En Sıcak Konular

Gül'den 6 İslam ülkesi liderine mesaj

9 Kasım 2009 12:22 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İKT Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesinin (İSEDAK) 25. toplantısı çerçevesinde gerçekleştirilen İSEDAK Ekonomi Zirvesi'nde konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''İKÖ Tercihli Ticaret Sisteminin bir an önce işlerlik kazanması bizleri İKÖ içi ticaretin geliştirilmesinde çok daha ileri noktalara taşıyacaktır. Bu bakımdan halen 4 ülke tarafından onaylanan Menşe Kurallarının da en az 6 ülke tarafından daha bir an önce onaylanması gerekmektedir. Bu bağlamda saygıdeğer devlet başkanlarının gerekli talimatları vermelerinin önemini vurgulamak istiyorum'' dedi.

Gül, İKT Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesinin (İSEDAK) 25. toplantısı çerçevesinde gerçekleştirilen İSEDAK Ekonomi Zirvesinde, İSEDAK'ın üye ülkeler arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğini geliştirmek, dayanışmayı artırmak ve bunun için gerekli altyapıyı oluşturmak amacıyla kurulduğunu hatırlatarak, bu konuda tercihli ticaret sisteminin kurulması, ticaretin finansmanı, özel sektör kuruluşları arasında işbirliği ve kapasite artırımına yönelik faaliyetler gibi projelere öncülük edildiğini belirtti.

İşbirliğinin önümüzdeki dönemde daha ileriye taşınabilmesi için, İSEDAK'ın kurumsal yapısının güçlendirilmesi, finansman imkanlarının araştırılması, yenilenen vizyonuyla uygulanabilir projeler geliştirilmesi gereğini dile getiren Gül, bunun için üye ülkelerin daha güçlü bir siyasi irade ortaya koymaları ve gereken takip ve kararlılığı göstermelerinin taşıdığı öneme işaret etti.

Gül, gelişmiş ülke piyasalarında geçen yıl yaşanan aksaklıkların 1930 ekonomik buhranından bu yana yaşanan en büyük küresel ekonomik krizi tetiklediğini anımsatarak, ''Küresel ekonominin etkin yönetiminin sağlanabilmesi için gelişmekte olan ülkelerin de büyüyen ekonomileriyle orantılı bir söz hakkında sahip olması gerekmektedir. Krizden en çok zarar gören en az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin sorunlarına da çözüm üreten yaklaşımlara ihtiyaç bulunmaktadır. G20 platformunda bu yaklaşımları yansıtan istişarelere yer verilmesi sevindirici bir gelişmedir. Bu bağlamda G20 platformunda yer alan İKÖ üyesi ülkelerin önemli bir misyon ifa edeceklerine inanıyor ve bu platformda daha çok sayıda İKÖ üyesinin yer almasını temenni ediyoruz'' diye konuştu.

Şehirleşme, göç, sanayileşme gibi küresel değişimler ve iklim değişikliği konusunda işbirliğinin, bu sorunlarla mücadelede başarı oranını ciddi oranda artıracağını belirten Gül, su kaynakları üzerinde ciddi baskılar bulunduğuna işaret etti.


-''TÜRKİYE, SU KAYNAKLARININ ETKİN KULLANILMASINI HEDEFLEYEN POLİTİKALARI HIZLA HAYATA GEÇİRMEKTEDİR''-


Gül, ''Bu bağlamda Türkiye, su kaynaklarımızın etkin kullanılması ve tasarrufun sağlanmasını hedefleyen politikaları hızla hayata geçirmektedir. Su kaynaklarının geliştirilmesi ve yönetimi konularında tecrübelerimizi İSEDAK üyesi ülkelerle paylaşmaya hazırız'' dedi.

Türkiye'nin enerji politikalarına da değinen Gül, enerji sepetini çeşitlendirmek suretiyle, enerji arz güvenliğini sağlamayı, küresel enerji güvenliğine katkıda bulunmayı, transit rolünü güçlendirmeyi ve uzun vadede bir enerji merkezine dönüşmeyi hedeflediğini dile getirdi.

Bu konuda önemli mesafe kaydedildiğine işaret eden Gül, ''Ulusal ekonomilerin artan karşılıklı bağımlılığı çerçevesinde İSEDAK üyesi ülkelerin enerji arz ve güzergah çeşitlendirmesi konusunda işbirliğinde bulunmaları önem arz etmektedir. Ayrıca üretici, tüketici ve transit ülkeler arasındaki diyalog da üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir husustur'' şeklinde konuştu.

Gül, İSEDAK'ta insan kaynaklarının etkin şekilde idare edilmesinin önemini vurgulayarak, ekonomilerin en önemli unsurunun insan olduğunu akılda tutarak girişimciliği ve yenilikçiliği teşvik eden politikalar izlemeye özen gösterilmesi gerektiğini, bu bağlamda insanların iyi eğitim almaları ve dünyada gelişen veya yeni oluşan sektörlere rahatlıkla uyum sağlayabilecek bilgilere sahip olmaları için gereken imkanlarının yaratılması ihtiyacını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

''2005 yılında kabul ettiğimiz 10 yıllık eylem programıyla, 2015 yılında üye ülkeler arasındaki ticaret hacminin yüzde 20'ye çıkarılmasını hedefledik, Bu doğrultuda İKÖ üyesi ülkelerin toplam dış ticaret hacminde İKÖ içi ticaretin yüzde 16'lara yükseltilmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Öte yandan Türkiye'nin İKÖ ülkeleriyle olan ticareti son 8 yılda 5 kat artmıştır. Bu artışın sürmesi konusundaki kararlılığımızı burada yinelemek isterim. Yürürlüğe girmesi için 10 ülke tarafından onaylanması gereken PRETAS olarak isimlendirdiğimiz Tercihli Tarifeler Protokolünü Bangladeş ve Katar'ın yürürlüğe koyacakları müjdesi bizleri ziyadesiyle sevindirmiştir. İKÖ Tercihli Ticaret Sisteminin bir an önce işlerlik kazanması bizleri İKÖ içi ticaretin geliştirilmesinde çok daha ileri noktalara taşıyacaktır. Bu bakımdan halen 4 ülke tarafından onaylanan Menşe Kurallarının da en az 6 ülke tarafından daha bir an önce onaylanması gerekmektedir. Bu bağlamda saygıdeğer devlet başkanlarının gerekli talimatları vermelerinin önemini vurgulamak istiyorum.''

aa



Bu haber 526 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,044 µs