En Sıcak Konular

"Dünya Enerji Görünümü" raporu açıklandı

10 Kasım 2009 17:48 tsi
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), karbondioksit emisyonunu azaltma konusunda bir anlaşma yapılamazsa, dünyada enerji kullanımının gelecek 20 yılda hızla artacağı, maliyetlerin ve sera gazlarının yükseleceği uyarısında bulundu.

Paris merkezli IEA'nın yıllık Dünya Enerji Görünümü raporuna göre, dünya, küresel ısınma konusunda bir anlaşmanın uygulanmasını geciktirdiği her yıl için karbondioksit emisyonunu azaltmak amacıyla fazladan 500 milyar dolar para harcamak zorunda kalacak.

İklim değişikliği konusunda uluslararası anlaşma olmaksızın, büyük tüketici ülkelerde enerji harcamalarının gayrisafi yurt içi hasılaya oranının 2030 yılına kadar ikiye katlanacağına işaret edilen raporda, hükümetler, mevcut politika ve önlemlerinde değişikliğe gitmezse, küresel enerji talebinin gelecek beş yılda her yıl ortalama yüzde 2,5 yükseleceği vurgulandı.

Dünyada temel enerji talebinin gelecek 20 yılda her yıl ortalama yüzde 1,5 yükseleceği ifade edilen raporda, biyoyakıtlar hariç 2008 yılında günlük 85 milyon varil olan dünya petrol talebinin, her yıl yüzde 1 artışla 2030 yılına kadar günlük 105 milyon varile çıkacağı belirtildi.
Raporda, doğal gaz talebinin her yıl yüzde 1,5 artarak, 2030 yılında 4,3 trilyon metre küpe ulaşacağı, dünya elektrik talebinin ise 2030 yılına kadar her yıl yüzde 2,5 yükseleceği kaydedildi.

ENERJİ YATIRIMLARI AZALDI

IEA, küresel finansal krizin bütün dünyada enerji yatırımlarını tehlikeli biçimde düşmesine yol açmasının, ekonomideki toparlanmayı dizginleyebileceği uyarısında da bulundu.

Finansal ve ekonomik krizin bu yıl küresel petrol ve doğal gaz yatırımlarında 90 milyar dolarlık azalmadan sorumlu olduğunu, bunun geçen yıla göre yüzde 19'luk bir azalmaya denk düştüğü bildirilen raporda, “Petrol ve elektrik arzında düşme ekonomideki toparlanmanın sürdürülebilirliğine zarar verebilir” denildi.

Özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımın geçen yıla göre, bu yıl yaklaşık beşte bir düştüğünü işaret edilen raporda, mevcut büyüme eğiliminde enerji talebini karşılamak için 2030 yılına kadar her yıl enerjiye 1,1 trilyon dolar yatırıma ihtiyaç olabileceği tahmininde bulunuldu.

IEA BAŞ EKONOMİSTİ BİROL

Bu arada IAE Baş Ekonomisti Fatih Birol, Reuters'e, dünyanın, atmosferdeki karbondioksit miktarının 450 ppm (her milyondaki partikül miktarı) seviyesinde istikrara kavuşmasına ihtiyacı olduğunu söyledi.

Birol, “Dünyanın, sadece iklim değişikliği için değil aynı zamanda enerji sistemimizde artan sorunlar ve bunun ekonomi üzerinde muhtemel etkileri nedeniyle atmosferde 450 ppm hedefine gitmeye ihtiyacı var” dedi.


Petrolün varil fiyatının muhtemelen 2015 yılına kadar 100 dolara ve 2030 yılına kadar 190 dolara çıkacağına dikkati çeken Birol, “Bu, enerji sistemimiz için hiç bir şey yapmazsak başımızın dara düşeceği anlamına geliyor” diye konuştu.

Geçen yıl Temmuz ayında 147 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkan petrol fiyatı, daha sonra küresel ekonomik krizle birlikte Aralık ayında 33 dolara kadar geriledi. Petrolün varil fiyatı son dönemlerde 80 dolar seviyesinde işlem görüyor.



Bu haber 581 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,688 µs