En Sıcak Konular

Papa, KKTC'ye neden gidemedi?

12 Kasım 2009 10:29 tsi
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) bu hafta yapılması planlanan 'Medeniyetler Barışında Dinlerin Rolü' konulu sempozyum iptal edildi. Papa, KKTC'ye neden gelemediğini ilginç bir gerekçe ile açıkladı!

'Kuzey Kıbrıs'ta tarihi buluşma' şeklinde lanse edilen sempozyumun iptal edilmesine gerekçe olarak 150 bin TL'lik ödeneğin bulunamaması gösterildi.

KKTC Din İşleri Başkanı Yusuf Suiçmez'in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşbaşkanı olduğu Medeniyetler İttifakı'ndan esinlenerek, hazırladığı 'Medeniyetler Barışında Dinlerin Rolü' konulu sempozyum, KKTC hükümeti'nin ödenek yetersiz raporuyla askıya alındı.

11-13 Kasım 2009'da Girne'de düzenlenmesi planlanan programa dünyaca tanınmış dini liderlerin davet edileceği duyurulmuştu. Sempozyuma davet edilecek liderler arasında Budistlerin ruhani lideri 14. Dalai Lama, Papa 16. Benedikt, Fener Rum Patriği Bartholomeos, Güney Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Chrysostomos, Türk Musevi Cemaati Başkanı Hahambaşı İsak Haleva da vardı.

Dr. Yusuf Suiçmez Cihan'a yaptığı açıklamada, 150 bin TL ödenek ayrılamaması sebebiyle projenin ertelendiğini söyledi. Proje için birçok kurum ve ülkeden destek aldıklarını belirten Suiçmez, "Kıbrıs Cumhuriyeti İsveç Elçisi, İspanya Elçisi ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı projeye gereken desteği sağlayacaklarını bildirdi. KKTC hükümeti ve Cumhurbaşkanlığı da projeye sıcak baktıklarını söylediler. Lakin komisyon ödenek yetersizliğini bahane göstererek projeye onay vermedi." şeklinde konuştu.

Sempozyum hakkında bilgi veren Dr. Yusuf Suiçmez, projeyi iki aşamalı olarak planladıklarını söyledi. Suiçmez, ilk aşamada en üst düzeydeki dini liderlerin, medeniyetler arasındaki barışın rolünü inceleyip toplumlara sosyopolitik mesajlar verilmesi amaçlandığını ifade etti. İkinci aşamada ise akademisyenlerin görüşlerinin ve ilmi araştırmaların değerlendirilmesinin yapılması planlanıyordu.

Projenin amacının, dinlerin sorun değil, çözüm üreten mekanizmalar olduğunu dünyaya anlatmayı amaçladıklarını belirten Suiçmez, "Böyle bir projenin Kıbrıs gibi tarih boyunca çatışmalara sahne olan bir noktada gerçekleştirilecek olması son derece anlamlı olacaktı. Bu sempozyum aracılığıyla Kıbrıs sorununa ve benzer sorunlara, yeni bir bakış açısı ve diyalog platformu oluşturmayı hedefliyorduk ." dedi.

Bu yıl gerçekleştiremedikleri proje için şimdiden gelecek yılın hazırlıklarına başladıklarını belirten Suiçmez, hükümete 2010'daki proje için yazılı bilgi gönderdiklerini ve fakat komisyonun 2010 yılındaki program için de bütçe ayırmadığını bildirdi. Dr. Suiçmez, Sempozyumun hayata geçmesi halinde KKTC'nin ve Türkiye'nin paha biçilmez bir reklam ve tanıtım olanağına kavuşacağını belirterek, "Bir nevi dinlerarası diyalog ve hoşgörü ortamı hazırlamayı düşündük. Dinimizin ve milletimizin misyonunu dünyaya tanıtmaya çalışıyoruz. Gereken destek bize sağlanırsa bu proje ile İslam dininin hoşgörü dini olduğunu vurgulamak istiyoruz." şeklinde konuştu.

cihan



Bu haber 599 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,566 µs