En Sıcak Konular

Kuzey Irak'a: Ayağını denk al!

0 0 0000 00:00 tsi
Kuzey Irak'a: Ayağını denk al! ABD temaslarına devam eden Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Türkiye'nin Cumhuriyet'in kurulduğu 1923'ten beri bu kadar risk, tehdit ve sıkıntı içinde kalmadığını söyledi. Büyükanıt tehditleri sıraladı...

Kuzey Irak'lı Kürtleri de uyaran Büyükanıt, ''Türkiye'yi bölme rüyası görenler, kabusla uyanacaklar'' dedi.

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Peter Pace'in geçen yıl Türkiye'ye düzenlediği ziyarete cevaben ABD'de bulunan Orgeneral Büyükanıt, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy ve eşi Gülgün Şensoy tarafından onuruna verilen resepsiyona katıldı.
 
Büyükanıt resepsiyonda gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.
 
Irak sorunu:
 
"Şimdi, gücünü aldığımız Türk milletine, sizlere düşüncelerimi anlatmak istiyorum'' diyen Büyükanıt, "Bugün Türkiye, çeşitli sorunlarla karşı karşıya. Daha önce de açıkça söyledim: Türkiye Cumhuriyeti, 1923'ten bu yana bu kadar büyük risk, tehdit ve sıkıntılarla karşı karşıya kalmadı. Hududumuzda Irak sorunu var. Bu, komşuların, bölgenin ve ABD'nin sorunu. Irak sorunu, tek bir parça sorun değil. Irak'ın kuzeyi ayrı sorundur, bütünü ayrı sorundur. Bu bir gerçektir" ifadesini kullandı.
 
Konuşmasında Irak'ın bölünme tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Genelkurmay Başkanı, "Bunu kimse inkar edemez. Irak'ın kuzeyinde bir terör örgütü var. Bu, Türkiye'nin sorunudur, bölgenin sorunudur. Türkiye'nin Kıbrıs ile ilgili sorunu var. Kafkaslar potansiyel bir risk bölgesidir. Yarın ne olacağını bilmiyoruz. Diğeri, Türkiye'nin İran ile sınırı vardır. Orası da potansiyel bir risk bölgesidir. Türkiye bu kadar sorunla Cumhuriyet tarihi boyunca karşı karşıya kalmamıştır" dedi.
 
"Türkiye'yi kimse bölemez"

 
Büyükanıt, konuşmasında isim vermeden Kuzey Iraklı Kürtleri de uyardı ve "Türkiye'yi koruyan dinamik güçler varolduğu sürece, Türkiye'yi bölmeyi rüyalarında görenler kabusla uyanırlar ve derslerini alırlar. Bir kere buna inanmamız lazım. Biz inanıyoruz. Kimse Türkiye'yi bölemez, ona cesaret edemez. Onu düşünenlerin biz gereğini yaparız'' açıklamasında bulundu.
Orgeneral Büyükanıt, "Hiç kimse, hiçbir kurum Türkiye'yi, anayasasıyla belirlenmiş rejiminin dışına çıkartamaz'' diye konuştu.
 
''İcazeti Türk halkından alıyoruz''

 
Kimsenin korkuların ve duyguların esiri olmaması gerektiğini söyleyen Orgeneral Büyükanıt, "Türkiye Cumhuriyeti, Atatürk'ün kurduğu bir cumhuriyettir ve bu cumhuriyet, rejimiyle, temel ilkeleriyle sonsuza kadar varolacaktır. Bunun aksini söyleyen az sayıdakiler düş kırıklığına uğrayacaktır" dedi.
 
Kara Kuvvetleri Komutanı olduğu dönemde ABD'yi ziyaret ettiğinde bazı çevrelerin "icazet alacak" yönünde yorum yaptığını ve bu durumun kendisini çok üzdüğünü söyleyen Büyükanıt, "Bir Türk Silahlı Kuvvetler Komutanı, başka bir ülkeye gidip kimden icazet alacak? Öyle şey olur mu? Türkiye'nin böyle bir şeye ihtiyacı yoktur. Türkiye tam bağımsız, egemen bir ülkedir. Atatürk kimden icazet aldı da Türkiye Cumhuriyeti'ni kurdu? Türk insanından, Türk halkından. Biz de icazeti oradan alıyoruz" ifadesini kullandı.
 
Ermeni iddiaları:

ABD Kongresi'ne sunulan Ermeni ya tasarısıyla ilgili de konuşan Büyükanıt, Ermeni tasarısının ABD Kongresi'nde kabul edilmesi ihtimaline de değerlendiren Büyükanıt, "Biz böyle bir şey olursa bundan inciniriz, bundan rahatsızlık duyarız" dedi.
 
"Bu konu bizi üzüyor" diyen Büyükanıt, Ama 'siz böyle yaparsanız biz de böyle yaparız' polemiğine girmek istemiyorum. Biz böyle şeyleri ifade etmiyoruz, Türk Silahlı Kuvvetleri olarak biz ABD Silahlı Kuvvetleriyle beraber çalışıyoruz'' şeklinde konuştu.
 
ABD Kongresi'ne karşı bir asker olarak irade koyamayacağını, bunun aklına dahi gelmeyeceğini belirten Büyükanıt, "Ama inanıyorum ki, ABD'nin sağduyulu vatandaşları Türkiye'yi incitmekten kaçınır" ifadesini kullandı.
 
Yaşar Büyükanıt, ABD ziyaretinin önceden planlandığını ve bu planlar yapıldığı sırada ABD Kongresi'ne sunulan Ermeni tasarısı gibi problemlerin bulunmadığının da altını çizdi.
 
''Türkiye'nin çıkarları için örgütlenin"
 
Konuşmasında Türkiye dışında yaşayan Türklere de seslenen Orgeneral Büyükanıt, "Dünyada kendi ülkeleri dışında yaşayan insanlar var, Ermeni, Rum diasporası gibi. Peki kendi ülkeleri dışında yaşayan Türk vatandaşlarına ne diyeceğiz? İşte buradasınız. Almanya'da, Fransa, Belçika, Hollanda, İsviçre, İsveç'te yaşayanlar. Türkiye Cumhuriyeti dışında yaşayan insanların bir araya gelip Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal çıkarlarını, menfaatlerini daha düzgün korumaları gerekmez mi? Niye onların sesleri diğerleri kadar çıkmıyor? Şikayette bulunuyorum" dedi.
 
Amerika'da, Almanya'da, Fransa'da yaşayan Türklerin daha çok sesini çıkarması durumunda Ermeni iddialarının da ortaya çıkmayacağını belirten Büyükanıt, "Kusura bakmayın, şikayetim var. Kimsenin ulusal çıkarları aleyhinde değil ama Türkiye'nin çıkarları için ne kadar iyi örgütlenirseniz Türkiye Cumhuriyeti'ne destek verirseniz, Türkiye Cumhuriyeti o kadar güçlü olur" diyerek konuşmasını tamamladı.
 
Dakikalarca alkışlandı...
 
Konuşması defalarca alkışlarla kesilen Büyükanıt, daha sonra katılımcıların arasında dolaşarak vatandaşlarla sohbet etti, resepsiyonun düzenlendiği salondan ayrılırken de alkışlarla uğurlandı.
 
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, temasları çerçevesinde bugün ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney ve ABD Başkanı George W. Bush'un Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley ile bir araya gelecek.

CNNTurk



Bu haber 293 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,011 µs