En Sıcak Konular

Kadir Topbaş'tan ilginç itiraf

9 Kasım 2009 13:20 tsi
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Berlin duvarının yıkılışının 20. yılı nedeniyle düzenlenecek törene katılmak üzere Almanya'ya gitti.

THY'nin tarifeli uçağıyla Atatürk Havalimanı'ndan Berlin'e hareket eden Topbaş, burada yaptığı açıklamada, Berlin duvarının yıkılışının 20. yılı münasebetiyle düzenlenecek törene katılacağını hatırlattı.

Kadir Topbaş, ayrıca Berlin Belediyesi ile bir kardeşlik anlaşması çerçevesinde duvarın yıkılışının 20. yıl dönümünde insanlığa tekrar bir çağrıda bulunacaklarını da kaydetti.

Berlin duvarının bir sembol duvar olduğunu dile getiren Topbaş, ''acılarıyla, sıkıntılarıyla dünyanın gündeminde olmuş, kalkmasıyla da bir milat olarak kabul edilen bir girişimin, bir barışın, bir hoşgörünün sembolü olarak kaldırılmıştır'' dedi.



Topbaş, duvarın yıkılışının ''fiziki bir problemin ortadan kaldırılması'' anlamına geldiğini ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti:

''Ancak, arzu ettiğimiz zihinlerdeki ve beyinlerdeki duvarların kalkması. Çünkü dünya şimdi çok farklı bir açılıma girmiş durumda. Artık dünya küçüldü ve bütün toplumlar ve bütün ülkeler birbirlerine çok yakın mesafedeler. Böyle bir süreçteyiz. Bir sembol olarak gördüğümüz bu aktiviteye katılacağız. Tabii, tesadüf ve güzel bir anı benim için de... Bundan 20 yıl önce, duvarın yıkılmasından bir müddet önce ben de oradaydım. Tesadüfen mimar olarak özel bir görevle gitmiştim. Ayrıca bir de fuar vardı, onu da gezmeye gitmiştim. Duvardan ilk parça kopartanlardan birisiyim. Bu da benim için önemli bir anı. Oradan duvarın bir parçasını kopartmak suretiyle de yıkıma katkıda bulunmuştum. O günün anısına amatörce bir de fotoğraf çektirmiştim. Onu da götürüyorum. Bu çok önemli. Şimdi duvar yok artık. Bir defa yaşandı. Tabii insanlar büyük coşku yaşadı. Bunu, iki kent parçasının tekrar buluşması ötesinde, dünyanın bir takım yasakları, bir takım engelleri kaldırma anlamında çok önemli bir sonucu olarak görmekteyiz.

Birbirimize hoşgörüyle bakmamız lazım. Birbirimize septik, şüpheli bakmamamız gerekiyor. Birbirimizi sevmemiz gerekiyor. Tüm dünya halkları olarak birbirimize bu açıdan bakmamız gerekiyor. Çünkü artık dünyada barışı arzu eden, kan ve gözyaşını istemeyen ve bu küresel birlikteliği yakalama sürecine girdiğimizi düşünüyorum.''

Kadir Topbaş, Berlin duvarından kopardığı parçayı halen sakladığını da belirterek, ''o kadar iyi saklamışım ki evde bulamadım, ama bulacağım'' dedi.

-KONGRE TURİZMİ-

Topbaş, İstanbul'un hızla büyüdüğünü, bir kongre kenti olduğunu ve moda kenti olma yolunda adım attığını da dile getirerek, şunları kaydetti:

''İstanbul, fuar kenti olma yolunda da kendini gösterdi. Finans kenti olmada da adımları atıyor. İstanbul artık, dünyanın gerçekten önemli kararlarının alındığı bir kent oldu. Son olarak yaptığımız IMF ve Dünya Bankası toplantısının yansımaları halen devam ediyor. Dünya Su Forumu'nun yansımaları devam ediyor. Her kongreye gelen bir sonraki kongrenin tekrar İstanbul'da olmasını istiyor. Şu anda İslam Konferansı Teşkilatı'nın toplantısı başladı. İstanbul kongre turizminde 49. sıradan 15. sıraya geldi. Dünyada ilk 10'a girmek istiyoruz. Bunu yakaladığımız zaman da turizmden istediğimiz ciddi payı alacağız.''

Topbaş, Berlin'de iki gün kaldıktan sonra Türkiye'ye döneceğini ve eşbaşkanı olduğu bir konferansı yönetmek üzere Çin'e gideceğini de sözlerine ekledi.



Bu haber 568 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,097 µs