En Sıcak Konular

Rapor:"Birleşme vergi kaçırma amaçlı"

0 0 0000 00:00 tsi
Rapor: POAŞ raporu ele geçirildi. Bu raporla Aydın Doğan köşeye sıkışacak. İşte Doğan'ın POAŞ'taki vurgunu ve hepimizin sırtına bindirdiği yük...

"Devlet zarara uğradı"
Gelirler Kontrolörü Aykut Doğan'ın yazdığı ve POAŞ'a geçen hafta tebliğ edilen raporda Cumhuriyet'in en büyük vergi kaçağı şöyle açıklandı: "Petrol Ofisi, İş-Doğan'la birleştirilerek 1 milyar 160 milyon YTL'lik zarar kârdan düşüldü, bu da vergi kaybına yol açtı."

"Krediyi Poaş'a ödetti"
"Birleşmede ilk amaç, İş-Doğan'ın bu satın almadan kaynaklanan zararının kârlı bir şirket olan POAŞ'a yüklenmesidir. İkinci amaç ise POAŞ'ı satın almada kullanılan kredilerin yine POAŞ tarafından ödenmesini sağlamaktır."

"POAŞ ve İş-Doğan vergi kaçırmak için birleştirildi"

POAŞ'ta vergi kaçakçılığı raporunda "Mükellef Kurum POAŞ ile İş Doğan'ın birleşmesi iktisadi ticari ve teknik icaplardan dolayı değil, vergi kaçırmak amacıyla gerçekleştirilmiştir" ifadesi dikkat çekti.

Petrol Ofisi'nin 1.2 milyar YTL'lik vergi kaçağını ortaya koyan rapor, 2002 yılında gerçekleştirilen Petrol Ofisi İş-Doğan birleşmesine ilişkin çarpıcı gerçeği net biçimde ortaya koydu. Gelirler Kontrolörü Aykut Doğan'ın yazdığı raporda 'Mükellef Kurum POAŞ ile İş-Doğan'ın birleşmesi iktisadi ticari ve teknik icaplardan dolayı değil, vergi kaçırmak amacıyla gerçekleştirilmiştir' ifadesine yer verildi.

Dev zararı mahsup ettiler


Raporda Petrol Ofisi'nin İş-Doğan ile birleşerek şirketten devraldığı 1 milyar 160 milyon YTL'lik zararı kârından mahsup ederek vergi kaybına neden olduğu net bir biçimde ortaya kondu. Ayrıca Petrol Ofisi'ni satın almak için kurulan İş-Doğan'ın Petrol Ofisi ile birleştirilerek ortakların neredeyse hiç para ödemeden şirkete sahip olduklarına dikkat çekildi.

Kredileri şirkete ödettiler

Raporda söz konusu işlemin gerçekleştirilmesine gerekçe olarak gösterilen Kurumlar Vergisi Kanunu'nun birleşme ve satın almaları özendiren maddeleriyle bu işlemin örtüşmediği, bu maddeler gerekçe gösterilerek gerçek amaç olan vergi kaçırmanın gizlendiği de ifade edildi. 2002 yılına ilişkin yazılan ve geçen hafta Petrol Ofisi'ne tebliğ edilen raporda Petrol Ofisi ile İş-Doğan'ın birleştirilmesiyle vergi kaçırma amacının yanında POAŞ'ın satın alınmasıyla oluşan zararın kârlı şirkete devredildiği belirtildi. Ayrıca Gelirler Kontrolörü Aykut Doğan raporunda POAŞ hisselerini satın almak için kullanılan kredilerin birleşmeyle şirkete devredildiğini ve böylelikle İş-Doğan'ın ortaklarının hiçbir külfete katlanmadan bu şirkete sahip olmalarının sağlandığını açıkça ortaya koydu. Devir sonrasında POAŞ'ın 2002-2005 yılları arasında toplam 1 milyar 160 milyon YTL( 1 katrilyon 160 trilyon) İş-Doğan'dan devraldığı zararı mali kârından mahsup ederek çok büyük tutarda vergi kaybına yol açtığı belgelendi.

sabah



Bu haber 370 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,116 µs