En Sıcak Konular

Cumhuriyet Gazetesi şaşırttı

11 Kasım 2009 17:37 tsi
YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, görevde bulunduğu iki yıldan bu yana ilk defa kendileriyle ilgili Cumhuriyet gazetesinde olumlu haber okuduğunu söyledi.

Ardahan Üniversitesi'nin ilk akademik yılı açılışında konuşan Yusuf Ziya Özcan, ÖSS'ye giriş sisteminin değişikliğiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

ÖSS'ye giriş sisteminin değişikliğinin iki nedeni olduğunu ifade eden Özcan, "Birincisi bu sınav çok stresli bir sınavdı. 190 dakikada öğrencilerin kaderi belli oluyordu. Bunu yapma hakkımız yoktu. İkinci ise, öğrenciler yapmak istedikleri mesleklere yerleştirmelerine yardımcı olmuyordu. Burada stresi biraz daha azaltarak ve alan testlerini çoğaltarak öğrencilerin istedikleri alanlara girmesini kolaylaştırdık. Yaptığımız sistem eskisine nazaran çok çağdaş bir sistem haline geldi. Geçen gün Cumhuriyet Gazetesi'nde bile 2 yıldan bu yana ilk defa olumlu bir görüş okudum. Cumhuriyet Gazetesi bile bu sistemin çok iyi bir sistem olduğunu söylüyor. Gayet dikkatimi çeken bir gelişme oldu. Demek ki doğru yoldayız diye düşünüyorum." açıklamasını yaptı.

YÖK olarak yaptıkları değişikliklerden de bahseden Özcan, fen ve edebiyat fakültesi öğrencilerine edebiyat fakülteleri gibi öğretmenlik yapabilmeleri için gereken hakları tanıdıklarını anlatan, YÖK'ün şu an değiştirmek istediği iki mevzuat olduğunu söyledi.

Bunlardan birisinin üniversitelere alınan öğretim üyeleri dışındaki öğretim görevlilerinin alım sürecindeki değişiklikler olduğunu kaydeden Özcan, "Bu süreçteki bütün negatif sübjektif unsurları kaldırmıştık. Ama maalesef Danıştay bu değişikliği iptal etti. Ama biz bunu meclisteki tasarımıza koyduk. Zannediyorum gerekli zamanda sayın milletvekilleri ele alacak. Eğer bu tasarı mecliste geçerse Türk üniversitelerinin bundan sonraki 15 yılı garanti altına alınacak. Çünkü oraya artık en iyileri girecektir. Anadolu'nun en ücra köşelerinde okumuş çok başarılı gençler girebileceklerdir. Ama o çok başarılı öğrenciler bile bugün giremedikleri, hiçbir zaman giremeyecekleri Boğaziçi, Ortadoğu, İstanbul Teknik üniversitelerini ellerini kollarını sallayarak başarılı oldukları takdirde girebilecekler, inşallah tasarımız kanunlaşırsa bu sisteme kavuşacağız." diye konuştu.

BU KRİZDE BAŞBAKAN'DAN ZAM İSTEMEK UTANÇ VERİCİ

Yapmak istedikleri ikinci mevzuatın öğretim üyeleri için performansa dayalı ödüllendirme sistemi olduğunu aktaran Özcan, "Bu kriz döneminde Başbakan'dan 'maaşlarımıza zam yap' demek, hele ülkede böyle bir kriz varken utanç verici. Bunun tehlikeli olduğunu düşündük. Çünkü başka meslek grupları da aynı şeyi isteyebilirler. Başta Hâkimler ve Savcılar Kurulu olmak üzere. Onun için zam yerine daha akılcı bir sistemin akılcı olduğunu düşündük. Herkesin özlük haklarında iyileştirme yapalım ama çalışan gerçekten hak edenlere. Onun için özlük haklarında performansa dayalı geliştirme yapmayı düşünüyoruz. Bu tasarımız da mecliste geçerse öğretim üyelerimiz aldıkları maaş kadar performans ücreti alabilecek." şeklinde konuştu.

Üniversitelerin artık dışa açılması gerektiğine de dikkat çeken Özcan, bunun için 7 üniversitenin katılımıyla işbirliği protokolünü de Ardahan'da imzalanacağını açıkladı.

Gerçekleşen konuşmaların ardından Özcan, Ardahan Üniversitesi'ne bağlı İktisadi ve İdari Fakültesi ile Edebiyat Fakültesi'nin açılışlarını gerçekleştirdi.

Açılışlarda başta Gürcistan Ahıska Üniversitesi olmak üzere çeşitli üniversitelerle işbirliği protokolü imzalandı.

Açılışa AÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Kafkas Rektörü Prof. Dr. Aba Müslüm Güven, AK Parti Milletvekili Saffet Kaya, öğretim üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
(CİHAN) 



Bu haber 611 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,573 µs