En Sıcak Konular

Perinçek'ten yeni saldırı

11 Kasım 2009 16:45 tsi
İP Başkanı Doğu Perinçek'in Silivri'den yayınladığı Aydınlık'ın yan kuruluşu Bilim ve Ütopya, yeni sayısında Allah inancına 'safsata' diyerek saldırdı.

Dini inanca saldırırken evrenin yaratılışına 'akıllı tasarım' denmesine bile tahammül edemeyen dergi yeni sayısında hedef olarak 'akıllı tasarım' teorisyenlerini seçmiş.

Bilim ve Ütopya Dergisi, kasım kapağında yaratıcı inancına 'safsata' diyor, bilimsel olarak kanıtlanamayan evrim kuramını savunup "akıllı tasarım" tezini eleştiriyor.

Dergi, 'Evrim' teorisinin henüz ispatlanamamış olduğunu göz ardı ederek, Akıllı Tasarım'ın bilimsel kuram olmadığını iddia etti.

Dergi'nin kökeni antik çağa kadar dayanan Akıllı tasarım'ı 'yaradılışçılığın en yeni şeklidir' diyerek küçümsemeye çalışması ve Akıllı tasarımın sahibinin Allah değil de uzaydan gelen bir güç, ya da bir zaman yolcusu olduğunu iddia etmesi anlamlı bulundu.

Dergide yer alan makalelerde, mütedeyyin kesimi küçük gören ve aşağılayan ifadeler de dikkat çekiyor.

İnançlı insanların, akıl yürütemeyen, doğruyu yanlıştan ayırt edemeyen basit insanlar olarak görüldüğü bölümlerde şöyle deniyor. "Mütedeyyinler, yaratılış ve Akıllı Tasarım Yaklaşımları"na geleneksel görüşlerine ters düşmediği için karşı çıkmıyorlar. Ancak, Amerika'nın bu kirli amaçlı zihniyeti, bizim gibi ülkelerde, özellikle satılmış kişilerce organize ediliyor ve yaygınlaştırılıyor."

Tam da bu noktada şu soru sorulabilir: Darwin'in yaratıcıyı ve yaratılışı inkâr eden, görüşü kimler tarafından destekleniyor ve topluma yıllardır empoze edilmeye çalışılıyor?

AKILLI TASARIM NEDİR?

Kökeni antik çağa kadar dayanan Akıllı tasarım, doğanın, zaman ve mekânın üzerinde, akıl sahibi bir varlık tarafından tasarlandığının somut delillerle ortaya koyan bir görüştür.

Darwin ile aynı dönemlerde yaşayan ve onun korkulu rüyası haline gelen William Paley'in 1802'de "saatçi" tezini ileri sürmesi ile yaratıcıyı inkâr eden ve 'evrim' teorisine bel bağlayanlar ciddi manada köşeye sıkıştı.

Paley'in tezinin en önemli dayanak noktası ise, Darwin'in uykularını kaçıran ve kendi teorisinden soğutan 'göz'dü.

WİLLİAM PALEY'İN 'SAATÇİ' TEZİ NEDİR?:

"Bir çalılıktan karşıya geçerken, ayağımı bir taşa doğru attığımı farz edelim. Bana, nasıl olup ta o taşın oraya geldiği ya da orada bulunduğu sorulsaydı, bildiğim her şeyin dışında, muhtemelen bir şekilde önceden beri orada olduğunu söylerdim... Ancak, yerde bir saat bulduğumu farz etseydik bu durumda o saatin nasıl olup ta orada olduğunu sorgular ve neticede daha önceki cevabımı veremezdim.

Aksine, saatin parçalarının birbirleriyle olan uyumu ve bir sistemi oluşturacak şekilde bir araya gelmiş olmaları bize belli bir zamanda, belli bir yerde ve belli bir amaç için bir ya da birden fazla sanatkârın saati tasarlayıp yapmış olduklarını düşündürürdü."

Bu mantıktan yola çıkarak Paley, doğadaki canlı cansız pek çok varlık için de aynı sonuca varılabileceğini ileri sürmüş örnek olarak ta 'gözü' göstermiştir. Bu örneğe göre; nasıl ki bir saatin her parçası zamanı göstermek amacıyla bilinçli bir biçimde ayarlanmışsa, gözün de her parçası görmeyi sağlamak amacıyla kusursuzca ayarlanmıştır. Bu örnekle Paley, her iki durumda da bilinçli bir tasarımın izlerini kolaylıkla fark edebileceğimizi göstermek istemiştir.

Zaman Online 



Bu haber 593 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,978 µs