En Sıcak Konular

Krize ''one minute'' etkisi

9 Kasım 2009 13:38 tsi
Türkiye'yi kriz günleriinde rahatlatan 20 milyar dolarlık paranın Körfez'den geldiği anlaşıldı. Sebebiyse açık: One minute sonrası Türkiye'ye para yağması...

Başbakan’ın ‘One Minute’ çıkışıyla Türkiye’nin Ortadoğu bölgesindeki siyasi ağırlığının artması ekonomik ilişkilere de yansıyor.

TKBB Genel Sekreteri Osman Akyüz: Türkiye’ye birtakım kayıtdışı paralar giriyor. Hata-noksan diyorlar. O paralar herhalde gökten yağmıyor. Yakın ülkelerle olan sıcak temastan geliyor.

Katılım Bankaları Birliği çatısı altındaki bankalar

- ALBARAKA- KUVEYT TÜRK- TÜRKİYE FİNANS- BANK ASYA

Türkiye’nin ödemeler dengesinde net hata-noksan kalemi olarak adlandırılan kaynağı belirsiz, kayıtdışı 13 milyar dolarlık döviz gelirinin sırrı çözüldü. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Davos zirvesinde ‘One Minute’ çıkışıyla Ortadoğu bölgesinde başlayan sıcak ilişkilerin ekonomide de meyvelerini vermeye başladığını belirten Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Genel Sekreteri Osman Akyüz, “Eksen kayması diye bahsediliyor. Türkiye ne Doğu’ya ne Batı’ya yüzünü döndü. Türkiye kendi bölgesinde kendi gücünü oluşturuyor. Her iki tarafta da var. Kuzeyde Ruslarla da çok iyi ilişkiler geliştirdik. Komşularla sorunlarımızı büyük ölçüde çözdük. Arap Aleminde Türkiye’nin popülaritesi artıyor. Türkiye’ye birtakım kayıt dışı paralar giriyor. Hata-noksan diyorlar. O paralar herhalde gökten yağmıyor. Yakın ülkelerle olan sıcak temastan geliyor” dedi.

FAİZSİZ BANKACILIK GÖZDE

AKP hükümetinin açıkladığı Orta Vadeli Programı’nı durgunluktan çıkış programı olarak değerlendiren Osman Akyüz, dünyada çok ciddi bir kriz yaşandığını, hasarların tamir edilmesinin zaman alacağını belirterek, “Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde Türkiye’de çok ciddi bir aktivite beklemiyorum” dedi. Ancak Türkiye’nin dünyada siyasi gücünün arttığına işaret eden Akyüz, bunu ‘Türkiye’nin şansı’ olarak değerlendirdi. Dünyanın çeşitli ülkelerinde faizsiz bankacılığın popülaritesinin arttığına değinen Osman Akyüz, şöyle devam etti: “Faizsiz bankacılık alanında toksik ürünlerin olmaması nedeniyle ilgi arttı. Sistemin daha dayanıklı olduğu, daha reel bir bankacılık olduğu yönünde görüşler var.”

DÖVİZE YATIRIM RİSKLİ

On yıl önce katılım bankalarının topladıkları fonlarının yüzde 80’inin döviz, yüzde 20’sinin TL varlıklardan oluştuğunu belirten Akyüz, “Şu an topladığımız fonların yüzde 62’si TL, yüzde 38’i döviz” dedi. Dövize yatırımı her zaman riskli bulduğunu söyleyen Akyüz, şu çağrıda bulundu: “Türk insanının dövize yatırım yapmasını zaten anlayamıyorum. Borsada herkes yatırım yapamaz. Spekülatif bir yatırım aracı. Uzmanlık gerektiririr. Kendi ulusal paramıza sahip çıkalım.”

Demire, çinkoya 2.5 milyar $ yatırım

BANKALARIN likiditesinin yüksek olmasına rağmen kredilendirecek şirket bulmakta sıkıntı yaşadıklarına değinen Akyüz, sektör olarak ellerindeki nakiti değerlendirecek enstrüman bulamadıklarından yakındı. Katılım bankalarının ellerindeki likiditenin bir kısmını Hazine’nin çıkardığı gelire endeksli senettte değerlendirdiğini anlatan Akyüz, “Şu anda 1.2 milyar lira civarında katılım bankaları gelire endeksli senete yatırım yaptı. Onun ötesinde ellerindeki likiditeyi yurtdışındaki piyasalarda faizsiz enstrümanlarda değerlendirmeye çalışıyorlar. Katılım bankalarının şu anda demir, çinko, kıymetli madenler gibi emtia piyasalarında ortalama 2.5 milyar dolarlık yatırımı var” diye konuştu.

Katar ve Dubai ilgili

2002 krizinden bu yana Türkiye’de yeni banka ruhsatı verilmediğini belirten TKBB Genel Sekreteri Osman Akyüz, “Türkiye’de 4 tane katılım bankası var. Zaman zaman katılım bankası kurmak isteyenler, mevduat bankası ruhsatı almak isteyenler çıkıyor. Biz de duyuyoruz. Ama bugüne kadar yeni bir ruhsat verilmedi. Bundan sonrası otoritenin takdiri. Körfez bölgesinde Katar İslamic Bank’ın Türkiye’de katılım bankası kurmak istediği, çalışmalar yaptığı yönünde duyumlar aldık. Dubaililer de ilgileniyor. Sektörde büyüme potansiyeli yüksek” diye konuştu.

2010’da bankacılık yapmak zorlaşacak

FAİZ oranlarının düşmesi nedeniyle 2010 yılında bankacılık yapmanın zorlaşacağına değinen TKBB Genel Sekreteri Osman Akyüz, şunları söyledi: “ Faiz hadlerinin çok aşağılara gelmesi finansman işindeki marjı da çok küçülttü. Masraflar aynı oranda devam ediyor, geliri artıramıyorsunuz. Türkiye’deki bankaların sermayeleri, sermaye yeterlilikleri iyi seviyede. Bankacılık açısından herhangi bir sıkıntı olmaz. Bankalar da ihtiyatlı. Maceracı değiller.”

Mevduat bankalarını solladı

FAİZSİZ bankacılığın performansını da değerlendiren Akyüz, katılım bankalarının mevduat bankalarından daha hızlı büyüdüğüne işaret ederek “Ağustos itibarıyla mevduat bankaları yüzde 4.5 büyürken, katılım bankaları yüzde 20.8 büyüdü. Bu oran ekim sonunda yüzde 23’ü geçti” dedi. TKBB Genel Sekreteri Osman Akyüz, sektör olarak bu yıl toplanan fonlarda yüzde 20 civarında bir büyüme öngördüklerini hatırlatarak, “Ancak yüzde 33’lük artışla şimdiden hedefin üzerine çıktık” dedi.

Katılım bankalarının 10 aylık performansı (milyon TL)

Finansal büyüklükler Yılbaşı 28 Ekim 2009 Değ.%
Aktif büyüklüğü 25.769 31.800 23.4
Toplanan fonlar 19.207 25.598 33
Kullandırılan krediler 19.720 24.820 26
Takipteki alacaklar 377 487 29
Şube sayısı 530 553 4
Personel sayısı 11.032 11.610 5

akşam



Bu haber 764 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,909 µs