En Sıcak Konular

Piyasalarda neler oluyor?

9 Kasım 2009 10:33 tsi
Yurtdışında veri gündeminin sakin olduğu bir gün ile yeni haftaya başlayan piyasalar içeride Eylül ayı sanayi üretimini izleyecek.

Global piyasalardaki olumlu seyrin de etkisiyle bugün kurda aşağı yönlü, gösterge faizde ise yatay bir seyir bekleniyor.

Türkiye'de bugün Eylül ayı sanayi üretim verileri açıklanacak.

Reuters'ın 16 banka ve aracı kurum ekonomistinin katılımıyla yaptığı ankete göre toplam sanayi üretiminin Eylül'de bir önceki yılın aynı ayına göre medyan bazında yüzde 7.10 daralması bekleniyor.

Ayrıca bugün Kasım ayı birinci dönem TCMB beklenti anketi ve Ekim ayı Hazine nakit dengesi açıklanacak.

Gösterge faizin geçen hafta perşembe günü gelen satışlarla yüzde 9 seviyelerine kadar yükseldiğini, cuma günü ise hareketin tersinin görüldüğünü söyleyen bir bankanın tahvil-bono masası işlemcisi, "Satıştaki bankaların tekrar alım tarafına geçmesi, gösterge faizin toparlamasında oldukça etkili oldu. Dolar/lira da piyasa üzerinde olumlu etki yarattı ancak faiz tarafındaki sorunlar halen fiyatların içerisinde. O nedenle mevcut seviyeler kısa vadede dip olabilir. Yüzde 8.70 seviyesinin altında çok tutunamayabiliriz" dedi.

Gelecek hafta yapılacak ihalelerin de tahvil-bono piyasasında baskı yaratabileceğini söyleyen bankacı, TCMB'nin faiz indirimlerinin aynı hızda devam ettiği ortamda ihalelerin çok baskı yaratmadığını ancak artık piyasanın TCMB'nin de yavaşlayacağını düşündüğünden ihalelerin önümüzdeki günlerde faiz üzerinde baskı yaratmasının yüksek olasılık olduğunu belirtti.

Tahvil/bono piyasasında cuma günü spot kapanışta yüzde 8.80, valörlüde yüzde 8.71 olan 3 Ağustos 2011 itfalı gösterge kıymetin ortalama bileşik faizi bu sabah tezgahüstü piyasada yüzde 8.70 seviyesindeydi.

Gösterge tahvilde işlem bazında bileşik faiz 6 Ekim'de yüzde 7.59 ile tarihin en düşük seviyesine kadar gerilemiş, 5 Kasım'da ise yine işlem bazında yüzde 9 seviyesinin üzerini test etmişti.

ABD borsaları Cuma günü açılış sonrasında dalgalı işlemlerde düşerken, açıklanan işsizlik verisinde istihdamdaki azalmanın hafiflemeye başladığı ve önceki aylara ait işsizlik rakamlarının aşağı yönlü revize edildiğinin anlaşılmasının ardından artıya döndü. Geçen haftanın tümüne bakıldığında Dow ve S&P 500'deki kazanımlar yüzde 3.2'ü bulurken, Nasdaq yüzde 3.3 yükseldi.

Türkiye'deki piyasalar ise Cuma günü ABD tarımdışı istihdam ve işsizlik verileriyle dalgalanmıştı.

ABD verilerine kazanımlarının bir kısmını geri vererek tepki veren kur ve faiz daha sonra tekrar veri öncesi seviyelerine gerilemişti.

Bu sabah yayımladığı notta piyasaların yeni haftaya canlı bir küresel risk iştahı ile başladığını söyleyen HSBC stratejisti Fatih Keresteci, Türk mali piyasalarının güne olumlu bir havayla başlamasının beklendiğini belirtti.

Keresteci, "Zayıf dolar, dolar/lirayı 1.4700 seviyesine itebilir. Piyasaların gündemi oldukça hafif. Yurt dışında önemli bir veri açıklanmayacak. Türkiye cephesinde ise Eylül ayı sanayi üretimi rakamları izlenecek. Sanayi üretim rakamları TCMB'nin politika duruşu açısından önemli ipuçları sağlayacağından dolayı piyasalar üzerinde belirleyici olabilir" dedi.

Bankalararası piyasanın cuma günü spot kapanışında 1.4820/1.4855 lira olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonu, bu sabah ilk işlemlerde 1.4760/1.4800 lira seviyesindeydi. Aynı saat itibariyle euro/dolar paritesi 1.4939 seviyesinden işlem görüyordu.

TAHVİL-DÖVİZ-PARİTE
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarında işlem gören gösterge kağıdı 3 Ağustos 2011 vadeli tahvilin, bugün valörlü işlemlerinin saat 10.05 itibarıyla basit getirisi yüzde 8,90 bileşik getirisi de yüzde 8,63'e geriledi.

Bu tahvilin, aynı gün valörlü işlemlerinin önceki kapanışında basit getirisi yüzde 9,08 bileşik getirisi yüzde 8,80 olmuştu.

DOLAR KOTASYONLARI
Bankalararası piyasada dolar kotasyonlarında alışta en düşük fiyat 1,4710 lira, en yüksek fiyat 1,4740 lira, satışta en düşük fiyat 1,4760 lira, en yüksek fiyat 1,4790 lira düzeyinde bulunuyor.

PARİTE
Uluslararası piyasalarda avro-dolar paritesi 1,4973 sterlin-dolar paritesi 1,6793 yen-dolar paritesi ise 90,15 düzeyinde seyrediyor.

sabah



Bu haber 466 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,762 µs