En Sıcak Konular

Gazprom'un borcu 46 milyar dolar

9 Kasım 2009 16:41 tsi
Rusya'nın dev enerji şirketi Gazprom, Orta Asya ülkelerinden aldığı doğalgaz maliyetinin yükselmesi ve taleplerin azalması nedeni ile 2009'un ilk yarısında karını yarı yarıya düşürdü.

Gazprom'dan yapılan açıklamada şirketin 2009'un ilk yarısında 305,8 milyar ruble (10,6 milyar dolar) kar elde ettiği belirtildi. Şirket 2008'in aynı döneminde 609,4 milyar ruble (21 milyar dolar) kar elde etmişti. Şirketin gelirleri de 2009'un ilk yarısında yüzde 6,6 azalarak, 1,64 trilyon ruble (56,5 milyar dolar) olarak gerçekleşti.

Gazprom'un borçları da artmaya devam ediyor. Yüzde 31 oranında 2009'da borçlarını artıran şirketin, 30 Haziran 2009 itibari ile toplam borcu 1,334 trilyon ruble (46 milyar dolar). Şirket borçlarını daha uzun vadeli kredilerle kapatmayı planlıyor.

Şirketin kar oranlarının düşmesinde önemli bir gerekçe Orta Asya ülkelerine daha fazla ödeme yapmak zorunda kalması. Satış fiyatlarında petrol varil fiyatlarına bağlı olarak indirime gitmek zorunda kalan Gazprom, alış fiyatlarını da artırdı. Şirketten yapılan açıklamaya göre Orta Asya'dan doğalgaz alım maliyeti yüzde 105 oranında artmış durumda.

Rusya Orta Asya enerji kaynaklarını kaybetmemek için alım fiyatlarında artışa gitmişti. Rusya'nın son olarak Azerbaycan doğalgazına bin metreküp için 300 dolar civarında bir rakam önerdiği, ancak aldığı fiyata satmasının mümkün olamayacağı kaydediliyor. Rusya Türkmenistan doğalgazını da avantaj oluşturmadığı için, boru hatlarındaki arızayı gerekçe göstererek sevkıyatı durdurmuştu.

Gazprom, Avrupa ülkelerine de anlaşmada öngörüldüğü miktarda alım yapmamaları nedeni ile 'al ya da öde' maddesini uygulamaya hazırlanıyor.



Bu haber 586 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,246 µs