En Sıcak Konular

Dünya güvenliğinde 'Türkiye' teklifi

9 Kasım 2009 09:40 tsi
Dünya güvenliğinde 'Türkiye' teklifi Dünyanın tartıştığı konuda Türkiye'ye arabulucu rolü teklifi geldi. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı El Baradey’den bir öneri: İran zenginleştirdiği uranyumu Türkiye’de depolasın. Herkes Türkiye’ye güveniyor.

İran Batı ile nükleer müzakerelerde Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun (UAEK) sunduğu anlaşma taslağına sıcak bakmazken, UAEK Başkanı Muhammed Baradey hem İran’ın hem de ABD ile Avrupa’nın kaygılarını azaltabilecek yeni bir uzlaşma önerdiğini duyurdu: “İran zenginleştirdiği uranyumu Türkiye’ye göndersin.” Ancak İranlı Press TV, UAEK’nın daha önce de bu öneriyle geldiği Tahran’dan ‘ret’ yanıtı aldığını duyurdu.

UAEK taslağı, İran’ın yüzde 5 oranında zenginleştirdiği uranyumu Rusya ile Fransa’ya gönderip yüzde 20 oranında zenginleşmiş olarak geri almasını içeriyor. Önce “Peşinen yakıtı alır, sonra uranyumu parça parça gönderirim” itirazı getiren Tahran, ardından “Hiç göndermemeyi, doğrudan yakıt ithalini tercih ederim” diyerek anlaşmayı ret sinyali verdi. Bunun üzerine PBS’e İran’ın uranyumunu UAEK gözetiminde Türkiye’de depolayabileceğini, bu arada yakıtını da Rusya’dan alabileceğini söyleyen Baradey, “Bu teklif işe yaramalı. Çünkü İran Türkiye’ye çok güveniyor. ABD de bunu kabul eder, çünkü onlar da Türkiye’den çok memnun” dedi. UAEK Başkanı, önerisini Ankara’ya sunmadığını söyleyip ekledi: “Ama Türk yetkililerin buna olumlu bakacağından eminim.”

İranlı yetkililerle her gün temasta olduğunu aktaran Baradey, “Bana uranyumu İran’da tutmak istediklerini söylüyorlar, ben de bunun krizi bitirme amacını çökerteceğini anlatıyorum. Nükleer silah için kullanılabileceği algısını yok etme adına uranyumu yurtdışına çıkarmamız lazım” bilgisini verdi.

Türkiye’nin BM Temsilcisi Ertuğrul Apakan, plandan haberi olmadığını kaydetti. Bir İranlı yetkili de “İran, çok önce bu öneriyi reddetmişti. Baradey  pazarlıklara medya dikkatini çekmemek için  Ahmedinecad’ın Türkiye ziyaretinden faydalanmak istiyor.” (Radikal)



Bu haber 664 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,212 µs