En Sıcak Konular

Sempozyuma damga vuran sözler

11 Kasım 2009 15:44 tsi
Almanya'nın Köln kenti, dinlerarası barış yolunda önemli bir sempozyuma ev sahipliği yaptı.

Sempozyumda küresel ve dinlerarası barış konusu üç önemli ismin görüşleri bağlamında ele alındı. Fethullah Gülen, Dalai Lama ve Marshall Rosenberg'in görüşlerini aktaran konuşmacıların ortak ümidi ise 'savaşsız bir dünya' oldu.

Almanya'nın Köln kentinde diyalog çalışmalarıyla ün yapan Kültürler Arası Diyalog Derneği (IKULT) "Şiddetsiz iletişim ve kültürlerin toplumsal barışa katkıları" konulu sempozyum düzenledi. Sempozyumda Fethullah Gülen, Dalai Lama ve Marshall Rosenberg'in barışa dair düşünceleri tartışıldı.

Moderatörlüğünü Köln Üniversitesi Felsefe Fakültesi'nden Dr. Jürgen Nielsen-Sikora'nın yaptığı sempozyumda Fethullah Gülen'in iletişim anlayışı ilgili sunum Dinlerarası Diyalog Platformu'ndan (FID) Eyüp Beşir tarafından gerçekleştirildi. Gülen'in öteden beri, maneviyat ve bilgeliği içeren entelektüel bir aydınlığa sahip genç bir neslin hayalini kurduğunu belirten Beşir, "Gülen için insanların genel geçer insan hakları kuralları içinde bir araya gelmeleri çok önemli." dedi. Fethullah Gülen'in 'Müslüman terörist, terörist de Müslüman olamaz' söylemine dikkat çeken Beşir, bu söylemin onun insanın varlığına verdiği değeri ve insani değerleri ne kadar asil bir şekilde savunduğunu gösterdiğini dile getirdi. Gülen'in bu ufukla dinler arası diyalogu mümkün gördüğünü aktaran Beşir, "Ancak onun diyaloga açık olması 11 Eylül'den sonra gerçekleşmiş değildir. O, Türkiye'de daha 70'li yılların başında, sağ ve sol görüşlü olanları, liberal ve dindar tarafta olanları barış içinde bir araya getirmeyi başarmıştır." şeklinde konuştu.

Fethullah Gülen'in, İslam'ın farklı fikirlere her zaman saygı duyduğu görüşüne dikkat çeken Beşir, Gülen'in şu sözlerini aktardı: "İslam farklı fikirleri hep saygıyla karşılamış; ancak maalesef bu yeterince anlaşılmamıştır. Şu tespiti yapmaktan dolayı üzgünüm ki; İslam dünyasındaki bazı yöneticiler ve olgun olmayan bazı Müslümanlar, fundamentalist İslam anlayışından başka bir silah taşımıyorlar. Bu silahla onlar kendi kişisel hedeflerini izliyorlar. Ancak İslam, Allah tarafından oluşturulmuş bir dindir ve kuralları olduğu gibi kabul edilip sevilmelidir."

Türkiye'de Müslüman, Hıristiyan ve Yahudilerin barış içinde bir arada yaşadıklarını hatırlatan Beşir, "Gülen, bir önceki Papa olan Papa II. Paul'ü ziyaretinde Efes, Kudüs gibi yerlere üç din mensuplarının birlikte seyahatini önermiştir. Ayrıca, Kudüs'ün, tıpkı Osmanlı zamanında olduğu gibi, üç semavi dinin ortak kutsal kenti olarak ilan edilip, kapısı herkese açık uluslararası bir özgür alan olmasını, Urfa'da, Hz. İbrahim'in çocukları olarak üç dinin ortak bir yüksekokul açmasını önermiştir." dedi.

DALAİ LAMA VE ROSENBERG DE ANLATILDI

Dalai Lama ile ilgili sunumu yapan Almanya Tibet Evi Derneği'nden Anette Kirsch, Dalai Lama'yı önce kişi olarak anlattıktan sonra onun felsefesini, son olarak da Budist olmayanlarla geliştirdiği ilişkileri anlattı. Dalai Lama'nın Nobel Barış Ödülü sahibi olduğunu bildiren Kirsch, onun birçok seyahat gerçekleştirerek barış mesajları veren konuşmalar yaptığını hatırlattı.

Sempozyumda Marshall Rosenberg'in iletişim anlayışını anlatan yazar Kendra Gettel ise, Rosenberg'in iletişimle ilgili süreci dört aşamalı bir süreçle ele aldığını kaydetti. Bunların ilkinin tarafsız bir gözlem olduğunu kaydeden Gettel, burada bir video kamera gibi olmanın istendiğini aktardı. İkinci adımın olay yaşanırken duyulan hissin ele alınması olduğunu belirten Gettel, üçüncü adımın ihtiyaç, yani söz konusu duygunun hissedilme nedeni olduğunu belirterek, "İyi bir hisse sahipsem ihtiyacım gideriliyor, sahip değilsem giderilmiyor demektir." şeklinde konuştu. Gettel, Rosenberg'in ihtiyaçları hayatın seyrini sağlayan şey olarak nitelendirdiğini dile getirdi.

Katılımcıların yarıya yakınının Almanlardan oluştuğu sempozyumda, izleyiciler de soru ve görüşleriyle programa katıldı. Panelistler, izleyicilerin görüş ve soruları üzerine kendi görüşlerine göre neyin ihtiyaç olduğu ve neyin insanı mutlu edeceği üzerine görüşlerini aktardı. Burada İslami bakışı anlatan Eyüp Beşir, başta meleklere, yani metafiziğe iman olmak üzere iman esaslarının insanda mutluluk kaynağı oluşturduğunu söyledi. Beşir, sadece insanın değil, yaratılmış her şeyin özel manevi bir kimliğe sahip olduğunu ve bu kimliğin her varlığı değerli kıldığını, dolayısıyla asla zarar görmemesi gerektiğini vurguladı. Görüşlerini bildiren bir Alman izleyici, "Farklı dini veya felsefi görüşlere mensup insanların şiddetten uzak şekilde iletişim kurmanın yollarını birlikte aramak için birlikte hareket edip ortak bir sempozyum düzenlemesi çok memnuniyet verici." dedi.

Programa, Innenstadt/Deutz semti Belediye Başkanı Andreas Hupke (Yeşiller) ile teoloji profesörü Prof. Dr. Klaus Otte de katıldı. Köln'de IKULT gibi bir derneğin olmasından dolayı mutlu olduğunu söyleyen Hupke, kültürel kökenin çok önemli olduğunu dile getirdi. Belediye Başkanı Hupke, "Ben çocukluğumdan itibaren farklı kültürlerden insanlarla dostluk yaptım. Onlar benim hayatımı, ruhumu zenginleştirdiler. Caminin temel atma törenine de katıldım. Bunu, kültürlerarası diyalog ve birliktelik için çok önemli bir temel taşı olarak görüyorum" dedi. Prof. Dr. Klaus Otte ise, "Biz Müslüman kardeşlerimizle diyalog sayesinde birlikte yaşamın yeni imkanlarını öğreniyor, ihtiyaçlarımızı gideriyoruz. Belki de bilim için, İncil ve Kuran'ın derinliklerinde yeni imkanlar mevcut." dedi.

(CİHAN) 

 



Bu haber 638 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,266 µs