gergin günün bilançosu | " /> gergin günün bilançosu | "/>

En Sıcak Konular

Meclis'te gergin günün bilançosu

10 Kasım 2009 22:04 tsi
Meclis'te gergin günün bilançosu Meclis Genel Kurulu'ndaki gergin 'demokratik açılım' oturumu Genel Görüşme önergesinin kabul edilmesiyle sona erdi. Bugün Meclis'te neler oldu? İşte o gergin saatlerden satır başları...

AK Parti Grup Başkan Vekili Suat Kılıç, demokratik açılımla ilgili konuşmasında MHP ve CHP'ye yönelik sözleri tartışma çıkardı. Meclis'te partiler adına görüşmelerden sonra Meclis Başkanı Şahin Genel Görüşme'nin kabul edildiğini açıkladı.

Ak Parti adına Suat Kılıç, meclis genel kurulunda yaptığı konuşmada CHP'nin 10 Kasım için eleştirler yaptığını bu konunun neden bugün tartışıldığını söylerken 29 Ekim'de Cumhurbaşkanlığı tarafından verilen resepsiyon yerine filme gittiklerini söyledi. Kılıç, "Millet bu filmi biliyor" dedi ve " Başka zaman o filme gidemezmiydiniz. " dedi.

Suat Kılıç, MHP'li Volkan Vural'ın 12 Kasım'ın seçilmesinin nedenini Apo'nun yakalandığı gün olması olarak gösterilmesini kendilerinin bilmediğini  MHP'nin bunu daha iyi takip ettiğini gördüklerini söyledi.

Suat Kılıç, demokratik açılımla ilgili hükümetin muhalefetle tek tek görüşmek için çaba gösterdiğini ama muhalefet partilerinin görüşmekten kaçtığını bazılarının da kamerasız görüşmediğini anlattı. Kılıç, 2002 yılı öncesi yapılan kapalı oturumların hala gizli kaldığını buralarda neler konuşlduğunu niye açıklamaladıklarını sordu. Bu sözlerden sonra MHP sıraları ayağa kalkarak kürsüyü sardı.

Meclis Başkanı görüşmeye ara verdi.

Görüşmeye ara verildiği sırada Başbakan Erdoğan CHP'nin sürekli Atatürk'ü kullandığını ileri sürerek Meclis Genel Kurulu'nda içtüzüğün çiğnendiğini CHP'nin pankart açmasından dolayı Meclis Başkanı'nın gereğini yapmasını istedi.

Meclis'te ara verilmesinden sonra yeniden oturum açıldı. Meclis Başkanı Şahin Kılıç'tan muhalefetin tepkisine yol açan ifadelerinden dolayı özür dilemesini istedi.

Kürsüye gelen Suat Kılıç, önceki oturumlarda muhalefetin yaptığı 'Damat Ferit hükümeti'nden dolayı özür dilemediklerini,  yaptığı konuşmada cevap verme imkanı tanınmadığını belirterek "Türkiye Cumhuriyeti'nde görev yapan hiçbir Başbakan vatan haini değildir.  Biz burada sabahtan bu yana dinliyoruz. Şu ana kadar söylenmeyen söz kalmadı. Söyleyen sözleri suhuletle karşılaşdık. Genel Kurul'da herkesin ne dediği anlaşıldı. Hükümet tarafından getirilen genel görüşme önergesi var. Hükümet grup sözcüsünün hükümete yönelik eleştirilere karşı tutunaklarla cevap vermek durumundadır. Hiçbir TC hükümeti kıbrısı satamaz satmaya cesaret edemez.  Basın toplantılarında konuştuğunuzda karşınızdakini nasıl rahatsız ettiğinizde burada hissetmeniz lazım.

Kılıç, "Sözlerime itiraz edenler bir şekilde amaçlarına ulaşmış oldular. Bizim bugüne kadar kabul etmediğimiz söylemediğimiz birçok şeyleri elimizden almış oldunuz. Demokratik açılımla ilgili muhalefet liderlerinin ne kadar istekli oldukları daha önce hazırladıkları raporlarla ortaya konmuştur. Bu anayasaya göre yemin etmiş milletkevillerinin devletine ihanet etme hakkı yoktur ve ihanet edeceklerini kabul etmiyorum. Türkiye Cumhuriyeti adını hiçkimsenin tartışmaya açması ve değiştirmeyi talep etmesi dahi söz konusu olamaz.  Türkiye Cumhuriyeti demokratik laik sosyal ve hukuk devletidir. Bu dört değer devletin olmaz sa olmaz kavramlarıdır.

Kılıç'tan sonra kürsüye MHP'den Mehmet Şandır çıktı. Şandır, Kılıç'ın 'gizli oturumlarda devletin menfaatini kaça sattınız' sözünü hatırlatarak o oturumda Cemil Çiçek ve Mehmet Ali Şahin'in olduğunu söyleyerek sözlere bu iki ismin cevap vermesini istedi.

''Demokratik açılım'' konusunda verilen genel görüşme önergesi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Görüşmelerin, 12 Kasım perşembe günü yapılması öngörülüyor. 

TBM Genel Kurulunda ele alınan ''demokratik açılım'' konusundaki genel görüşme önergesinin öngörüşmeleri sırasında verilen bir başka ara sonrasında MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç'ın konuşması sırasında, kendisinin de bakan olduğu 57. Hükümet döneminde yapılan kapalı oturumu gündeme getirerek suçlamada bulunduğunu ve bu nedenle de söz istediğini bildirdi.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in kısa bir açıklama yapması için kürsüye davet ettiği Bal, Kılıç'ın, konuştuğu konunun dışına çıkarak açıklamalar yaptığını söyledi. Faruk Bal, Kılıç'ın ''Türk milletinin ve Cumhuriyetinin hangi menfaatlerini kaç paraya, kime sattınız?'' sözlerinin çok ağır olduğunu ifade etti.

Kendisinin de Devlet Bakanı olduğu 57. Hükümette, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanının, Anavatan Partisi'ne mensup bir milletvekili olduğunu anımsatan Bal, ''Sayın hatip, ülke menfaatlerinin kime kaça satıldığını açıklasın, açıklamazsa kendisini müfteri ilan ediyorum. Allah, 'iftiradan kaçınınız' diyor'' dedi.

Konuşmanın ardından, Mehmet Ali Şahin, ''Demokratik açılım'' konusunda verilen genel görüşme önergesini milletvekillerinin oyuna sundu. Oylama sonucunda önerge kabul edildi. Şahin, önerge üzerindeki görüşmelerin, Danışma Kurulunda kararlaştırılacak günde yapılacağını bildirdi.

Görüşmelerin 12 Kasım Perşembe günü yapılması öngörülüyor.

TBMM Başkanı Şahin, birleşime verilen kısa aranın ardından, gündemin tasarı ve tekliflerine ilişkin bölümüne geçildiğini duyurdu.

Gündemdeki tasarıların görüşülmesi için hükümet ve komisyonun yerini almadığını bildiren Şahin, birleşimi yarın saat 13.00'te toplanmak üzere kapattı.

haber7



Bu haber 563 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,253 µs