eşit yurttaşlık istedi | " /> eşit yurttaşlık istedi | "/>

En Sıcak Konular

Aleviler eşit yurttaşlık istedi

8 Kasım 2009 19:14 tsi
Aleviler eşit yurttaşlık istedi Alevi örgütlerinin düzenlediği 'Eşit Yurttaşlık İstiyoruz' mitingi İstanbul Kadıköy Meydanı'nda yapıldı. Katılımın 500 bin kişi olduğu belirtilen mitingde yapılan konuşmalarda hükümete eleştiriler öne çıktı...

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, ''(Bu Alevilerden adam olmaz, bu Aleviler bir araya gelemez, bu Alevilerden iş çıkmaz) diyorlardı. Şimdi görsünler bu resmi, görsünler bu sesi, görsünler o güzel cemalinizi'' dedi.

Balkız, Kadıköy'de Alevi Bektaşi Federasyonu'nun yanı sıra Pir Sultan Abdal Derneği, çeşitli Alevi örgütleri, sendikalar ve siyasi partilerin de katıldığı ''Ayrımcılığa Karşı Eşit Yurttaşlık Hakkı'' mitinginde konuşma yaptı.

Ankara'da geçen yıl düzenlenen mitingde, Diyanet İşleri Başkanlığının ve zorunlu din derslerinin kaldırılmasını, Madımak Oteli'nin müze olmasını ve Alevi köylerine cami yapılmaktan vazgeçilmesini istediklerini belirten Balkız, bugüne kadar hiçbir sonuç alamadıklarını söyledi.

Balkız, AK Parti'nin 3 Haziran 2009 tarihinde bir Alevi Çalıştayı düzenlediğini, Çalıştay'a 35 Alevi örgüt temsilcisi ile birlikte katıldıklarını ve taleplerini birleştirerek Diyanetten sorumlu Devlet Bakanı Faruk Çelik'e sunduklarını kaydetti.

Alevilerin hiç bir haklarının olmadığını savunan Balkız, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Sayın Başbakan'a şunu söylemek isteriz, bu iş kapalı kapılar arkasında olabilecek bir iş değil. Hele hele Dolmabahçe yöntemleriyle çözülebilecek bir iş asla değildir. Biz Dolmabahçe'ye gelip görüşecek kesimler değiliz, olmadık, olmayacağız. Biz meydanlarda konuşacağız. Sayın Başbakan, biz 2010 yılında okullar açıldığında biz çocuklarımıza 'zorunlu din derslerine girmeyin, boykot edin' demek istemiyoruz.''

Balkız, devletin evrensel anlamda bütün kurum ve kuruluşlarıyla gerçekten demokrat, laik, sosyal, eşitlikçi ve özgürlükçü, insan haklarına dayalı bir yapıya kavuşuncaya dek bu yollarda yürümeye devam edeceklerini söyledi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş de Diyanet İşleri Başkanlığının laik bir devlette bulunmaması gereken bir kurum olduğunu savunarak, kaldırılmasını istediklerini söyledi. Devletin inançlara eşit mesafede olması gerektiğini belirten Gümüş, zorunlu din dersinin de insan hak ve özgürlüklerine aykırı olduğunu, buna hem iç hukukta hem de AİHM'de karar verildiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Tunceli'de cemevi ziyaretine de değinen Gümüş, ''Onun ayakkabı çıkararak cemevine girmesi kimi çevrelerce alkışlandı ama Cumhurbaşkanı bilmelidir ki cemevine saygının ilk koşulu Alevilerin ibadet yerini tanımaktır'' dedi.

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil de ''Daha dün bizi terörist ilan edenleri, sesini çıkaranları şaklaban ilan edenleri yanlarına alıp polis kordonları altında cemevlerimizi ziyaret ediyorlar. Cemevi gönül evidir. Sizin girdiğiniz yerse dört duvardır. Bu sesi herkes duysun'' diye konuştu.

Mitinge, CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, KESK Genel Başkanı Sami Evren, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı Alper Taş, Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Bağımsız İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, sanatçı Suavi, Şevval Sam ve çok sayıda kişi katıldı.

Konserlerle olaysız şekilde sona eren mitinge katılımın 500 bin kişi olduğu belirtiliyor.

cihan-aa



Bu haber 553 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,963 µs