YARSAV'ı topa tuttu ve istifa etti | " /> YARSAV'ı topa tuttu ve istifa etti | "/>

En Sıcak Konular

YARSAV'ı topa tuttu ve istifa etti

12 Kasım 2009 08:10 tsi
YARSAV'ı topa tuttu ve istifa etti 
YARSAV'ın siyasî tavırları AYM raportörü Can'ı Birlik'ten istifa ettirdi.

Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can, tartışmaların odağındaki Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) üyeliğinden istifa etti. Dilekçesinde, Birliğin yargı örgütlenmesinden çıkıp siyasî bir iktidar aracına dönüştüğünü belirten Can, YARSAV'ın özgürlükleri savunmak yerine, askerî müdahaleleri desteklemekten geri durmadığına dikkat çekti.

YARSAV'ın ideolojik tartışmalarda 12 Eylül döneminin dost-düşman ayrımını eksen aldığını vurgulayan Can, şu tespitte bulundu: "Avrupa Birliği 2009 ilerleme raporunda da 'kritik davalarda yargıyı etkilemeye teşebbüs eden' bir örgüt olarak tanımlanan Birlik'in bu misyonu kararlılıkla ve açıklıkla üstlendi."

Can, dilekçesiyle ilgili olarak, "Başkan Ömer Faruk Eminağaoğlu, vicdanî retçiliği savunan makaleler bile yazmıştı. O zaman bu örgütlenmeye dahil oldum. Ama yargı bağımsızlığından anladıkları tek şeyin, demokratik ilkelerden bağımsızlık olduğu ortaya çıktı." diye konuştu.

YARSAV'ın ideolojik tartışmalarda 12 Eylül döneminin dost-düşman ayrımını eksen aldığını ifade eden Can, "Yargıda ortaya çıkan bir örgütlenme, Türkiye'de 'özgürlük ve demokrasi' savunusunu asli görevi bilmeliydi. Ancak YARSAV, 'özgürlüğü' genelde "demokrasi dışı" tutum, algı, örgütlenme ve söylemler için bir kalkan, usul güvenceleri ise esası geçersiz kılmanın bir aracı gördüğüne yönelik bir kanaatin oluşmasına imkân sağladı. Bu bağlamda demokrasi karşıtlarını kendi bünyesine almaktan veya kamuoyuna etkin bir şekilde sunmaktan kaçınmadı. Daha da ileri giderek TV'lerde askerî müdahaleleri gerekli ve 'direnme hakkı' kapsamında görmekten geri durmadı." ifadelerini kullandı.

Dilekçede çarpıcı değerlendirmelerde bulunan Can, Türkiye'nin daha demokratik ve özgürlükçü bir yapıya doğru yol aldığı bir dönemde YARSAV'ın ideolojik bir görüntü verdiğini belirtti. Demokrasi yolunda atılan adımlara istifa dilekçesinde yer veren Can, "Süreç Cumhuriyet'in seçkinci bir iktidar aracı olmaktan çıkıp demokratik ve özgürlükçü bir içerikle halkın bizatihi ve bilfiil iktidarı aracına dönüşmesi, kısacası Cumhuriyet'in olgunlaşması sürecidir." dedi.

Böyle bir süreçte yargıdaki bir örgütlenmenin demokrasi bilincinin ve toplumsal sorumluluğun pekişmesine katkı sağlayacağı düşüncesiyle YARSAV'a üye olduğunu ve destek verdiğini belirten Can, dernekte özgürlüklere karşı duyarlılık gösteren üyelere teşekkür etti. Anayasa Mahkemesi Raportörü, YARSAV'ın kuruluşundan kısa süre içinde medya ilişkileriyle, üye profiliyle, savunduğu felsefeyle, anayasal tartışmalarda ve demokrasiye yönelik müdahalelerdeki rolüyle, 'yargı' örgütlenmesi olmaktan çıkıp, hızla yargı yoluyla siyasî bir iktidar aracına dönüştüğünü kaydetti.

Yarsav, kritik davalarda yargıyı etkiledi

Osman Can istifa dilekçesinde şunları vurguladı: "YARSAV'a ilişkin genel görünümü şu şekilde özetlemek mümkün: YARSAV ideolojik tartışmalarda 30'lu yılların dost-düşman ayrımını eksen aldı. Her bir tartışmada geleneksel militarist-vesayetçi bir iktidar pratiğini muarızı olarak bellediği toplumsal siyaset alanına dayatmaya çalıştı veya dayatma girişimlerine tartışmasız ve koşulsuz 'hukuksal' destek sağlama misyonunu yerine getirdi. Bu girişimlere rağmen demokrasi ve özgürlük ekseninde hukuksal duruşunu bozmayan yargıç veya savcılara karşı yürütülen linç kampanyalarına ise destek verdi veya sessiz kaldı. Avrupa Birliği 2009 ilerleme raporunda da "kritik davalarda yargıyı etkilemeye teşebbüs eden" bir örgüt olarak tanımlanan YARSAV bu misyonu kararlılıkla ve açıklıkla üstlendi; üzüntüyle belirtmek gerekirse, demokrasi ve özgürlüğü eksen alan yargıçlar ve savcılar için savunulabilecek bir yapı olmaktan uzaklaştı. Yazmaktan ve duyurmaktan hiçbir şekilde hazzetmediğim bu gerekçelerle derneğinizden istifa ediyorum."

zaman



Bu haber 785 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,722 µs