En Sıcak Konular

Kafkaslar'da yeni saldırı endişesi

11 Kasım 2009 12:33 tsi
Rusya, Gürcistan'ın G.Osetya'ya operasyon düzenlemesinden endişe ediyor.

Rusya, Gürcistan'ın silahlanmaya devam ettiğini ve ayrılıkçı bölgeler Güney Osetya ve Abhazya'yı yeniden merkeze bağlamak için saldırı gerçekleştirebileceği uyarısında bulundu.

Rusya, iddialarını Cenevre'de bugün yapılacak Rusya-Gürcistan barış görüşmelerine de taşıyacak. 8 Ağustos'da gerçekleşen savaşın ardından yedi kez bir araya gelen taraflar, bölgede barışın sağlanması için çaba harcıyor. Görüşmeler Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Avrupa Güvenlik ve İşbiriği Teşkilatı'nın gözetiminde gerçekleşiyor. Görüşmelere sorunlu bölgeler Güney Osetya ve Abhazya da katılıyor.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigori Karasin bölgede durumun alarm verdiğini, Gürcistan'ın yeniden saldırı gerçekleştirme ihtimalinin çok yüksek olduğunu iddia etti.

Karasin, Gürcistan'ın Abhazya ve Güney Osetya ile saldırmazlık anlaşması imzalaması gerektiğini de belirtti.

"ABD GÜRCİSTAN'I EL ALTINDAN SİLAHLANDIRIYOR"

Rusya Genelkurmay Başkanı Nikolay Makarov da yaptığı açıklamada Gürcistan'ın dışardan yoğun bir şekilde askeri destek almaya devam ettiğini, Tiflis'in askeri potansiyelinin Ağustos savaşı öncesinden daha iyi durumda olduğunu savundu. Makarov iddiasında ABD'nin Gürcistan'ı dolaylı bir şekilde silahlandırmaya devam ettiğini söyledi.

ABD Savunma Bakan Yardımcısı Alexander Vershbow, Interfax'a daha önce yaptığı değerlendirmede kısa vadede silah sevkıyatının düşünülmediğini, ancak uzun vadenin şimdiden öngörülmesinin mümkün olmadığını açıklamıştı. ABD'nin Gürcistan'la yürüttüğü askeri ilişkilerle ilgili açıklamada bulunan Vershbow şu bilgileri vermişti: "Sıklıkla Rus meslektaşlarımızdan bu iddiaları duyuyoruz. Ancak bu doğru değil. Gürcistan'a sağlanan askeri yardım son beş yılda 200 milyon dolar. Biz Gürcistan'a savaş uçakları, tanksavar sistemleri ya da başka ağır silahlar vermedik. Bizim desteğimiz Gürcü ordusunun profesyonel kapasitesini yükseltmekle ilgili. Bununla birlikte şunu da söylemek gerekiyor. Gürcistan bağmsız bir ülke. Afganistan'a önemli destek sağlıyor. Rusya bizim Gürcistan'la olan askeri ilişkilerimizle ilgili çok yanlış bilgilere sahip."

dunyabulteni



Bu haber 495 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,529 µs