En Sıcak Konular

Kaçmaz'a ihraç şoku!

9 Kasım 2009 13:43 tsi
Kaçmaz'a ihraç şoku!
Verdiği tartışmalı kararlarla gündeme gelen Sincan Hakimi Osman Kaçmaz hakkında flaş bir gelişme yaşandı.

Adalet Bakanlığı, Sincan Hakimi Osman Kaçmaz'ın meslekten ihracını istedi. Son olarak TİB binasına baskın talimatı ile gündeme gelen Kaçmaz hakkında ihraç dışında 4 ayrı adli kovuşturma da talep edildi.

Osman Kaçmaz'ın, Sabih Kanadoğlu ile ilginç dostluğu

Hukukçular, tartışmalı kararlarla gündeme gelen Kaçmaz'ın HSYK tarafından derhal görevden alınması gerektiğini söyledi.

Vakit, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz'ın şifrelerini çözüyor. Adalet Bakanlığı tarafından aleyhinde açılan soruşturmada, savunma için süre talebinde bulunan Osman Kaçmaz'ın tartışmalı kararlarına bir yenisi daha eklendi. Gül ve Erdoğan hakkında zorlama yorumlarla "yargılanmalı" kararı alan Kaçmaz'ın, basın yoluyla hakaret suçu işlediği iddia edilen ulusalcı Sabih Kanadoğlu hakkında "yargılanamaz" kararı verdiği ortaya çıktı. Kaçmaz'ın verdiği skandal kararın süreci şöyle gelişti:

KANADOĞLU HAKARET SUÇU İŞLEDİ

Emekli Hakim Beyazıt Boran, Kanadoğlu'nun 2001 yılında bir GSM şirketinin açtığı davaları öne çekerek, önemli birçok davanın zaman aşımına uğramasına sebep olduğu gerekçesiyle "görevde yetkiyi kötüye kullandığı" suçlamasıyla Yargıtay Birinci Başkanlığı'na suç duyurusunda bulunmuştu. Kanadoğlu ise Boran'ın suçlamalarına somut gerekçelerle cevap vermek yerine hakaret ederek karşılık vermişti. Kanadoğlu, 19 Ağustos 2008 tarihinde çıktığı ATV Anahaber bülteninde Boran hakkında "Yetersiz olduğu için görevden aldım" diyerek hakaret etmişti.

KAÇMAZ'DAN "KANADOĞLU YARGILANAMAZ" KARARI

Boran, hakkında "yetersiz" diyerek "Basın yoluyla hakaret" suçu işleyen emekli Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu hakkında 11 Şubat 2009 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 28 Mayıs 2009 tarihinde iddiaların "soyut" olduğu gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi. Boran'ın takipsizlik kararına itiraz etmesi üzerine dosya, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz'a gitti. Kaçmaz, "basın yoluyla hakaret" suçu işleyen şüpheli Sabih Kanadoğlu'nun yargılanmasına gerek görmedi. Kaçmaz, "Şikayetçi Beyazıt Boran'ın itirazının reddine" karar verdi. Ancak Kaçmaz, CMK'nın 173. maddesinin c fıkrasındaki "Karar, gerekçeli olmak zorundadır" hükmüne de aykırı davranarak gerekçesini açıklamadı.

"HUKUK SAVAŞINA SONUNA KADAR DEVAM EDECEĞİM"

Vakit'e konuşan Boran, kararı kabul etmediğini belirterek, kanun yararına bozma talebiyle Adalet Bakanlığı'na başvuru yaptığını söyledi. 25 yıllık şerefli bir görev geçmişine sahip olduğunu belirten Boran, yetersizlikle suçlanmaktan ötürü şeref ve saygınlığının rencide edildiğini ifade ederek, Kanadoğlu'nun TCK'nın 125. maddesine göre cezalandırılması gerektiğini kaydetti. Boran, Kaçmaz'ın gerekçesini açıklamamasını manidar bulduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Bu kararı kabullenemiyorum. Çünkü ben yetersiz biri değilim. 3 tane kanunu iptal ettirdim. Savcı iken aldığım kararlar örnek karar olarak yayınlandı. 1. sınıf hakim olarak emekli oldum. Benim şeref ve saygınlığım rencide edildi. Hukuk savaşına sonuna kadar devam edeceğim. Bu konuda Asliye Hukuk Mahkemesi'nde tazminat davası açtım. Adalet Bakanlığı'na kanun yararına bozma talebinde bulundum. Eğer bir sonuç alamazsam AİHM'e kadar gideceğim."

