En Sıcak Konular

Çin-ABD arasındaki ticari sürtüşme sürüyor

8 Kasım 2009 13:29 tsi
Çin, ABD'nin Çin lastiğine getirdiği ek vergiye tepki olarak ve iç piyasadan gelen talep doğrultusunda ABD'den yapılan otomobil ithalatına anti damping ve anti sübvansiyon araştırması başlattı.

Çin Ticaret Bakanlığı, motoru 2.0 ve üzerindeki ABD yapımı arazi araçlar ve binek otomobillere anti damping ve anti sübvansiyon araştırması başlattı. Kararın, Çin Otomobil Üreticileri Derneği'nin (CAAM) yaptığı araştırma başvurusunun ardından alındığı kaydedildi.

Bakanlığın internet sitesindeki açıklamaya göre CAAM, ABD otomobil üreticilerinin haksız olarak Washington yönetiminin verdiği 31 devlet sübvansiyon programından yararlandığını bildirdi. Çin Ticaret Bakanlığı'nın bunlardan 24'üne araştırma başlattığı kaydedildi. Cuma günü alınan bu kararın ABD'li taraflarla görüşülüp, Çin kanunlarına göre alındığı dile getirildi. Araştırmanın normalde 6 Kasım 2010 tarihinden önce biteceği, ancak ihtiyaç görülmesi halinde bu sürenin uzatılabileceği belirtildi.

Çin'in bu kararının, ABD Ticaret Bakanlığı'nın Çin yapımı petrol borularına yönelik uyguladığı anti damping vergisinin ardından gelmesi dikkat çekti. Çin, bunun kendilerine karşı ABD'nin yaptığı en büyük ticaret hareketi olduğunu belirtiyor. Buna göre, 37 Çin şirketinin ürettiği Petrol ve Sondaj Boruları (OCTG Oil Country Tubular Goods) için yüzde 36,53 vergi tarifesi uygulanacak. Bazı şirketlerin vergisinin ise yüzde 99,14 olacağı dile getirildi.

Çin Ticaret Bakanlığı, ABD'nin bu tutumunu şiddetle kınarken, Bakanlık Sözcüsü Yao Jian, Çin'in yerli endüstrinin çıkarlarını korumak için adım atacağını söylemişti. Bakanlık, 15 Eylül'de ABD'den ithali yapılan ve damping uygulandığı söylenen otomobil ve tavuk ürünlerine karşı araştırma başlatmayı planladığını duyurmuştu.

Her ne kadar geçen ay sonunda Çin ve ABD arasında Çin'in Hangzhou şehrinde yapılan görüşmelerde kriz ortamında karşılıklı ticari koruma önlemlerinin iki tarafa da zarar vereceği konusunda prensip anlaşmasına varılsa da, dünya otomotiv pazarında önemli bir yere gelen Çin'in iç piyasasından gelen bu talep karşısında söz konusu yola başvurması dikkat çekti. 20. Çin -ABD Ortak Ticaret Komisyonu Toplantısı 29 Ekim'de Çin'in doğusundaki Zhejiang eyaletinin merkezi Hangzhou kentinde yapılmış, toplantıya Çin Başbakan Yardımcısı Wang Qishan ile ABD Ticaret Bakanı Gary Locke ve ABD Ticaret Temsilcisi Ron Kirk ortaklaşa başkanlık etmişti. İki tarafın toplantıda ticari korumacılığa ve yatırım korumacılığına karşı olduğunu ve G-20 Zirvesi'nde varılan anlaşmalara uyulması gerektiğini bildirilmişti.

ABD Başkanı Barack Obama'nın üç yıl Çin'den yapılan lastik ithalatına mevcut yüzde 4'ün üzerine ilk yıl yüzde 35, ikinci yıl yüzde 30 ve üçüncü yıl yüzde 25 olmak üzere ek vergi koymuştu. Bunun üzerine başlayan sürtüşme, Çin'in ABD'nin tavuk ve otomotiv parçaları ihracatına damping soruşturması açmasıyla yeni bir boyut kazanmıştı. Çin, ABD'nin ünlü GM, Chrysler ve Ford otomobillerinin ithalatına araştırma başlatacağını duyurmuştu.

Çin'in otomobil satışlarının yılsonunda 12,6 milyon olması beklenirken, ABD'deki rakamın 10,5 milyon olacağı tahmin ediliyor.

cihan
 



Bu haber 618 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,125 µs