En Sıcak Konular

GDO'lu ürün üretmeye veya ithaline de ihtiyacımız yok

9 Kasım 2009 11:14 tsi
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) ve ürünleri ile ilgili yapılan açıklamaların bilgi kirliliğine sebep olduğunu açıkladı.

Bazı taraflarca ithalatın serbest bırakıldığı yönünde eleştiriler getirilirken bazı taraflarca da ithalatının yasaklandığı, mağdur oldukları yönünde açıklamalar yapıldığını bildiren Bayraktar, "Ancak şu anda gelinen noktada çok ciddi bir bilgi kirliliği olduğu gibi, yalan yanlış yapılan açıklamalarla halkımız

tedirgin edilmektedir. Bu bilgi kirliliği, ülkemiz genelindeki 720 ziraat odamızı ve üyemiz olan 4,5 milyon çiftçimizi çok rahatsız etmektedir" dedi.

Görsel medyada GDO'lar ile ilgili haberlere bakıldığında, çarşı pazar görüntüleri içinde meyve ve sebzelerin ekranlara getirildiği, konunun uzmanı olmayan kişilerce açıklamalar yapıldığını hatırlatan TZOB Başkanı şöyle dedi: "Üretimde kullanılan yöntemlerin tümü GDO'lar ile irtibatlandırılmaktadır. Bugün, üretimde kullanılan bitki gelişim düzenleyicileri, zirai ilaçlar, hibrit tohumlar GDO'lar ile karıştırılmaktadır. Yapılan açıklamalar ve ekrana yansıyan görüntüler üreticilerimize zarar vermektedir.

Tüketicileri ise her yediğinden şüphe duyar hale getirmiştir. Bizleri arayan bazı vatandaşlarımız, hiç alakası olmamasına rağmen, 'Domatesler GDO'lu mu, bodur elmalar GDO'lu mu?' gibi sorular sormaktadırlar. Bu da halkımızın yapılan tartışmalardan ne kadar olumsuz etkilendiğini gösteren ilginç örneklerdir. Bir talep daralması durumunda hem ürününü satamayan üreticilerimiz hem de yeterli beslenemeyen tüketicilerimiz zarar görecektir. Bilim adamlarının açıklamaları da göstermektedir ki, ülkemizde üretilen

meyve ve sebzelerin hiçbirisinde GDO bulunmamaktadır. Halkımız bu konuda rahat olsun ve vücudumuzun ihtiyacı olan meyve ve sebzeleri rahatlıkla tüketsinler. Daha GDO'nun ne olduğunu bilmeyen insanların yalan yanlış açıklamalarına bakıp domatesten, biberden, üzümden, elmadan ve narenciyeden ve diğer meyve ve sebzelerden korkmasınlar. Basınımız da GDO tartışmaları sırasında lütfen ekranlara meyve ve sebze görüntülerini getirip halkımızı bu ürünlerden soğutmasın."

Ülkemizde GDO'lu ürünlerin üretimine izin verilmediğini, ülkemize giren GDO'lu ürünlerin mısır, soya, pamuk ve kanola olduğunu bildirdi. Şemsi Bayraktar, "Ülkemiz mevzuatında GDO'lar ile ilgili bir yasal düzenleme olmaması sebebiyle bu ürünler, bugüne kadar GDO'lar yönüyle herhangi bir denetime tabi olmadan ülkemize girmiş, sofralarımıza gelmiş, bu ürünleri halkımız hiçbir seçme hakkına sahip olmaksızın tüketmek zorunda bırakılmıştır. Bu sebeple bu konuda bir mevzuat çıkartılması zorunlu hale gelmiştir" dedi.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, son yıllarda çok fazla ithal edilen mısır grizi ve DDGS gibi biyoyakıt ve nişasta üretim artıklarının tamamının GDO'lu olma ihtimalinin olduğu ve bu ürünlerin hayvan yemi olarak kullanıldığı, ülkeye denetimsiz girdiği, bu ürünlerin ülkeye girişinin mutlaka kontrol altına alınması gerektiğine dikkat çekerek, "Yönetmeliğe baktığımızda, GDO'lu ürünler ülkemize girmeye devam edecektir. Ancak yönetmelikle birlikte denetimsiz bir şekilde giren bu ürünlerin ithalatı belirli

kurallara tabi olacaktır. GDO'lu ürünleri ithal etmek isteyenler bakanlığa müracaat edecek, 11 uzmandan oluşan bir komitenin yönetmelikteki kriterlere göre değerlendirilmesi sonucu komite kararı ve bakanlığın onayından sonra izin alabilecektir. Halihazırda kontrolsüz bir şekilde ülkemize girdiği bilinen GDO'ların ülkeye girişi izne tabi olacak ve GDO'lar yasal yollarla ülkeye girecektir. Giren ürün, binde 9'un üzerinde GDO içermesi halinde, etiketlenerek piyasaya sunulacaktır. Binde 9'a kadar GDO içeren ürünler GDO'lu olarak kabul edilmeyecektir. Halkımız bu ürünleri tüketmeye devam edecektir" dedi.

"Çıkarılan ve çıkarılması düşünülen mevzuat, GDO'lu ürünlerin ithalatının ve üretiminin legal hale gelmesinin bir aracı olarak değil, halkın sağlığını ve toplumun yararını gözetecek şekilde düzenlenmelidir" diyen Bayraktar, Türk çiftçisi bazı ürünlerde üretim maliyetinin altında ürünlerini satarken, yurt dışından getirilecek ve risklerinin ne olduğu tam olarak bilinmeyen daha ucuz ürünlerle çiftçiyi rekabete zorlamanın doğru olmayacağını bildirdi.

Bayraktar, "Soya, mısır, bugün yemden, una, çikolataya, cipse varıncaya kadar kullanım alanı oldukça geniş olan ürünlerdir. Kullanım alanı bu kadar geniş olan bu türlerin GDO'lu olarak tüketicilere sunulması önemli riskleri de beraberinde getirecektir. GDO'larla ilgili yaşanan tartışmalar çiftçilerimize ve çiftçimizin ürettiği ürünlere zarar vermemelidir. Ülkemizde GDO'lu üretim yasak olup çiftçilerimizin ürettiği ürünlerin hiçbiri GDO'lu değildir. Bunun için yetkililer ve özellikle basınımız, halkımızı doğru bilgilendirmeli, GDO'larla ilgili etkin denetimi sağlayacak yasal mevzuat bir an önce oluşturulmalıdır. Ülkemizin şu anda GDO'lu ürün üretmeye veya ithaline de ihtiyacı yoktur. Ülkemizin toprakları ve biyolojik çeşitliliği her türlü riske karşı korunmalıdır" dedi.

Haberfx



Bu haber 597 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,863 µs