En Sıcak Konular

Modernleşme suç oranını artırıyor mu?

8 Kasım 2009 11:38 tsi
Nevşehir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cihan, modernleşme ile sosyal, kültürel ve ekonomik değişimin suç oranlarını artırdığını söyledi.

Prof. Dr. Cihan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1980'li yıllardan itibaren kapalı bir toplum niteliği taşıyan Türkiye'deki metropol kentler dışında kalan birçok yerleşim biriminde önce bölgelerarası sirkülasyonun arttığını, sonra da uluslararası nüfus ve insan sirkülasyonunun yoğunlaştığını kaydetti.

Bu sirkülasyonun 1990 ve 2000'li yıllardan itibaren daha da arttığına dikkati çeken Cihan, buna bağlı olarak suç oranlarının arttığını belirtti.

Toplumların modernleştikçe para, insan, çevre ve gelir algısının insanlarda değiştiğine yol açtığını ifade eden Cihan, şöyle konuştu:

''Geleneksel toplumlarda kanunların yanı sıra ailenin kuralı, mahallenin kuralı, örfü ve adeti vardır. Birey, o örf ve adetler çerçevesinde hareket etmek durumundaydı. Birey, sosyal bir grup içinde baskı altında tutulabiliyordu. Bu baskı maddi baskı değil manevi bir baskıdır. Bu aynı zamanda bir kontrol mekanizmasıydı. 1980'li yıllarda dışa açılmayla birlikte bireyin toplum içindeki özgürlük alanı giderek arttı. Yani geleneksel değerler erozyona uğradı. İnsan ne pahasına olursa olsun gelir elde etmeyi, maddi çıkar sağlamayı, bunu kimi zaman bireysellikten öteye taşıdı. Mevki ve makam sahibi olmak için donanımlı, birikimli insanlar aracılığıyla organize bir şekilde yapıldığı zaman daha kısa sürede daha fazla gelir elde edileceği kanısı, insanları değişik yollara başvurmaya yönlendirebiliyor.''

Sosyal değişmeyle birlikte kültürel değişimin de yaşandığını belirten Cihan, değerlerin erozyona uğramasıyla toplumsal normların yerini paraya bıraktığını söyledi.

Paranın modern toplumlarda bütün değerlerin ölçütü olarak algılandığını ifade eden Cihan, ''Paran varsa değerlisin ya da insanın değeri para sahibi olmakla doğru orantılı gibi bir algılama toplumda giderek yaygınlaşıyor. Burada medyanın büyük faktörü var. Medyada sunulan haberlere konu olan olaylardaki kişilerin alışkanlıklarını ve davranışlarını özelliklere küçükler örnek alıyor'' dedi.

Bu yönüyle medyanın büyük sorumluluk taşıdığını belirten Cihan, şunları kaydetti:

''Suç oranını aşağı çekmek istiyorsak yasal düzenlemelerin ötesinde insanlar arasındaki ilişkileri yeniden düzenleyip paraya atfettiğimiz değeri yeniden yorumlayıp ileriye yönelik yeni normlar oluşturulmalı. Modern toplumlar, sorunlu toplumlardır. Sorun, modern toplumla birlikte vardır. Geleneksel toplumlar yaşayışta ve düşüncede sadedir. Dolayısıyla modernleşme ivme kazandıkça toplumdaki suçluluk oranı, suç işleme potansiyeli giderek artacaktır. Yani bu bir kaçınılmaz sondur. İnsan olgunlaştıkça düşüncesi, fikri gelişiyor, ölüme doğru yaklaşıyorsa toplumların da çocukluk, olgunluk ve yaşlılık evresi vardır.''




Bu haber 543 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,551 µs