En Sıcak Konular

Stratejik Düşünce Enstitüsü'nden Alevi raporu

9 Kasım 2009 23:01 tsi
Stratejik Düşünce Enstitüsü, Alevilerin Türkiye'de araştırılmadan kabul edilen yanlış genellemelere maruz kaldığını belirtti. Enstitü, açılım çalışmalarının Alevilikle ilgili tartışmalara zenginlik katacağına inandığını açıkladı.

Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE), Marmara Sosyal Araştırmalar ve Danışmanlık şirketiyle aracılığıyla Türkiye'nin 26 ilinde yaptığı Alevilik çalışmasıyla ilgili raporunu tamamladı. SDE Başkanı Doç. Dr. Mehmet Seyfettin Erol, Alevilik Raporu'yla ilgili yazılı açıklamasında, Türkiye'nin 2009 yılı siyasi gündeminin öncelikli konularından birisinin açılımlar olduğunu belirtti. Erol, Açılım'ın hükümetin terminolojisinde devletin ve toplumun müzminleşmiş dertleriyle yüzleşmek, bugüne kadar yok sayılmış, el atılmamış meselelerine çözüm aramak anlamına geldiğini kaydetti. SDE Başkanı Erol, buna karşın açılımı geleneksel siyasetten sapmak ve devletin üniter yapısını ve ulusal birliğini tehlikeye düşürecek bir macera olarak görenler de olduğunu hatırlattı.  
 
Her halukarda açılım kavramının bugüne kadar tartışılmaktan çekinilen ve genelde yokmuş gibi hareket edilen önemli sorunların halkın her katmanında ele alınmasının ve tartışılmasının yolunu açtığını vurgulayan Erol; "Açılımların hem ülke içinde hem de ulusal sınırlar dışında derin yansımaları olmaktadır. Türkiye dışarıda başta komşularıyla olmak üzere diğer ülkelerle mevcut meselelerini halletmek ve karşılıklı dostluk ve işbirliğine dayalı yeni bir ilişkiler ağı kurmak için çalışırken, içeride demokratik sistemi bütün kural ve kurumlarıyla hayata geçirebilmesini, toplumu oluşturan tüm kesimleri farklılıklarıyla birlikte kucaklayarak kaynaşmış bir kitle haline getirebilmenin mücadelesini vermektedir. İç açılımlar "Demokratik Açılımlar" adı altında başlatılmıştır. Demokratik açılımların birinci hedefi Kürt kökenli vatandaşların eşit vatandaşlar olarak temel hak ve hürriyetlerden yararlanabilmesi ve böylece ülkenin başına bela olan bölücü terörün beslendiği siyasi ve toplumsal şartların değiştirilmesidir. İkinci hedefi de toplumsal çatışmalara yol açabilen, dolayısıyla ulusal bütünlüğü tehlikeye düşürecek istismarlara zemin hazırlayan Alevi meselesinin tam olarak anlaşılması ve makul bir çözüme kavuşturulmasıdır. Bölücü terörün yol açmaya devam ettiği mağduriyetler Kürt açılımını tartışmaların odağına oturturken Alevi açılımının nispeten geri planda kalmasına yol açmıştır. Fakat bu durum Alevilerin kendilerini ikinci sınıf vatandaş gibi hissetmelerine sebep olan rahatsızlıkların daha az önemli olduğunu göstermez. Zaten Hükümet de Alevi açılımı çerçevesinde Alevilerin ve ilgili kesimlerin görüş ve taleplerini ortaya koymalarına imkân veren 'çalıştaylar' düzenlemekle meselenin önemini teslim etmektedir." ifadelerini kullandı.

SDE BAŞKANI EROL: ALEVİ RAPORU HÜKÜMETİN ÇÖZÜM ARAYIŞLARININ BİR ANALİZİDİR

Alevi meselesinin Türkiye'nin demokratikleşme sürecinde çözüm bekleyen en önemli meselelerden birisi olması gerçeğinin Strateji Düşünce Enstitüsü'nü, Marmara Sosyal Araştırmalar ve Danışmanlık şirketiyle birlikte, Alevi Raporu'nu hazırlatmaya yönelttiğini aktaran Erol, açıklamasında şu noktalara değindi: "Alevi Raporu, Alevilik ve Alevilerin durumlarıyla ilgili bir değerlendirme değildir. Rapor elbette Alevilerin karşı karşıya bulundukları meselelerin tarihi, siyasi ve toplumsal boyutlarını gözden kaçırmadan fakat esas olarak Hükümetin Alevi açılımıyla birlikte ortaya koyduğu çözüm arayışları ve izlediği siyasetin bir analizidir. Bu analiz yapılırken Hükümetin tutumu, Alevilerin talepleri, Türkiye'nin içinde bulunduğu şartlar sadece teorik açıdan incelenmekle yetinilmemiş, mümkün olduğu ölçüde gerçek fotoğrafı yakalayabilmek ve yansıtabilmek için Marmara Sosyal Araştırmalar Tanıtım ve Danışmanlık tarafından 2009 Eylül ayında 26 ilde yapılan kapsamlı bir kamuoyu yoklamasında elde edilen bilimsel verilerden de azami ölçüde yararlanılmıştır.

Türkiye'nin siyasi-toplumsal meselelerinin pek çoğunda anlama ve çözüm bulma çabalarının önündeki en büyük engellerden birisi de toplum ve karar vericiler tarafından tartışılmadan kabul edilen yanlış genellemelerdir. Söz konusu kamuoyu yoklaması bize bu tespitin Alevi meselesi için de geçerli olduğunu göstermiştir. Kamuoyu yoklamasının sağladığı veriler uzmanların dikkatli ve tarafsız gözlemleriyle birleştirilerek Rapordaki değerlendirmelerimize ve tespitlerimize temel oluşturmuştur. Stratejik Düşünce Enstitüsü, Alevi Raporu'nu, Alevi açılımı vesilesiyle yapılan tartışmalara bir düşünce zenginliği ve derinlik kazandıracağı umuduyla Türk kamuoyuyla paylaşmaktadır."

cihan



Bu haber 853 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,997 µs