tarihi çağrı | " /> tarihi çağrı | "/>

En Sıcak Konular

Zirveden tarihi çağrı

9 Kasım 2009 21:12 tsi
Zirveden tarihi çağrı İSEDAK zirvesi sona erdi. İSEDAK toplantısına katılan İKT üyesi ülkeler Türkiye'nin G-20 üyeliği ve AB'ye üye olma isteğine tam destek verdiler. Zirvede İslam ülkelerine 'küresel konularda ortak hareket etme' çağrısı da yapıldı...

İSEDAK Ekonomi Zirvesine katılan İKT üyesi ülkeler ve zirveye katılan ülkelerin temsilcileri, Türkiye'nin G-20 üyeliği ve Avrupa Birliği (AB) adaylığının, teşkilatı daha da güçlendireceğini vurguladı.

Üye ülkelerin temsilcileri, ikili görüşmelerde, Türkiye'nin çok uluslu ekonomik ve siyasi kurum ve kuruluşlara üyeliğinin, İKT'yi zenginleştirerek, İslam ülkelerinin sorunlarını uluslararası platformlara taşınmasında anahtar bir konu olduğunu kaydetti.

İslam ülkelerinin devlet temsilcileri, İKT Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesinin (İSEDAK) 25. toplantısı çerçevesinde gerçekleştirilen İSEDAK Ekonomi Zirvesinde, Türkiye'nin önemli uluslararası kuruluşlara üye olmasının, medeniyetler arası uzlaşmada önemli rol oynayacağını ve Orta Doğu barışındaki aracı konumunu daha da etkinleştireceğini ifade etti.

-TÜRKİYE'YE ULUSLARARASI PLATFORMLAR İÇİN DESTEK-

Temsilciler, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi Geçici üyeliğinde olduğu gibi, diğer uluslararası girişimlerde de desteklenmesi konusunda görüş birliği içinde olduklarını vurguladı.

Temsilcilerin, Türkiye'yi enerji köprüsü olarak destekledikleri ve bu alanda gerekli enerji kaynağının sağlanması görüşünde bulundukları da ifade ediliyor.

-GELECEK YILKİ EN ÖNEMLİ KONU ''KADININ KALKINMADAKİ ROLÜ'' OLACAK-

Öte yandan, İKT'nin gelecek yılki toplantılarındaki en önemli gündem maddeleri arasında, ''Kadının Kalkınmadaki Rolü'' olacağı belirtildi.

İKT'nin konferanslarında ve özellikle de Tahran'da yapılacak toplantıda, ''Kadının Kalkınmadaki Rolü'' konusu masaya yatırılarak, İslam ülkelerindeki kalkınmada, kadının ekonomik hayata nasıl daha fazla katkıda bulunabileceği konusunda ortak arayış ve çözümler ortaya konulacak.

ORTAK HAREKET KARARI

İslam Konferansı Teşkilatı'nın 25. Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi'nin İstanbul'da düzenlenen toplantısı sona erdi.

54 ülkeden 11 Devlet Başkanı, 6 Başbakan, 18 Bakan, 3 Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve 3 Gözlemci'nin katıldığı toplantıda alınan kararlar İstanbul Bildirisi olarak açıklandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından, katılımcı ülkelerin onayına sunulan İstanbul Bildirisi, bu ülkeler tarafından kabul edildi. Bildiri, önümüzdeki dönemde İKT üyesi ülkelerin küresel konularda ortak hareket etme ve ticari ilişkilerini geliştirmelerini öngörürken, yoksulluğun azaltılması, küresel iklim değişikliğne yönelik işbirliğinin artırılmasını hedefliyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, "Şimdi bunları uygulamak önemli" dediği ve konuk devlet ve hükümet başkanlarının kabul ettiği İstanbul Bildirisi'nde, şu çağrıda bulunuldu:

-İslam Kalkınma Bankası'nın, İSEDAK projelerine desteğinin devam etmesi, bunun için özel bir mekanizma tesis edilmesi çağrısında bulunuldu.

-Ekonomik ve ticari işbirliğinin artırılması ve özellikle ticaretin giderek serbestleştirilmesi, serbest piyasa kurumları arasında mali işbirliği, özel sökterler arasında işbirliğinin ve doğrudan yatırımların giderek artırılması

-Yoksulluğun azaltılmasına yönelik çabaların yoğunlaştırılması

-Ekonomik ve ticari işbirliği alanındaki İKT Anlaşmalarının ve tavsiye kararlarının uygulanmasının önemini kabul ederek, tüm Üye Ülkelere ivedilikle bu anlaşmaları imzalayıp, onaylamaları yönünde çağrıda bulunuyoruz.

-Üye Ülkeleri Tercihli Tarife Protokolünü (PRETAS) ve Menşe Kurallarını TPS-OIC mümkün olan en kısa zamanda imzalayıp onaylamaya çağırıyoruz.

-Bu bağlamda, İSEDAK Başkanına, söz konusu anlaşmaların onaylanma sürecini hızlandırmak ve TPS-OIC'e işlerlik kazandırmak üzere üye ülkelerle temasa geçecek misyon oluşturması yönünde çağrıda bulunuyoruz.

-İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü Tüzüğü'nün (SMIIC) standardizasyon alanında işbirliğini geliştirmek üzere on Üye Ülke tarafından onaylanması gerektiğinin altını çiziyoruz.

-İKB Grubu'nu İSEDAK Projelerine sağladığı finansal destek ve teknik yardımı devam ettirmeye çağırıyoruz.

-Enerji kaynaklarının geliştirilmesi, yenilenebilir enerji kaynakları alanında işbirliğinin teşvik edilmesi,

-Enerjinin akıllı kullanılması, çevresel kaygıları ve iklim değişikliğini de göz önünde bulunduracak şekilde arama ve üretim faaliyetlerinin artırılması

-Daha serbest bir ticaret ve yatırım ortamının oluşturulması

-İSEDAK'ın Merkez Bankaları ve Borsalar gibi serbest piyasa kurumları arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi."

aa-anka



Bu haber 445 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,639 µs