En Sıcak Konular

''Genelkurmay'ın yaptığı suçtur''

11 Kasım 2009 08:57 tsi
''Genelkurmay'ın yaptığı suçtur''

Genelkurmay bünyesinde çeşitli internet sitelerinin kurulduğunun ve bu siteler aracılığıyla toplumsal psikolojik harp yürütüldüğünün ortaya çıkmasına huhukçular ve çeşitli kesimlerden sert tepki geldi.

Hukukçular Genelkurmay'ın hükümet ve Başbakan aleyhine haberler yayınladığı internet sitelerinin suç teşkil ettiğini belirtti.

Genelkurmay bünyesinde çeşitli internet sitelerinin kurulduğunun ve bu siteler aracılığıyla toplumsal psikolojik harp yürütüldüğünün ortaya çıkmasına huhukçular ve çeşitli kesimlerden sert tepki geldi.

Askerin siyasetle uğraştığını ifade eden avukat Ergin Cinmen, Genelkurmay'ın Başbakanlığa karşı sorumlu olduğunu hatırlattı.

“5 yıla kadar hapis”

Başbakan’ın yetkilerini kullanması gerektiğini söyleyen Cinmen, "Askeri Ceza Kanunu'nun 145 veya 148. maddeleri gereğince, asker siyasi beyanlar verirse 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasını öngören fiil var. Ama Genelkurmay Başkanı'nı yargılayacak kurum yok" dedi. Siteler aracılığıyla yapılmak istenenin Genelkurmay'ın görev alanına girmeyeceğini dile getiren Boğaziçi Avukatlar Derneği Başkanı Bilal Çalışır ise, "Bu hukuka aykırı ve suç oluşturuyor. Söz konusu durum, doğrudan suç oluşturmaya yönelik bir faaliyettir. Basın yoluyla suç işlendiği için adli merciler direk soruşturma başlatabilir" dedi.

Emir bile olsu suç”

Demokrat Hukukçular Derneği Başkanı Av. Halil Doğan da 5651 sayılı kanunun bilişimle ilgili takip, kontrol işlerini sivil bir kurula havale ettiğini hatırlatarak şöyle konuştu: "Kendi vatandaşına karşı, halkın seçtiği iktidara karşı psikolojik savaş açmak da, siyasi parti gibi iktidar partisine ve dini gruplara karşı kara propaganda yürütmek de TSK'nın görevi değildir. Başbakanın emri bile olsa konusu suç olan emri uygulamak da suçtur." Anayasa Hukuku Uzmanı Prof. Fazıl Hüsnü Erdem, "Genelkurmay Başkanlığı'nın bu türden faaliyetler içinde olması demokratik toplumlarda kabul edilebilir bir tarz değildir" derken, İHD Başkanı Öztürk Türkdoğan ise "Yapılması gereken bunun soruşturulması ve yargıya intikal ettirilmesidir" dedi.

“TSK gölgeyi kaldırsın”

Hak-İş Başkanı Salim Uslu, Genelkurmay Başkanı'nın asker üzerindeki bu gölgeyi kaldırmak üzere hukuki sürecin işlemesine katkı sağlaması gerektiğini belirtirken, yazar, Etyen Mahçupyan, "Zaman dışı kalmış, anakronik bir kurum var karşımızda. Bu kurumun yani TSK’nın yeniden zamana uyum göstermesi lazım" diye konuştu.

bugün



Bu haber 489 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,847 µs