En Sıcak Konular

Açılım: AKP'nin kaybı ne kadar?

9 Kasım 2009 11:22 tsi
Açılım: AKP'nin kaybı ne kadar? Hasar tespit raporu...iyibilgi Ankara

Kürt açılımı veya AKP’nın daha sonra verdiği isimle, demokratik açılım sürecinin iktidar partisine ne getirip ne götürdüğüne ilişkin merak yeni değil.

Esasen, daha düşünce aşamasında ve açılım adımlarının ilk günlerinde de, hem AKP’nin hem de AKP çevresindeki kesitin sık sık sorduğu işte buydu: “Açılım politikaları ne kadar yara açar?"

Bugün gelinen nokta Kürt açılımı sürecinin, AKP nezninde bir yara açtığını doğruluyor. Bunun rakamsal ifadesi ise tahmin edildiği veya muhalif cephe açısından temenni edildiği kadar yüksek değil.

Yakın zamanlı bir çok anket, AKP’nin bu süreçten genellikle 2 ile 4 puan arasında bir kayba uğradığını gösteriyor. Bu kamuoyu araştırmalarının çeşitliliği ile de çok değişmiyor.

Görüntü ve anlam

Kaldı ki, AKP’ye giden anketlerde de anlaşıldığı kadar durum farklı değil. Siyaseten mânası, “şimdilik ağır bir yaradan söz edilemeyeceği”.

Eğer sınırda yaşanan görüntüler üzerinden bakılırsa, aynı görüntülerin tekrarlanması halinde, yaranın biraz daha açılacağını tahmin etmek ise hiç zor değil.

Açılım sürecinin bir anda sanki kesilmiş/bitirilmiş gibi olmasının ardında da bu var. AKP’nin baktığı istatistikler de işte bunları söylüyor. Ama süreç kesintiye uğramayacak.

Çünkü aynı ve seri çalışmalar, sürecin Türk kamuoyuna ve hatta AKP tabanına dahi tam anlatıl(a)madığını, yani anlaşılmadığını gösteriyor.

İşte bu yüzden AKP, önümüzdeki haftadan başlayarak büyük ve etkin bir medya ve kamuoyu iletişim ataklarına başlayacak.

Öte yandan MHP de aynı görüşte! Anlamı şu.. AKP’nin bir kaybı varsa veya partiler arasında kararsız kesimin  partiye yaklaşma pozisyonu var ise, Devlet Bahçeli söylemlerinin bunda etkili olduğunu düşünüyorlar.

Dahası MHP yönetimi de AKP ile aynı kararı veriyor ve bizzat Bahçeli’nin konuşacağı 7 bölgeli bir Türkiye turu başlatıyor.

Peki AKP bu süreci izler ve devam ettirirse, partinin kaybı daha yüksek rakamlara ulaşır mı?. AKP bunun olmayacağını düşünüyor.

Birçok aksaklığa rağmen seçmen kitlesindeki erime bu seviyede kalıyorsa, bu aksaklıkların tekrarlanmadığı, dahası neyin ne olduğu, ne için yapıldığının da çok iyi anlatıldığı bir süreçte, kayıp bir tarafa, “yıl sonunda” bütçenin fazla vereceğini bile hesaplıyorlar.

Tabii bir noktayı da belirtmeliyiz. AKP seçmen kitlesi açısından Recep Tayyip Erdoğan ismi bir tür “dokunulmazlık” içeriyor.

AKP iktidarı boyunca yaşanan bir çok olayda AKP’nin oyları düşüyor, yükseliyor, parti eleştiriliyor veya beğeniliyor ama Erdoğan’ın partiden ayrı olarak arkasındaki destek eksilmiyordu.

Ve bu rakam “hep” yüzde 50’nin üzerindeydi. Şimdi son anketletler ilk defa burada çok minik de olsa bir kayıp işaret ediyor.

Zaten genel merkezin süreci hızla dinlenmeye alıp, yine hızla derleyip düzenleyerek ve yine hızla devam etme kararı da biraz buradan geliyor olsa gerek.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,626 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,403 µs