iyibi" /> iyibi"/>

En Sıcak Konular

"Atatürk Kurtlar Vadisi'nden geçmezdi!"

0 0 0000 00:00 tsi
Gençlerdeki şiddeti hortlatan Kurtlar Vadisi dizisi yeniden ekranlarda. Kurtlar Vadisi’ne inen Psikolog Alanur Özalp gerçek yaşamdan farklı olarak, TV’de öğrenilen şiddeti iyibilgi’ye anlattı…. iyibi

Gençler arasında  ve özellikle okullarda şiddet olaylarının artması nedeniyle tekrar yayınları kanal yöneticilerince kaldırılan Kurtlar Vadisi, yeniden ekranlarda boy göstermeye başlayınca izleyiciler RTÜK telefonlarına sarıldı.

İlk bölümü geçtiğimiz günlerde yayınlanan "Kurtlar Vadisi-Terör" dizisi için RTÜK'ün 444 1 178 hattına 1800 telefon geldi. İlginç olan yanı ise telefonların yüzde 45'inin beğeni içermesiydi.  İzleyicilerin yüzde 55'i ise dizinin yayından kaldırılmasını talep etti. Bugüne dek diziye yönelik toplam 7 bini aşkın şikâyet geldi.

Ha morfin ha Kurtlar Vadisi

Saddam’ın asılma görüntülerinin TV’de yayınlanmasının ardından onlarca çocuğun kendini asması TV’deki şiddetin etkilerinin eı vurucu örneği oldu! Diziye gelen şikâyetlerde izleyiciler,  Kurtlar Vadisi yüzünden liselerde çok olumsuz olaylar gerçekleştiğini, dizinin gençlere kötü örnek olacağını Kürtlere cephe alınacağını ve ırkçılığı körükleyeceğini düşünüyordu.

Hatta dizinin bizi 1970'lere geri götüreceği, 1970 kuşağı olarak o günleri yeniden yaşamak istemediklerini dahi belirtenler dahi var. “Psikopat bir gençlik yetişiyor” diyenlerin de sayısı bir hayli. TV ve şiddet üzerine yaptığı yorumlarla dikkat çeken Nevzat Tarhan bir açıklamasında, şiddetin beyinde morfin etkisi yarattığını bu yüzden Kurtlar Vadisi örneğinde olduğu gibi şiddet içerikli dizilerin bağımlılık yaptığını anlatıyordu.

Dizinin saati bir an önce değişmeli

İyibilgi’ye Kurtlar Vadisi hakkında açıklama yapan psikolog Alanur Özalp acilen “Kurtlar Vadisi” dizisinin saat 23.00’dan sonraya alınması gerektiğini vurguluyor. Çocukların aileler izlerken yasaklamayla bu diziden uzaklaşmayacağına vurgu yapan Özalp, mutlaka çocuk ve ergenler uyuduktan sonra dizi yayına girmeli, en azından ertesi gün okula gidecekleri için seyretmeme ihtimalleri yüksek olur.

Diziden etkilenen bir çocuk öğretmenini vurdu

Pek çok TV yapımcısı çocuk ve ergenler için hassasiyet göstererek bu filmleri geç saatte yayınladı” önerisini yapıyor. “Dizi bir haftadır yayında fakat geçen hafta bu diziden etkilenen bir öğrencinin öğretmenini silahla yaraladığına şahit olduk” diyen Alanur Özalp, şiddet içerikli dizilerin yapımcılarını para yüzünden gençliği felakete sürüklemekle suçluyor.

Şiddet TV’de yıkımı yaşamadan öğreniliyor!

TV’de izlenen şiddetin, şiddete maruz kalmaktan ve çevresinde şiddete maruz kalmaktan daha çok şiddete ittiğini anlatan Alanur Özalp, “Depremi yaşayanlar değil, TV ekranlarından izleyenler daha çok bunalıma girdi ve deprem paniği çok daha uzun sürdü. Deprem örneği şiddetin televizyon ekranlarından yaptığı etkinin büyük bir örneğidir” şeklinde konuştu. Çocuk ve ergenlerin, TV’de uygulanan şiddetin gerçekte kendilerinde ve çevresinde yarattığı acıyı görmedikleri için, şiddeti konusunda bir farkındalık geliştiremediklerini belirten Alanur Özalp, “Şiddeti böylelikle kolay ve yıkımsız bir eylem olarak algılıyorlar” dedi.

Atatürk’ün yorumu ve Kurtlar Vadisi’nin duruşu

“Kurtlar Vadisi” dizisi örneğinden yola çıkan Alanur Özalp, bu tip dizilerde vatan sevgisi için şiddeti meşru gösteren tipler bulunduğunu altını çizdi. Şiddeti meşru kılan tiplerin dizilerde yer almasının sakıncalarına değinen Özalp, “Ülke için savaşan bir asker ve devlet adamı olan Atatürk bile ‘Savaş meydanda kazanılır, biz barışı imza masasında üzerinde kazandık’” demiştir. Hakkı savunmak, doğruyu kollamak gibi sebeplerle şiddetin doğru gösterilmesi, aklın gücünü, adaleti, mahkemeyi devre dışı bırakarak, silaha sarılmayı öğütlemektir. Bunu kabullenmek mümkün değildir” tespitlerini yaptı.

www.iyibilgi.com



Bu haber 325 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    4,035 µs