En Sıcak Konular

Çin, Afrika'ya 10 milyar dolar borç verecek

9 Kasım 2009 11:02 tsi
Enerjinin Çin'in Afrika ile olan ilişkilerinin sadece bir yanı olduğunu açıklayan ve Afrika ülkelerinin borçlarını silmeye devam eden Çin, Afrika ülkelerine 10 milyar dolarlık borç verecek.

Çin-Afrika Ekonomik İşbirliği Forumu, Mısır'ın Şarm El Şeyh şehrinde başladı. Forumun açılışını yapan Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, Çin ile Afrika arasındaki işbirliğini derinleştirmeyi, barış, güvenlik ve büyümenin artırılmasını hedefleyen bu toplantının ''yeni bir aşama'', ''ileriye doğru atılmış önemli bir adım'' olduğunu ve bu hedeflere ulaşılması için daha kat edilecek uzun bir yol olduğunu vurguladı. Çin Başbakanı Wen Jiabao ise, Çin'in geçmişte olduğu gibi gelecekte de uluslararası arenada Afrika'yı destekleyerek, Afrika ülkelerinin ''çıkarlarını'' koruyacağını söyledi. Wen, Afrika'ya 10 milyar dolarlık borç verileceğini kaydetti. Bugün yapılan Çin-Afrika İşbirliği Forumu 4. Bakanlar Toplantısı'nda konuşan Wen önümüzdeki üç yıl boyunca Çin'in Afrika'yla olan işbirliğini güçlendirmeyi amaçlayan sekiz önlem paketi sundu. Bu öneriler arasında iklim değişikliği sorununu göğüslemek için Çin'in Afrika'da 100 temiz enerji projesinin inşasına yardım etmesi, uydudan meteorolojik gözlem, yeni enerji türlerinin geliştirilip kullanılması, çölleşmenin önlenmesi ile çevre koruma gibi alanlarda işbirliğini güçlendirmesi bulunuyor. Ekonomik önlemlerin başında ise Pekin ile diplomatik ilişki kuran ağır borçlu ve en az gelişmiş Afrika ülkelerinin, bu yılın sonuna kadar süresi dolacak olan faizsiz kredi borçlarını silmesi geliyor. Çin, söz konusu ülkelerin ürettiği malların yüzde 95'ine, gümrük vergisi aşamalı olarak kaldırılacak ve Afrika ülkelerine 10 milyar dolar tutarında tercihli kredi sağlayacak. Bunun yanında Pekin, Afrika'daki KOBİ'lerin gelişmesi için kurulacak 1 milyar dolarlık özel krediye destek verecek. Çin Başbakanı, ülkesinin Afrika ülkelerine ve halklarına sağladığı ekonomik yardımların kesinlikle ''samimi'' olduğunu, hiçbir ''siyasi talep ve koşul'' taşımadığını yineledi.

Çin Uluslararası Radyosu'nun haberine göre, Wen Jiabao, Çin'in yardımıyla kurulan tarımla ilgili 10 pilot merkezin, Afrika halkına açlığın biteceği yönde umut olduğunu, kırsal bölgelerde kurulan 100 okulla, 30 bin Afrikalı çocuğun okul sorununun çözüldüğünü, 30 sıtma önleme ve tedavi merkeziyle yüz milyonlarca kişiye tedavi hizmeti sağlandığını ifade etti. Çin'in yardımıyla inşa edilen Zambia Devlet Stadyumu ve Cezayir Tiyatrosu'nun Çin-Afrika dostluğunun yeni sembolü haline geldiğini belirten Wen, Çin'in Afrika ülkeleri için yetiştirdiği 15 bin personel ve bu ülkelere gönderdiği çok sayıda teknoloji uzmanı ve genç gönüllünün de Afrika ülkelerine altından daha değerli olan insanlık hizmeti sunduğuna vurgu yaptı.

Son olarak Çin, geçen ay sonunda Somali hükümeti ile süresi dolan altı faizsiz kredi borcunun silinmesini öngören bir protokol imzalamıştı. Çin, 2006 yılında düzenlenen Çin-Afrika İşbirliği Forumu Pekin Zirvesi'nde Afrika ile olan ilişkilerini derinleştirmek amacıyla Çin'le diplomatik ilişkileri olan Afrika ülkelerinin yüklü miktardaki borçlarını silmeye karar vermişti. Bu karar çerçevesinde Çin, Afrika'da en yoksul ülkeler ile en az gelişmiş ülkelerin 2005 yılının sonuna kadar süresi dolan bütün faizsiz kredi borçlarının silinmesinin de dahil olduğu 8 maddelik bir program açıklamıştı. Bu kapsamda Çin, taahhüdünü yerine getirmek amacıyla kararı izleyen bir yıl içinde Afrika'daki 23 ülkeyle borç silme protokolü imzaladı.

Foruma, Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun yanı sıra aralarında Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir ve Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe'nin bulunduğu 50 ülkeden devlet ve hükümet başkanları katılıyor.

Cihan



Bu haber 606 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,786 µs