En Sıcak Konular

Grip aşısı yapılacak öğrenci sayısı belirleniyor

11 Kasım 2009 17:34 tsi
Milli Eğitim Bakanlığı, okullarda domuz gribi aşısı yapılacak öğrenci sayısını belirliyor. Bakanlık, velilere çocuklarına aşı yapılmasını uygun bulup bulmadıklarını belirtecekleri formlar göndermeye başladı.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu imzasıyla "Aşı Kampanyası" konulu bir genelge yayınlandı. Söz konusu genelgede, pandemik A H1N1 virüsünün sebep olduğu ve halk arasında domuz gribi olarak bilinen salgın hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla Sağlık Bakanlığı'nca belirlenecek program dâhilinde Bakanlığa bağlı resmi ve özel tüm okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim ve mesleki eğitim merkezleri ile özel eğitim kurumlarında öğrenim gören öğrencilere yönelik aşı kampanyası başlatılacağı belirtildi.

Genelgede, "Aşılamanın mecburi olmaması nedeniyle söz konusu kampanya ile ilgili olarak ihtiyaç duyulacak aşı miktarının belirlenmesi önem arz etmektedir." denildi.

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan dilekçe ile aşı yapılacak veya yapılmayacak öğrencilerin önceden belirlenmesi gerektiği kaydedildi.

Aşılama programı başlamadan önce söz konusu dilekçenin öğrenci sayısı kadar çoğaltılıp öğrenci velilerine ulaştırılarak imzalattırılıp, geri dönüşünün sağlanması ve okul müdürlüklerince muhafaza edilmesi, dilekçeler değerlendirilerek okul bazında aşı yapılacak öğrenci sayısının belirlenerek İl Sağlık Müdürlüklerine bildirilmesi istendi.

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan form dilekçede, domuz gribinin özellikle risk gruplarında ağır seyrederek ölümlere yol açabildiği, hastalananların yarısı ve ölümlerin yaklaşık beşte birinin çocukluk yaş grubunda olduğuna dikkat çekiliyor.

Hastalığın alt solunum yollarına inme eğiliminin yüksek olduğu, zatürre, sinüzit, orta kulak iltihabının en sık rastlanan komplikasyonlar olduğu; beyin dokusu, kalp kası ve kas iltihabı ile Guillain-Barre sendromu başta olmak üzere birçok komplikasyonların görülebildiği kaydediliyor.

Formda, aşının niçin gerektiği, güvenilirliği, sık görülen, yaygın görülen, nadir görülen, çok nadir görülen yan etkileri ve aşı yapılmasının sakıncalı olduğu durumlar hakkında bilgiler veriliyor.

Formda, "Önümüzdeki günlerde çocuğunuza pandemik grip aşısı yapılması planlanmaktadır. Çocuğunuza aşı yapılmasını uygun bulmanız durumunda; aşağıdaki şekilde 'uygun buluyorum, çocuğuma aşı yapılsın' seçeneğini işaretleyiniz. Yukarıda belirtilen aşı yapılmaması gereken durumlardan herhangi biri veya başka bir sebeple aşının yapılmasını uygun bulmuyorsanız aşağıdaki metinde 'uygun bulmuyorum, çocuğuma aşı yapılmasın' seçeneğin işaretleyiniz ve bu formu okul yönetimine veya sınıf öğretmenine teslim ediniz." deniliyor.

Velilere gönderilecek formda, okul adı, öğrencinin ad ve soyadı, öğrenci sınıfı ile öğrencinin TC Kimlik No'sunun yazılacağı bölümler de bulunuyor.



Bu haber 793 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,516 µs