En Sıcak Konular

11 Kasım 2009 15:18 tsi
İran'dan sonra bir ülke kalıyor, sonra ismini koyacağız!

iyibilgi Ankara

Ortadoğu’da kilit sorun olarak duran İran-nükleer dosyası, kimine göre hâla en riskli problem olarak Batı’nın önünde duruyor.

Pek az kişiye göre ise İran dosyası zaten kapandı. Bu görüşte olan uzmanlarda göre, ABD-Rusya anlaşmasının boyutları Tahran’ı da kapsıyor ve füze kalkanı, Afganistan-Pakistan süreçleri, enerji yolları, eski Doğu Bloku ükeleri ve kimi Kafkas ülkeleindeki kulvarlar, İran’ı da uzlaşmaya zaten mahkum bırakıyor.

Bu tezi savunanların elindeki en büyük koz, Moskova’nın da artık ABD’nin yanında durarak, İran’ı ikaz etmesi. Kremlin, Tahran yönetiminin artık nükleer krize bir çözüm getirmesini arzu ediyor ve olmazsa “yaptırımlar gelir” cümlesini de alenen zikrediyor.

İşin büyük kutuplar yönü böyle. Öte taraftan; Türkiye-Suriye ikilisi ister istemez bir üçüncü arıyor, hatta Irak’la birlikte bir dördüncünün de olması gayet mümkün görünüyor.



 

Yani bu çizgi de İran’ı makule davet ediyor. İran’ın Arap dünyasının kimi ülkeleri ile, isim de verelim Suudi Arabistan’la, bunun yanında İsrail’le husumetleri de bir başka tarezi kefesine bırakılmış gibi.

Bu kefe şimdi terazinin yukarısında duruyor. Yani hafif. Hafifleten ise yine kimi Batı politikaları. İşte İran için şu sıralar geri adım atıp, geri adım attığını kamuoyuna yansıtmayacak en uygun zaman dilimi gibi.

Son olarak Uluslar arası Atom Enerjisi Kurumu’nun Uranyum’u Türkiye’ye gönderin önerisi de hayli ilgi çekti. Birçok kaynak, İran’ın bunu reddeceğini hatta redettiğini söyledi.

Aslında bu teklifin kabul edilmesi demek, bir manada bölgedeki önemli bir krizin çözülmesi demek! Bu durumda İran’ın “evet” demesi, Türkiye yoluna da “evet” demesi kimseyi şaşırtmamalı.

Çünkü “evet” demiş de olabilir!

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,262 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,459 µs