün rahatlayalım da gelecekte ne olursa olsun'. Biz 7 yıl boyunca asla ve asla böyle bir mantaliteye sahip olmadık. Ekonomi yönetiminde kararlar alırken, Türkiye'nin geleceğinin sorumluluğunu da üzerimizde hissettik. Popülist olmayan, sorumluluk sahibi ekonomi yönetimi bunu gerektirir.''

-''BİR ÜLKE KENDİ AYIPLARINI ÖRTECEK UYGULAMALAR YAPABİLİR''-

Ali Babacan, ülkelerin bir dış göz tarafından denetimi konusuna da değinerek, ''Biz bunun da gerekli, elzem olduğuna inanıyoruz. En büyük ekonomi dahi dış gözetimin dışında olmamalı. Bir ülke kendi içinde kendi ayıplarını, kendi hatalarını örtecek uygulamalar yapabilir. Siyaset kurumu sorunları halının altına süpürmeyi, gizlemeyi tercih edebilir. Ancak bugün eğer büyük bir ekonomide yapılan hataların bedelini Türkiye olarak ödüyorsak, pek çok ülke ödüyorsa, demek bizim büyük ekonomilerin ne yaptığını ne yapmadığını yakından izlemek ve eleştirmek hakkına sahip olmamız gerekiyor'' şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz hafta G-20 toplantılarında buna ilişkin karar alındığının altını çizen Babacan, artık G-20 ülkelerinin birbirini daha yakından izleyeceğini, başta Uluslararası Para Fonu olmak üzere uluslararası kuruluşların bu çalışmanın merkezinde olacağını, hiçbir ülkenin dış gözetimin, dış denetimin dışında kalamayacağını söyledi.
 
aa



Bu haber 452 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,949 µs