İsrail'i çok kızdırdı | " /> İsrail'i çok kızdırdı | "/>

En Sıcak Konular

Bu mektup İsrail'i çok kızdırdı

12 Kasım 2009 10:11 tsi
Bu mektup İsrail'i çok kızdırdı TBMM Başkanı Şahin'in İsrailli mevkidaşı Rivlin'e gönderdiği mektupta adresi Tel Aviv olarak yazması krize yol açtı.

Rivlin, olayı diplomatik barbarlık olarak niteledi ve Ankara'dan yanıt istendi. Yeni mektup yazılıp İsrail'e yollanacak

Türkiye ile İsrail arasında Anadolu Kartalı Tatbikatı'nın iptali, TRT'de yayınlanan 'Ayrılık' dizisi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarıyla büyüyen kriz tam yatışacak derken bu kez de 'mektup' krizi patlak verdi. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, kendisini yeni görevi nedeniyle mektup yazarak kutlayan İsrail Parlamentosu (Knesset) Başkanı Reuven Rivlin'e bir teşekkür mektubu yazdı. İsrail'e gönderilen mektupta, İsrail ve Türk Parlamentoları arasındaki işbirliğinin süreceği vurgusu yapıldı ve dostluk mesajları verildi. Ancak TBMM Başkanlığı'ndan gönderilen mektubun sonunda vahim bir gafa imza atıldı. Şahin tarafından gönderilen mektupta adres, 'Reuven Rivlin, İsrail Parlamentosu Başkanı, Tel Aviv' olarak yer aldı. Mektuplaşma Meclis Başkanlığı makamları arasında gerçekleştirildiği ve resmi nitelik taşıdığı için, mektuptaki Tel Aviv ifadesi İsraillileri rahatsız etti.

Diplomatik barbarlık
Parlamento'nun Kudüs'te bulunuyor olması nedeniyle, Şahin'in mektubu İsrail tarafından yanlış anlaşıldı. Mektuba kasıtlı olarak 'Tel Aviv' yazıldığını sanan İsrail, TBMM Başkanlığı ile irtibata geçti. Rivlin hatayı 'diplomatik barbarlık' olarak nitelendirdi. Rivlin'in makamı mektubu alır almaz, TBMM Başkanlığı'nı arayıp, 'Neden Kudüs değil de Tel Aviv yazdınız?' diye sordu, 'Yanlışlıkla olmuş' yanıtını aldı. Bunun üzerine İsrail tarafı da 'düzeltirseniz memnun oluruz' karşılığını verdi.

Dışişleri Bakanlığı kaynakları da konuyla ilgili olarak AKŞAM'a 'Kasıtlı olarak değil, şehven meydana gelmiş bir hata' değerlendirmesini yaptılar. Bakanlık kaynakları, İsrail Parlamentosu Başkanı'na mektubun düzeltilmiş halinin yeniden gönderileceğini vurguladılar. Bu kapsamda TBMM Başkanlığı aynı mektubu bu kez sonuna Tel Aviv yazmadan gönderecek.

Tel Aviv neden öfkelendi
Kudüs, İsrail Parlamentosu tarafından 1980'de İsrail'in başkenti olarak kabul edilmiştir ve bu nedenle ülke Kudüs'ten yönetilmektedir. Ancak Kudüs, İsrail-Filistin sorununun kilit noktası olduğu için pek çok ülkenin büyükelçiliği Tel Aviv'de bulunmaktadır. Doğu Kudüs'ü 1967'de işgal ve daha sonra da ilhak eden İsrail'in resmi politikası, Kudüs'ün ebedi başkent olduğu yönünde. Ancak BM kararları İsrail'i kentin doğusunda işgalci güç olarak tanımlıyor. Filistinliler BM'nin kendilerine verdiği Doğu Kudüs'ü gelecekteki devletlerinin başkenti olarak görüyor.

Akşam



Bu haber 785 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,647 µs