HUKUKÇULAR: HSYK, KAÇMAZ'I GÖREVDEN ALMALI

Kaçmaz hakkında Adalet Bakanlığı tarafından sahte imza atma, izinsiz görev yerinden ayrılma, gazetecilere haber servisi yapma, bir sanık için aracılık yapma ve görevi kötüye kullanma gibi suçlamalarla başlatılan soruşturmanın sürdüğü belirtiliyor. Hukukçular, soruşturmanın selameti açısından Osman Kaçmaz'ın HSYK tarafından derhal görevden alınması gerektiğini ifade ediyor.

KAÇMAZ'IN VERDİĞİ TARTIŞMALI KARARLAR:

Kaçmaz, daha önce kamuoyunun yakından izlediği kimi soruşturmalarda da benzer kararları ile tartışmalara yol açmıştı. İşte bu kararlardan bazıları:

CUMHURBAŞKANI YARGILANMALI

Kaçmaz'ın en tartışmalı kararı, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, "Kayıp Trilyon" davasıyla ilgili olarak, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında vermiş olduğu "kovuşturma yapılmasına yer olmadığına" ilişkin kararı kaldırması oldu. Cumhurbaşkanı Gül'ün Anayasa'ya göre vatana ihanet dışında başka hiçbir iddia ile yargılanamayacağı açık olarak belirtilirken, Kaçmaz, Gül'ün milletvekili kadar bile dokunulmazlığı olmadığı görüşüyle yargılanmasına karar vermişti.

BAŞBAKAN YARGILANMALI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın daha başbakan olmadan çok önce 2000 yılında katıldığı bir radyo programında Abdullah Öcalan'dan, akıcı konuşma içinde "sayın", askerlerimizden ise "kişi" anlamında "kelle" diye bahsettiği ortaya çıkınca "suçu ve suçluyu övmek", "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek" suçunu işlediği iddiasıyla şikâyet edilmişti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Erdoğan hakkında takipsizlik kararı vermişti. Osman Kaçmaz, bu takipsizlik kararını da kaldırmıştı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da, Erdoğan ile ilgili fezleke hazırlayıp dokunulmazlık sebebiyle dosyayı TBMM'ye gönderme kararı aldı.

ŞAMİL TAYYAR YARGILANMALI

Star gazetesi Ankara Temsilcisi Şamil Tayyar hakkında "Operasyon Ergenekon" adlı kitabı sebebiyle İşçi Partisi tarafından suç duyurusunda bulunulmuştu. Ankara Başsavcılığı, kitapta "Ergenekon operasyonuyla ilgili gizli belgelere yer verildiği, yayın yasağının ihlal edildiği suçlarının oluşmadığı" görüşüyle takipsizlik kararı vermişti. Bu karar, itiraz üzerine Sincan'a gitmişti. Kaçmaz, başsavcılığın bu takipsizlik kararını kaldırmış ve Tayyar hakkında atılı suçlardan dava açılmasını istemişti.

BAYKAL'A DESTEK

Ergenekon'un kara kutusu olarak bilinen Tuncay Güney, TRT'de katıldığı "Büyüteç" adlı programda, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a ağır suçlamalarda bulunmuştu. Bunun üzerine CHP'nin avukatları, Güney'i konuk eden TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ile program yapımcıları hakkında, "kurumda kadrolaşma yapmak" ve "görevi kötüye kullanmak" iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuşlardı. Soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcılığı, "iddiaların soyut ve genel" olması sebebiyle "takipsizlik" kararı vermişti. CHP'nin avukatları tarafından yapılan itirazı değerlendiren Kaçmaz, "takipsizlik" kararını kaldırarak, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Başkanı Ahmet Çavuşoğlu, program sunucusu İbrahim Gürkan Sarı ve yapımcı Cengiz Yel'in yargılanmaları yönünde karar vermişti.

ADD YARGILANAMAZ

Ergenekon sanığı Şener Eruygur'un başkanı olduğu Atatürkçü Düşünce Derneği'nin (ADD) yaptığı Cumhuriyet Mitingleri'nin amacı dışında olduğu iddiasıyla Ankara Valiliği tarafından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu. Başsavcılığın verdiği takipsizlik kararına yapılan itirazı değerlendiren Kaçmaz, itirazı reddederek ADD'nin yargılanmasına izin vermemişti.

YARSAV VE EMİNAĞAOĞLU'NA TORPİLLİ KARAR

YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, telefonlarının dinlenip dinlenmediğinin belirlenmesi için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptığı başvurunun reddedilmesi üzerine Osman Kaçmaz'ın başkanlığını yaptığı Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurmuştu. Kaçmaz, Başsavcılığın kararını iptal ederek bir Sulh Ceza hakiminin başkanlığında bilirkişilerden oluşan teknik bir heyet oluşturularak Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) bugüne kadarki tüm dinleme kayıtlarının kontrol edilmesini istemişti.

Zaman-Vakit



Bu haber 697 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,611 µs