flaş gelişme | " /> flaş gelişme | "/>

En Sıcak Konular

Tartışılan ziyarette flaş gelişme

8 Kasım 2009 17:25 tsi
Tartışılan ziyarette flaş gelişme Hakkında 'insanlık suçu' işlediği gerekçesiyle Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından 'tutuklama' kararı bulunan Sudan Devlet Başkanı El Beşir'in Türkiye ziyaretiyle ilgili flaş bir gelişme yaşandı. Sudan'dan yapılan açıklama...

Sudan Devlet Başkanı El Beşir Türkiye'ye gelmiyor. Uluslararası ceza mahkemesinin hakkında tutuklama kararı çıkardığı El Beşir Türkiye'ye gelmiyor. El Beşir İSEDAK toplantısına katılmak üzere bu akşam İstanbul'a gelecekti.

El Beşir'in bugün için Türkiye'ye gelmeeyceği ancak yarın veya daha sonraki günler için kesin kararın henüz açıklanamdığı öğrenildi.

DARFUR KASABI

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), 4 Mart 2009'da, Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir hakkında tutuklama emri çıkarmıştı. El Beşir, Darfur'da insanlık ve savaş suçu işlemekle itham ediliyor.

İnsanlık suçları başlığı altında; cinayet, toplu infaz, işkence, tecavüz ve zorla uzaklaştırma yer alırken, savaş suçları başlığı altında ise; kasten masum sivillere yönelik saldırı emri vermek ve yağma yapmak bulunuyor.

Karara göre, bu suçlar, Darfur'daki sivillere karşı işlendi. Sivillerin büyük bölümünün, hükümet tarafından isyancı grupları desteklediği düşünülen Fur, Masalit ve Zaghava gruplarına mensup olduğu belirtilmişti.

200 BİN SUDANLI ÖLDÜ

BM verilerine göre, Darfur'da 4 yıldır süren iç savaşta en az 200 bin kişi öldü, 4 milyon kişi insani yardım olmaksızın yaşayamayacak durumda. 2.5 milyon insan ise yerlerinden oldu.

Sudan hükümetinin izniyle Afrika Birliği Barış Gücü Darfur'da asker bulunduruyor. Şiddet ise eskisi gibi olmasa da hala sürüyor.

NEDEN GELMİYOR?

Sudan'ın resmi haber ajansı SUNA, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) 25. Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) toplantısı için Türkiye'ye gelmesi beklenen Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir'in, Türkiye ziyaretini, ''Sudan'daki bir sorun nedeniyle ertelediğini'' duyurdu.

SUNA'nın haberine göre, bugün Mısır'ın Şarm El Şeyh kentinde düzenlenen Çin-Afrika zirvesine katılan Ömer El Beşir, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü telefonla arayarak, İSEDAK toplantısı için İstanbul'a gelemeyeceğini bildirdi.

Habere göre El Beşir, partisiyle Sudan'daki eski isyancılar arasındaki anlaşmazlığa çözüm bulmak için Sudan'ın başkenti Hartum'a dönmek zorunda olduğunu kaydetti.

Ajanslar



Bu haber 861 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,734 µs