sıcak mesajlar | " /> sıcak mesajlar | "/>

En Sıcak Konular

Esad'dan sıcak mesajlar

8 Kasım 2009 18:40 tsi
Esad'dan sıcak mesajlar Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad Suriye kökenli PKK'lılar için önemli bir mesaj verdi. Esad, Türkiye'nin AB ve ABD ile ilişkileri konusunda da 'sanılanların' dışında ilginç görüşleri var...

"Ülkelerine dönen Suriye kökenli PKK'lılar tutuklanmayacak"... Bu sözler, Suriye'nin başındaki isimden, Cumhurbaşkanı Beşşar Esad'tan... Esad, "Türkiye ile geleceği inşa edeceğiz" dedi, İsrail'i uyardı, müzakerelerde, en doğru mesajı ileten ülkenin Türkiye olduğunu söyledi. Özel hayatı hakkında da sami konuştu. Suriye Cumhurbaşkanı Esad, Mehmet Ali Birand ve Ertuğrul Özkök'ün sorularını yanıtladı. 

Ortadoğu tarihinin en otoriter liderlerinden Hafız Esad'ın oğlu, değişimin sembolü Beşşar Esad, Mehmet Ali Birand ve Ertuğrul Özkök'ün sorularını yanıtladı.

Gündemin ilk maddesi dağdan inmesi beklenen Suriyeli PKK'lıların statüsüydü.

Esad, Türkiye kaynaklı bir bilgiyi aktardı: "Suriyeli PKK'lıların sayısı bin 500 civarında" dedi ve dönenlerin Türkiye'deki gibi tutuklanmayacağını söyledi.

"Af yasal bir ifade, çünkü yargı makamlarının kişiler hakkındaki hükmünü ilgilendiriyor. Dönerlerse hukukun dışında kalacaklar. Bunun için hukuki bir terim olduğunu sanmıyorum. Şöyle söyleyelim: Bu kişilerin suçlu olmadığına dair, hükümet tarafından siyasi bir karar alınacak."

Esad, "Birbirini hiçbir zaman düşman olarak görmeyen iki ülkenin geleceği birlikte inşa edeceğini" de vurguladı.

Suriye Cumhurbaşkanı'na göre, ilişkileri bu seviyeye getiren ilk adımı atansa, 10'uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer oldu.

"Sadece birkaç yıl içinde bu noktaya gelinmedi. İki tarafta halk düzeyinde sağlam bir temel var. Bu hükümetlerden daha da önemli. Ben, Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Gül ve öncesinde de Cumhurbaşkanı Sezer hakikaten çok aktif rol oynadık. Ama halk düzenide sağlam temel olmasaydı bugün bulunduğumuz noktaya gelemezdik."

Esad'ın İsrail'e de bir mesajı var: "İsrail'i ordusu değil, Suriye ile yapacağı barış kurtarır.

Peki, Türkiye'nin Suriye İsrail barış görüşmelerinde oynadığı rol  ne? Barış için Suriye halkının desteğini aldığını söyleyen Esad, Türkiye'nin arabuluculuk görevini başarıyla yürüttüğü görüşünde... Esad'a göre, doğru mesajı iletebilen ülke Türkiye oldu:

"Türkiye realiteyi gözeten bir ülke. Bu da Suriye'nin çıkarına... Çünkü Suriye'yi diğer ülkelerin de tanıması gerektiği imajını veriyor. Her toplantıda böyle bir rol üstlendiler."

Suriye Cumhurbaşkanı Türkiye'nin hem Avrupa Birliği'ne girmesini istedi hem de Amerika'yla ilişkilerini geliştirmesinden yana olduğunu ifade etti.

İran konusuna gelince... Suriye Cumhurbaşkanı, Ortadoğu'da nükleer silah istemediklerini vurguladı.

"Ordadoğu'da nükleer bomba görmek istemiyoruz. Buna ihtiyaç yok. Tabii ki buna İsrail'in nükleer silahları da dahil. Ama ben İran'ın nükleer bomba üretmeye çalıştığını düşünmüyorum. Buna ihtiyaçları yok."

Suriye, Türkiye ile birlikte Ortadoğu'daki iki laik devletten biri... Arapa ülkeleri arasında tek laik yönetime sahip devlet...

Esad, İslam dünyasının dindarlaştığı görüşünde... Ama aşırı uçlara karşı da net...

Suriye Cumhurbaşkanı, Taliban'ın yaptığının İslam anlayışına uymadığını da söyledi.

Esad özel konulara da girdi.

Din konusundaki özgürlüklerin hem ülkesinde hem de ailesinde net olduğu mesajını verdi.

Esad, eşinden hiç başını örtmesini istemediğini hatta bunu hiç düşünmediğini söyledi:

"Gerçek İslam insanın içindedir kıyafetlerinde değil. Bütün dinlerin temelinde insanların arasında iyi ilişkiler kurulması vardır. Dinler öncelikle bunun için gönderilmiştir."

cnnturk



Bu haber 596 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,345 µs