En Sıcak Konular

Rekabet Kurulu'ndan TİAK'a son uyarı

11 Kasım 2009 08:21 tsi
Televizyonların reyting ölçümünü yapan AGB Nielsen şirketinin 18 yıllık saltanatına son veren ve İngiliz TNS ile anlaşan Televizyon İzleme ve Araştırma Komitesi (TİAK) de dağılmayla karşı karşıya.

Usulsüzlük iddiaları üzerine harekete geçen Rekabet Kurulu, TİAK'la ilgili çok önemli bir rapor hazırladı.

Yıllık 2 milyarlık reklam pastasının dağıtımını organize eden komite hakkında, "Doğrudan veya dolaylı olarak rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama etkisini doğurabilecek nitelikte bir teşebbüs birliği" içinde olduğu ifade edildi. Rekabet Kurulu, TİAK'ın yapısı ve faaliyetlerine yönelik bir dizi uyarıda bulundu. Reyting ölçümlerini yapacak şirketle ilgili ihale usulünün değiştirilmesi istendi. Kurul, yeni ihale konusunun bu değişiklikten sonra yapılması gerektiğini vurguladı. Aksi halde hukuki sürecin başlatılacağı belirtildi.

Rekabet Kurulu, AGB Türkiye'ye dönük yaptığı inceleme sonucunda şu sonuca vardı: "TİAK'ın, 4054 sayılı Kanun'un 4. maddesinde zikredilen belirli bir mal veya hizmet piyasasında doğrudan veya dolaylı olarak rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama etkisini doğurabilecek nitelikte bir teşebbüs birliği olduğuna (hükmedildi).TİAK ve AGB Türkiye arasında uzun süreli anlaşma yapılmak suretiyle rekabetin bozulduğuna dair yeterli bilgi ve belgenin olmaması dikkate alındığında, TİAK hakkında bu iddiaya ilişkin olarak kanunun 4. ve 6. maddeleri kapsamında soruşturma açılmasına gerek olmadığı kararlaştırıldı."

Kurul'un yayınladığı rapor, TİAK'a yönelik reyting ölçümleriyle ilgili tereddütleri giderici tavsiyeleri de içeriyor. Buna göre kurum, TİAK'tan öncelikle reyting ölçümlerini yapacak şirketle ilgili ihale usullerinin değiştirilmesini istiyor. Aksi halde TİAK ve bağlı olduğu Uluslararası Reklamcılık Derneği (IAA) hakkında işlem başlatılacağı belirtilen raporda, yeni ihale sürecinin de değişikliklerden sonra yapılması gerektiği vurgulanıyor.

zaman



Bu haber 536 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,685 µs