En Sıcak Konular

CHP ve MHP'nin 10 Kasım itirazına PKK'dan destek!

8 Kasım 2009 16:36 tsi
Hükümetin demokratik açılımı Meclis Genel Kurulu’nda 10 Kasım’da görüşme kararına CHP ve MHP’den sonra PKK’dan da itiraz geldi. Örgütün 3 numaralı adamı Duran Kalkan MHP ve CHP'nin tavrını destekledi.

Örgütün üç numarası, MHP ve CHP’nin tavrını destekledi: Türkiye toplumunun yas tuttuğu gün demokratikleşmeyi tartışmak tehlikeli. PKK’nın Kandil’deki yöneticilerinden Duran Kalkan, Kürt açılımının zamanlamasını eleştirdi: 10 Kasım Atatürk’ün ölüm yıldönümü. Türkiye toplumu doğal olarak yasta. Böyle duyarlı bir günde, Meclis’te açılım konuşulursa sadece ırkçı şoven salvolar atılır... CHP lideri Baykal ve MHP lideri Bahçeli de demokratik açılımın 10 Kasım’da Meclis’e getirilmesini ‘manidar’ bulmuşlardı: Yoksa Başbakan birilerine bir şeyleri yaptık diye belli bir tarihte söz mü verdi? 10 Kasım niye seçildi?

Hükümetin demokratik açılımı Meclis Genel Kurulu’nda 10 Kasım’da görüşme kararına CHP ve MHP’den sonra PKK’dan da itiraz geldi. PKK yöneticisi Duran Kalkan, 10 Kasım’ın Atatürk’ün ölüm yıldönümü olduğunu belirterek, “Meclis’in o gün toplanması provokasyon olur. Türkiye toplumu doğal olarak yas tutuyor. Mustafa Kemal’i anma törenleri yapılıyor. Böyle bir günde Meclis nasıl Kürt sorununu tartışabilir, demokratikleşmeyi tartışabilir” dedi.

Provokasyon olur

Demokratik açılım görüşmelerinin 10 Kasım’da yapılmasına itiraz edenler arasına PKK da katıldı. Örgütün üst düzey yöneticilerinden Duran Kalkan, Fırat Haber Ajansı’nda yer alan röportajında, demokratik açılımla ilgili görüşme tarihinin 10 Kasım’a denk gelmesinin “provokasyon amacı taşıdığını” savundu. Kürt sorunuyla ilgili Meclis’te yapılacak olan görüşmelerin tarihinin defalarca ertelendiğini iddia eden Duran Kalkan, şunları söyledi: “Dikkat edilirse şimdi diyorlar ki 10 Kasım’da olacak. Bu yaklaşım başlı başına bir provokasyondur. Çünkü 10 Kasım Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm günü. Türkiye toplumu doğal olarak yas tutuyor. Mustafa Kemal’i anma törenleri yapılıyor. Böyle bir günde Meclis nasıl Kürt sorununu tartışabilir, demokratikleşmeyi tartışabilir. Eğer öyle bir şey gündeme getirilirse, böyle duyarlı olunan bir günde sadece ırkçı şoven salvolar atılır. Eğer öyle olacaksa, besbelli ki bu çok tehlikelidir.”

‘Bu iş AKP’yle olmaz’

Duran Kalkan, hükümete yönelik sert eleştiriler de yönelttiği konuşmasında “AKP’yle bu işin olmayacağına, yürümeyeceğine herkes kanaat getirdi” dedi. PKK’nın AKP karşıtı olmadığını da iddia eden Kalkan, şu değerlendirmelerde bulundu: “Hiç kimse sözlerimizi yanlış anlamamalı. Biz fanatik AKP karşıtı değiliz. Bu sözlerden dolayı öyle anlaşılmamalıyız. Bırakalım karşıt olmayı, yıllardır hareket olarak AKP’ye şans tanıdık, fırsat verdik. Demokratik siyasî çözümler getirmesini istedik. Bazı çevreler diyorlar ki, bakın Kürtçe konuşuluyor, televizyonda Kürtçe yayın yapılıyor, bunları AKP getirdi. Böyle sanmak gerçekleri anlamamaktır.”

Baykal AKP’ye sert çıkmıştı

Demokratik açılım görüşmelerinin 10 Kasım’da yapılmasına en sert muhalefet CHP lideri Deniz Baykal’dan gelmişti. AKP’ye “gizli gündemin mi var” suçlaması yönelten Deniz Baykal, şunları söylemişti: “Açılımın, Atatürk’ün ölüm gününde getirilmesinin derin bir anlamı var mı soruyorum. Birisi bilerek bir şey mi ima etmeye çalışıyor? ‘Atatürk artık aramızdan ayrıldı, şimdi biz bunları yapabiliriz mi’ demek istiyor? Eğer öyleyse, bunun anlamını hep beraber tespit ediyoruz. Eğer bu açılım TBMM’ye gelecekse, Türk bayrağının yarıya indiği bir gün getirilmiş olmasının da çok özel bir anlamı vardır. Türk bayrağının yarıya indirildiği bir günde, Mecliste biz bu açılımı konuşacağız.’’
10 Kasım tarihine itiraz edenler arasında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de vardı. Bahçeli, “Cumhuriyetimizin kurucusunun ölüm yıldönümünde, Cumhuriyet varlığının tartışılacak olması dikkat çekici ve düşündürücüdür” açıklaması yapmıştı.

taraf



Bu haber 693 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,334 µs