En Sıcak Konular

Bakan Çelik: Sürecin kilitlenmesini istemiyoruz

11 Kasım 2009 12:05 tsi
Devlet Bakanı Faruk Çelik, ''demokratik açılım'' sürecinin kilitlenmesini istemediklerini belirterek, ''Her halükarda ülkemizde demokrasinin çıtasını yükseltmek için gayret ediyoruz'' dedi.

Bakan Çelik, The Marmara Oteli'nde düzenlenen 5. Alevi Çalıştayı'nın açılışında yaptığı konuşmada, hükümetin, demokratik açılım süreci çerçevesinde, Alevilerin taleplerini masaya yatırmak ve devleti doğru, objektif bilgi ile buluşturmak amacıyla Alevi çalıştayları başlattığını belirtti.

Çelik, çalıştaylarla Alevilerin sorunlarını genel geçer, yüzeysel ve ön yargılarla şekillenmiş hatta kirlenmiş bir alandan çıkarmak ve sorunun asıl muhataplarını müzakereye davet ederek yeni bir vizyonla bütün bu alanı bilmek, anlamak ve değerlendirmek istediklerini dile getirdi.

Bakan Çelik, Alevi vatandaşların topluma mal olmuş taleplerini, tüm toplumun ilgi ve duyarlılıklarını da dikkate alarak, farklı alanlardan gelen çözüm önerilerine kulak vererek kavramak ve bu yönde mesafe almak istediklerini kaydetti.

Bu samimi çabalarının, yer yer süreci uzatma ya da çözüm yollarını görmezlikten gelme gibi eleştirilere konu olduğuna işaret eden Çelik, bazı Alevi yurttaşların attıkları bu adımlardan rahatsız olduklarını ancak birçoğunun da desteklerini dile getirdiğini anlattı.

Sürecin ilerleme biçimi hakkında çok farklı değerlendirmelere tanık olduklarını kaydeden Faruk Çelik, kimi Alevi örgütlerinin, gösterdikleri bu hassasiyeti yeterli düzeyde kavramak ve takdir etmek yerine, vatandaşları meydanlara davet etmeyi tercih ettiklerini söyledi.

Bakan Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Biz bu sürecin kilitlenmesini istemiyoruz. Her halükarda ülkemizde demokrasinin çıtasını yükseltmek için gayret ediyoruz. Herkes için insanlıktan, herkes için hak ve hürriyetlerden yanayız. Her türlü ayrımcılığı açıkça reddediyoruz. Bu konu tarih boyunca yeteri kadar siyasete malzeme, yeteri kadar ayrımcılığa konu edilmiştir. Böyle olduğu için de aceleyle, oldubittiyle bu hassas konu çözüme kavuşturulamaz. 'Murada ermek sabır iledir' diyen Hacı Bektaş Veli bizlere yol göstermektedir.''

Bakan Çelik, ''En büyük endişemiz, Alevi taleplerinin çözümsüzlüğe mahkum edilmesi, özensiz ve iyi düşünülmemiş adımlarla bir çıkmaza süreklenmesi ve istismarın gündelikleşmesidir'' dedi.

Çelik, şöyle devam etti:

''Bizim niyetimiz samimi, attığımız adımlar tarihidir. Milli birlik ve beraberliğimizi güçlendirecek, ülkemizi kalkındıracak, demokratikleşme gayretlerimizin merkezine 72 milyon insanımızı koyuyoruz. Bunun için de müzakere mekanizmalarımızı işletmeye, siyasi ve toplumsal sorumluluklarımızı genişletmeye önem veriyoruz. Bedel ödemekten kaçınmayacağımızı da her fırsatta tekrarlıyoruz.''

Alevi Çalıştayı'na,  Mehmet Ali Birand, Ali Kırca, Taha Akyol, Ali Bayramoğlu, Ali Bulaç, Abdurrahman Dilipak, Etyen Mahcupyan, Ekrem Kızıltaş, Oral Çalışlar'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda gazeteci katıldı.   
 

aa



Bu haber 464 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,458 µs