En Sıcak Konular

914 milyonluk kaçakçılık davasında hakim kavgası

11 Kasım 2009 11:42 tsi
Doğan Grubu yöneticilerinin vergi kaçakçılığıyla yargılandığı dava ‘hakim kavgası’yla başladı. Vergi Dairesi, davanın görüldüğü 6. Vergi Mahkemesi için ‘reddi hakim’ talebinde bulundu.

Doğan Yayın Holding’e kesilen 914 milyon liralık vergi kaçakçılığı cezasına ilişkin davada Doğan Grubu ile Vergi İdaresi arasında ‘hakim kavgası’ çıktı. Bir süre önce Doğan Grubu’nun 4.6 milyarlık teminatla ilgili reddi hakim talebinde bulunmasının ardından bu kez de Halkalı Vergi Dairesi aynı talepte bulundu. Davanın görülmesi belirsiz bir tarihe ertelendi. Doğan Grubu yöneticileri Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir vergi davasında İdare’nin reddi hakim istediğini ileri sürdü.

Axel Springer’e yapılan hisse satışı sırasında vergi kaçırdığı gerekçesiyle Maliye tarafından kesilen toplam 914 milyon TL’lik vergi kaçakçılığı cezasıyla ilgili Doğan Grubu’nun açtığı davanın duruşması dün 6. Vergi Mahkemesi’nde saat 10.00’da başladı. Sadece 1 dakika süren duruşmada Halkalı Vergi Dairesi, Doğan Gurubu avukatları ile mahkeme üyelerinden bazılarının ilişkili olduğu iddiaları üzerine reddi hakim talebinde bulundu. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Hasan Erden davanın belirsiz bir tarihe ertelendiğini açıkladı.

BEŞ GÜN İÇİNDE NETLEŞECEK

Reddi hakim talebini İstanbul Bölge İdaresi Mahkemesi görüşecek ve 5 gün içinde karara bağlayacak. Davanın bundan sonraki süreci de Bölge İdare Mahkemesi’nin vereceği kararla şekillenecek.

Dünkü duruşmada Doğan Grubu’nun avukatları tam kadro hazır bulunurken, İstanbul Barosu Başkanı Muammer Aydın ile İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Tayfun Aktaş da duruşma öncesi Doğan Grubu avukatlarıyla görüştüler.

Muammer Aydın sorular üzerine duruşmaya gözlemci sıfatıyla katıldığını belirterek, “İstanbul Barosu’nun aldığı karar doğrultusunda biz daha önce de Silivri duruşmalarına, Hrant Dink davasına da gözlemci olarak katıldık.

Aydın Doğan duruşmasına da bu nedenle katıldım, bu bir ilk değildi” dedi.

CEVAP VERMEK İSTEMEDİ

Doğan Gurubu’nun avukatı Özgür Türkmen ise reddi hakim talebi gerekçesini soran basın mensuplarına “Reddi hakim talebi olduğu için duruşma yapılamadı.

Şimdi Bölge İdare Mahkemesi’nin vereceği kararı bekleyeceğiz. Halkalı Vergi Dairesi’nin reddi hakim talebinin gerekçesini tam olarak bilmiyoruz, ancak gezetelerdeki haberler sanırım.

Yalan yanlış olan haberler” dedi. Türkmen, muhabirimizin “Bundan önceki mahkemeler için de siz reddi hakim talebinde bulunmuştunuz, bu mahkeme için neden böyle bir talepte bulunmadınız?” şeklindeki sorusuna ise cevap vermek istemedi.

KURMAYLAR RAHATSIZ

Mahkeme çıkışı sorularımızı yanıtlayan Hürriyet Gazetesi Mali İşler Grup Başkanı ve Doğan Yayın Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Toksoy, sonuçtan duyduğu rahatsızlığını gizlemedi.

Halkalı Vergi Dairesi’nin reddi hakim talebini “Türkiye Cumhuriyeti tarihinde görülmemiş bir şey bu, Türkiye Cumhuriyeti ilk defa kendi hakimini reddediyor” sözleriyle değerlendiren Toksoy, şunları söyledi:

“Bundan sonraki süreç normal hukuk usulü muhakemeleri kanununa göre 5 gün içerisinde Bölge İdare Mahkemesi’nce değerlendirecek. Süreç devam edecek.”

İnce ve garip taktikler izleniyor

Vergi Dairesi’nin ‘reddi hakim’ talebinde bulunduğu İstanbul 6. Vergi Mahkemesi’nin ismi daha önce de Doğan Grubu ile birlikte gündeme gelmişti.

Doğan Yayın’ın davalarını kendi lehine karar verecek mahkemelere düşürmeye çalıştığı iddia edilirken, 6. Vergi Mahkemesi  de bu mahkemelerden biri olarak gösterilmişti.

Öte yandan 6. Vergi Mahkemesi’yle ilgili bir başka iddia da üyeler arasında bulunan Fatih Alphan’la ilgili. Geçtiğimiz günlerde Mahkeme Başkanı Erdem Doğan’ın dava dosyasını üye Fatih Alphan’a teslim ettiği iddia edilmişti.

Doğan Grubu avukatı Ahmet Kurutluoğlu ile tanışık olduğu belirtilen Alphan’ın dava üzerindeki çalışmalarını bir rapor halinde dünkü duruşmada mahkemeye sunması bekleniyordu.

Dünkü duruşmada Vergi Dairesi reddi hakim talebinde bulunurken, Doğan Grubu da 4.8 milyarlık diğer vergi cezasıyla ilgili açtığı davalardan birinde Bölge İdare Mahkemesi’nin bazı üyeleri hakkında aynı tutumu izlemişti.

star



Bu haber 546 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,982 µs