En Sıcak Konular

Baskın basanındır: Eylül’de erken seçim!

0 0 0000 00:00 tsi
Baskın basanındır: Eylül’de erken seçim! Türkiye iki önemli seçim sathına girdi artık. Nisan ayında yapılacak Çankaya seçimleri sonrası 4 Kasım 2007’de genel seçimlerin yapılacağı biliniyor. Muhalefetin iki yıldır üstelediği erken seçimi bu kez iktidar partisi zorlayabilir mi? İşte muhteme

Deniz Baykal’ın Haziran 2004’te başlattığı “erken seçim” tartışması başarısızlıkla sonuçlandı. Baykal’ın hesabı, Çankaya seçimleri öncesi “halkın genelini temsil etmediğini” iddia ettiği Meclis’in değişmesi üzerineydi. Baykal “önce erken seçim, sonra Çankaya” diyordu. Ancak AKP daha sonra ANAP ve DYP’nin de katıldığı bu baskıya direndi. Çankaya seçimleri öncesi yapılacak bir erken seçim ihtimali geçtiğimiz hafta matematiksel olarak ortadan kalktı.

Başbakan Erdoğan’ın uzun bir süredir tekrarladığı gibi, bu meclis nisan ayında Cumhurbaşkanı’nı seçecek. Peki, uzun bir süredir erken seçim baskılarına direnen Erdoğan, Çankaya seçimleri sonrasında baskın bir seçime gidebilir mi?

Kulislerde dolaşan söylentilere göre evet. Ancak bu tez sadece kulislerden aktarılan analizlerle sınırlı tutulmuyor. Başbakan Erdoğan bizzat baskın seçim sinyalini geçtiğimiz günlerde verdi.

Erdoğan katıldığı bir televizyon programında Çankaya seçimleri sonrası için erken seçim sinyali verdi. “Baskın bir seçim düşünüyor musunuz?” sorusuna Erdoğan’ın verdiği yanıt şu: Çankaya seçimleri öncesinde önümüzde altı ay olacak. Bunun üç ayı resmi süreçtir. Bir ay da resmi kampanya dönemi. Elimizde iki ay kalıyor. İki ay öne alabiliriz.”

Erdoğan’ın sözleri seçimin Eylül ayına alınabileceği anlamına geliyor. Üstelik iyibilgi ile görüşlerini paylaşan parti yöneticilerine göre seçim Eylül’ün hemen başında yapılabilir. Parti yöneticileri Eylül ayı başında çiftçinin harmanını kaldırıp cebini para ile doldurması, okullar açılmamış olacağı için eğitim masraflarının olmaması, dolayısıyla başörtüsü tartışmalarının okullarda başlamamış olacağı, kış gelmediği için kömür doğalgaz sıkıntılarının yaşanmayacağı bir tarihe bağlamak istiyorlar. Bu yüzden Ramazan öncesine, yani 9 Eylül’e tarih biçiyorlar. Parti yöneticileri baskın bir seçim için bu sebepleri ileri sürüyor ancak önemli bir ayrıntıyı vurgulamıyor: AKP iki yıldır erken seçim isteyen muhalefeti baskın bir seçimle amansız yakalamak istiyor. Parti teşkilatına yakın isimler AKP’nin geçtiğimiz Ağustos ayından beri gizliden gizliye teşkilat içinde seçim çalışmalarına başladığını belirtiyor. Muhalefet partilerinin seçime ne kadar hazır oldukları ise soru işareti. AKP bu avantajı kaçırmak istemiyor.

iyibilgi.com



Bu haber 290 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,149 µs