En Sıcak Konular

Ahmedinejad'dan 'yeni düzen' çağrısı

9 Kasım 2009 22:06 tsi
İSEDAK toplantısı için İstanbul'da bulunan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Türkiye'den ayrılmadan önce düzenlediği basın toplantısında dünyada yeni bir düzenin mutlaka kurulacağını savundu.

Ahmedinejad, "Bugün değişim büyük zaruret arzetmektedir. Bu zaruret eninde sonunda meydana gelecek. Hiç kimse bunun önünü alamayacaktır. Bu düzenin devamı mümkün olmayacatır." dedi.

İslam Konferansı Teşkilatı'na (İKT) bağlı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi'nin (İSEDAK) 25'inci toplantısı için İstanbul'da bulunan İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ayrılmadan önce bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıyı yerli ve yabancı 100'den fazla basın mensubu takip etti. Ceylan Intercontinental Otel'deki toplantı salonunda Ahmedinejad'ın masasının bir kenarında Ayetullah Humeyni diğer tarafında ise Ayetullah Ali Hamaney'in resmi yer aldı. Ahmedinejad, toplantı öncesi foto muhabirlerine elini kaldırarak poz verdi.

Mahmud Ahmedinejad, yaptığı konuşmada dünyaya insani mesajlar gönderdi, dünyanın artık bir değişime ihtiyacı olduğunu dile getirdi. "Dünya bir değişimin aşamasındadır. Yeni bir düzen şarttır. BM, Dünya Bankası, ekonomik ilişkiler, siyasi ilişkiler yeniden tanzim edilmeledir. Dünya kinden, nefretten, düşmanlıktan uzak kalsın. İnşallah o günleri göreceğiz." dedi. Ahmedinejad şunları söyledi: "Mevcut yapı kati bir yenilgiyle karşılaştı. İnsanlarn sorunlarına sorunlarını çözmeye gücü yetmedi. İnsanlara bir saadet düzeni getiremedi maalesef. Düzen sahipleri büyük bir çıkmaza girdiler. Dünyada silah yarışı bitmemiştir. 60 yıl öncesine göre durumumuz iyi değil. Ekonomik yönden ise liberal iktisat yenilgiye uğradı. Dünyanın şartları gözününüz önünde. Masraf ve savurganlık başını almış gidiyor. Mal ve servet dağılımı dengesiz. Mazlum milletlerin kesesinden çıkan paralar sayılı insanların cebine giriyor. Bunlar insanları sömürüyor. Bugün değişim büyük zaruret arzetmektedir. Bu zaruret eninde sonunda meydana gelecek. Hiç kimse bunun önünü alamayacaktır. Bu düzenin devamı mümkün olmayacatır. Yalnız ekonomi, siyasi değil başka alanlarda da geçerli. Büyük ve yeni bir düzene ihtiyacımız var."

İnsanların manevi değerleri gözden kaçırdığına da dikkat çeken İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü; "Fedakarlık, candan geçmek, dostluk, başka insanları sevmek, hikmet, keramet bir tarafa bırakıldı. Halbuki bu sayılanlar insanlığın yaşaması için gereklidir. Eğer bunları insanlıktan alırsak dünyada kalıcı bir barış ve istikrardan hiç söz edemeyiz. Eğer bütün insanlar, milletler, devletler yalnız ve yalnız çıkar peşinde olurlarsa yüzde 100 savaş meydana gelecektir. İnsan maneviyattan ayrılısa hayvandan ve diğer canlılardan farkı olmaz."

İnsanların birbirini sevmesi gerektiğini söyleyen Mahmud Ahmedinejad konuşmasını şöyle tamamladı; "İnsan demek muhabbet insan aşk demektir. İnsan dostluktur, başkalarını sevmektir. İnsan demek yani başkalarının refahı için telaş etmek demektir. Eğer bir annenin muhabbeti, sevgisi o anneden alınırsa, annenin aşkı alınırsa böyle durumda insanlıktan söz edilebilir mi? Annenin muhabbeti olmazsa bu evlat toplumda başkalarını sevebilir mi? Eğer böyle toplumumuz olsa insanlar birbirini sevmezse, acaba böylesi toplumda yaşanabilir mi? Bu toplum hayatına devam edebilir mi? Hayır devam edemez."

cihan



Bu haber 597 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,921 µs