En Sıcak Konular

Siz de bir deniz kaplumbağası evlat edinin

0 0 0000 00:00 tsi
Siz de bir deniz kaplumbağası evlat edinin Doğal Hayatı Koruma Vakfı-Türkiye (WWF-Türkiye) ilginç bir kampanya başlattı. Kampanya hepimizin yakından tanıdığı kaplumbağalar ile ilgili... İşte ayrıntılar...

Kampanyanın Proje Koordinatörü Talya Enriquez, deniz kaplumbağalarının her yıl denizleri aşarak, yumurtalarını bırakmak için Türkiye’nin Akdeniz kıyılarına geldiklerini, bu zorlu yolculuklarının tek amacının da doğdukları kıyılarda yavrularına hayat vermek olduğunu belirtti.

Enriquez, WWF-Türkiye’nin 2006 yılı mayıs-eylül ayları arasında Adana Akyatan’da yürüttüğü deniz kaplumbağaları izleme ve koruma çalışmaları sayesinde binlerce yavru deniz kaplumbağasının hayata ‘merhaba’ dediğini ifade ederek, “Yeşil deniz kaplumbağasının Akdeniz’deki yuvalama bölgeleri Türkiye, Lübnan, İsrail, Mısır ve Kıbrıs’tır. Ülkemizdeyse Akyatan kumulları, dünya çapında nesli tehlike altında olan yeşil deniz kaplumbağasının Akdeniz’deki en önemli yuvalama kumsallarındandır” dedi.

Yeşil deniz kaplumbağalarının yok olmaması için yuvalama alanının korunmasının büyük öneme sahip olduğuna dikkati çeken Enriquez, “Akyatan kumulları koruma ve izleme çalışmaları, WWF-Türkiye ile Adana İl Çevre ve Orman Müdürlüğü arasında imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde, Adnan Menderes ile Hacettepe Üniversitesi’nin teknik katkılarıyla gerçekleştirildi. Alan çalışması sırasında, anne deniz kaplumbağalarının yaptıkları yuvalar kumun altına yerleştirilen kafesler yardımıyla koruma altına alındı” diye konuştu.

Enriquez, sahil için en büyük tehdidin güney komşulardan ve yabancı bandıralı gemilerden gelen atıkların karaya vurması olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

“2006 yılında yaklaşık 600’e yakın deniz kaplumbağası yuvası belirlendi. Bu da binlerce yavru deniz kaplumbağasının yumurtalarından çıkıp denize kavuşabildikleri anlamına geliyor. Deniz kaplumbağaları, bir sonraki yumurtlama mevsiminde yavrulamak için doğdukları kıyılara döndüğünde o kıyıları bulabilmeleri turizm, yapılaşma, kirlilik gibi kıyılara yönelik baskıların azaltılmasına bağlı.”

Talya Enriquez, nesli tehlike altındaki bu türlerin gelecek yıl da Türkiye kıyılarını ziyaret edebilmesi için desteğe ihtiyaçları olduğunu, bu nedenle de “Bir Deniz Kaplumbağası Evlat Edinin” kampanyası başlattıklarını söyledi.

Doğa severlerin kampanyaya katılarak kendileri veya sevdikleri adına deniz kaplumbağası evlat edinerek, deniz kaplumbağalarının yaşama alanlarının iyileştirilmesine katkı verebileceklerini belirten Enriquez, “Kampanya çerçevesinde elde edilen gelir, bir deniz kaplumbağasının yumurtadan çıkmadan önceki dönemden, yumurtadan çıkışta denize vardıkları süreye kadar korunmasını sağlamak için yumurtlama alanlarının korunması amacıyla kullanılıyor” dedi.

Enriquez, deniz kaplumbağalarının 10 YTL karşılığında evlat edinilebildiğini ifade ederek, “Bağışlanacak her 10 YTL ile bir deniz kaplumbağasına hayat verilecektir. Deniz kaplumbağası evlat edinerek, milyonlarca yıldır bizimle aynı kıyıları paylaşan, ancak bugün insan faaliyetleri nedeniyle nesli tehlike altında olan bir türün yaşamını sürdürmesine katkıda bulunulabilir” diye konuştu.

Yavru Deniz kaplumbağası evlat edinmek isteyenlerin WWF-Türkiye’nin “wwf.org.tr” adresinden ulaşabilecekleri web sayfasında bulunan “Bir Deniz Kaplumbağası Evlat Edinin” başlıklı formu doldurarak ya da 0212 528 20 30 numaralı telefonu arayarak, deniz kaplumbağası evlat edinebilecekleri belirtildi.

100 kişi deniz kaplumbağası evlat edinin

Enriquez, şimdiye kadar 100 kişinin bağışta bulunarak deniz kaplumbağası evlat edindiklerini, bağış yapanlara, adlarına sertifika düzenlenerek armağan edildiğini söyledi. Talya Enriquez, bağış sertifikalarını evlat edinen ya da hediye edilen kişilere yeni yıl mesajı, doğum günü kutlaması, nişan tebriği gibi özel günler için farklı düzenleyerek, gönderdiklerini belirtti.

Kaplumbağadan mektup var

Evlat edinen bağışçılara belirli aralıklarla, evlat edindikleri deniz kaplumbağaların ağzından mektuplar yolladıklarını ifade eden Enriguez, “Bu uygulama bağışçılarımızı mutlu etmektedir” dedi.

Yeni doğmuş bir bebek için evlat edinilen yeşil deniz kaplumbağasının ağzından bebeğe gönderilen mektupta şöyle denildi: “..., deniz kaplumbağalarını koruma çalışmalarına destekte bulunarak sana en güzel hediyeyi verdi. Böylece senin sayende yumurtadan çıkıp denizlere kavuştum. Artık uzak denizlerde bir kaplumbağa kardeşin var.
Hayatın ikimize de şans ve sağlık getirmesi dileğiyle, güle güle büyü.”



Bu haber 357 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,226 µs